Pazar günü Dülübaba’da çıkan orman yangınının yankıları sürüyor. Yangın ile ilgili Gaziantep kamuoyunda çok ses yükselten ve yangının nedeni ile ilgili sorular sorulmasa da, TEMA Vakfı Merkez (E) Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek İnşaat Mühendisi M. Sait Köse, çıkan yangın ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.
BU YANGIN DERS OLMALI
Gaziantep’te orman ağacının yanı sıra fıstık, zeytin ağaçlarının da bulunduğunu, onların korunmasının da önemli olduğunu vurgulayan Köse, şunları söyledi: ‘‘Orman yangını, doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan yangınların ormanları kısmen veya tamamen yakmasıdır. Yıldırım düşmesi, yanardağ patlaması ve yüksek sıcaklık gibi doğal sebeplerle yangın çıkabilir. Orman yangınlarının insan kaynaklı nedenleri ise;
-İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıkan orman yangınları,
-Ormanda güvenlik tedbiri alınmadan ateş yakılması,
Yakılan ateşin söndürmeden bırakılması
-Sönmemiş sigara izmariti ve kibritin yere atılması,
-Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen ot veya anızın yakılması.
Yapılan değerlendirmeler göstermiştir ki, orman yangınlarının nedenleri arasında ihmal/kaza birinci sırada geliyor. Ormanların yanması ekolojik olarak birçok zarara sebep olur, iklim değişikliği ve kuraklık bunun başlıca sonuçlarındandır. Burada orman yangınlarına müdahalede zamanlama ve müdahale araçlarının yeterliliği, çeşitliliği çok önemlidir. Sebepleri ne olursa olsun yanan alana en kısa sürede intikal ve söndürme araçlarının yeterliliği felaketin boyutunu küçültecektir. Bu konuda ilgili idarenin yetişkin elemanlarının sevk ve idaresinde ihmal olduğunu düşünmüyorum. Ancak, dünyada insan eli ile dikilmiş en büyük ormanlardan biri olma özelliği taşıyan Dülük ormanı veya ülkemizdeki benzer alanların, coğrafi koşulları için etkin söndürme çeşitliliği içerisinde havadan müdahalenin önemli bir yeri olduğu açıktır. Ayrıca bu olay bize ders olmalı, sadece orman ağacı varlığı değil, çevremizde ki fıstık, zeytin ağacı varlıklarımızın da oldukça geniş bir alanı kapladığı unutulmamalıdır. Gaziantep ve yakın bölgelerde yangına müdahale için su alınabilir kaynaklar mevcuttur. Ancak bunun yangın alanına en seri getirilebilmesinde hava araçlarına gereksinim vardır. Gaziantep, bu araçlardan yoksundur. Yapmak kadar korumanın da önemli olduğu böyle bir olayda, müdahale için eldeki değil, her türlü aracın hazır olması sağlanmalı, ders alıp havadan müdahale için uçak, helikopter Gaziantep'te konuşlandırılmalıdır’’ dedi.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.