cv_x3214.jpg

Gazetemizin Gaziantep Üniversitesi Hastanesi’nin mali durumu ile ilgili yaptığı haberinin ardından, önceki rektör Ali Gür’den bir açıklama geldi. Gür,’’Yönetimsel zaaflardan dolayı var olan paralar tüketildiği gibi, döner sermaye borç batağına sürüklendi’’ dedi.



2 Ekim 2024 Çarşamba
Gaziantep

Gaziantep Üniversitesi, son 4 yılda adeta çökertildi. Bunun baş sorumluları ise rektör Özsağır, sağlıktan sorumlu rektör yardımcısı Ayşe Balat ve hastane başhekim Şevki Hakan Eren. Çünkü birisi üniversiteyi, diğer ikisi ise sağlığın başındaki isimler.

GAZETEMİZ, MALİ DURUMA DİKKAT ÇEKTİ

Gazetemizde, birkaç gün önce, ‘GAÜN Hastanesi mali açıdan ne durumda?’ başlığı ile bir haber yayınladı. Söz konusu haberde, hastanenin son yıllarda mali açıdan pekiyi durumda olmadığını, Sayıştay’ın 2023 yılı raporunda, işletmenin 194 milyon TL zararla kapattığına dikkat çekmiştik.

ÖNCEKİ REKTÖR GÜR’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Haberimizin ardından, önceki rektör Ali Gür, hastane ve döner sermaye ile ilgili bir açıklama yaptı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Gür, şunları söyledi:‘‘4 yıl önce görevimizi devrettiğimizde afiliye olmayan üniversite hastaneleri içinde gelir gider dengesi iyi olan, borcu olmayan, deposu sarf malzemelerle dolu, firmalara vadesi gelmiş borcu olmayan ve kasasında 96.5 milyon TL olan bir hastane döner sermayesi teslim ettik. Görevi devraldıktan sonra, yönetimsel zaaflardan dolayı var olan paralar tüketildiği gibi, döner sermaye borç batağına sürüklendi. Biz sürekli hastanenin borç bataklığına sürüklendiğini, birlikte çözüm üretmek için döner sermaye toplantıları yapılması ve şeffaf olunması gerektiğini söylememize rağmen, 4 yılda bir defa bile toplantı yapılıp, çalışanlar bilgilendirilmedi. Yapılan usulsüz harcamaların açığa çıkmasından ve hesap sorulmasından korkuldu. Üniversite ve hastane yönetimi, döner sermayenin borcu olmadığı yönünde sürekli gerçek dışı beyanlarda bulunurken, biz gerçekleri söylemediklerini, firmaların paralarını alamadıklarını ve döner sermayenin büyük bir zararda olduğunu açık bir şekilde dile getirdik. Gelinen son noktada, Sayıştay’ın 2023 denetiminde döner sermayenin 194 milyon TL zararda olduğu tespit edilmiştir. 2024 ise daha büyük bir zarar içinde ve firmalar vadesinde paralarını alamadıkları için ya mal vermek istemiyorlar, ya da çok yüksek fiyatlar veriyorlar. Gerçekleri saklayamazsınız. Er veya geç açığa çıkar. Dürüstlük bir erdemdir ve herkese nasip olmuyor’’ dedi.

‘TEK KURUŞ BORCUMUZ YOK’ DEMİŞLERDİ

Bundan yaklaşık bir yıl önce, MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, hastane ve borçlarına dikkat çekmişti. O dönem sahneye çıkan ve açıklama yapan rektör yardımcısı Ayşe Balat ile Başhekim Şevki Hakan Eren, ‘Tek kuruş borcumuz yok’ demişlerdi.

SAYIŞTAY, AYNI YIL ‘194 MİLYON ZARAR VAR’ DEDİ

Ayşe Balat ve Başhekim Şevki Hakan Eren, bu açıklamayı 2023 yılı Ağustos ayında yapmıştı ve ‘tek kuruş borcumuz yok’ demişlerdi. Geçtiğimiz günlerde Sayıştay’ın üniversite ve döner sermaye ile ilgili açıkladığı raporda, işletmenin yılı 194 milyon TL zararla kapattığını belirtti.

PİYASAYA 2 MİLYAR TL BORÇ OLDUĞU YORUMLARI YAPILIYOR

Öte yandan, üniversite kaynaklarından edinen bilgilere göre, hastanenin yani döner sermayenin, piyasaya yaklaşık 2 milyar TL borcu olduğunu söylüyor. Ancak, bu konuyu gazetemiz sahibi Mehmet Bozkurt, sosyal medyadan rektör Özsağır’a sormasına rağmen, henüz bir açıklama ya da yalanlama gelmedi.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi