jk_WvYhM.jpg

Gaziantep Üniversitesi ile ilgili şok eden bilgiler gelmeye devam ediyor. Birkaç gün önce üniversite vakfı genel kurulu yapıldığı, vakıf mütevelli heyetinin 2023 yılı ve giderleri onaylamadığı belirtilirken, olayın yargıya intikal edilebileceği belirtiliyor. Üniversite, hastane, vakıf ile ilgili ciddi iddialar, haberler, açıklamalar, paylaşımlar varken, rektör Özsağır ve yönetiminden tek bir açıklama, tepki, bilgilendirme ve yalanlama yok.



21 Aralık 2024 Cumartesi
Gaziantep

Mevcut rektör Arif Özsağır döneminde hem üniversite, hem hastane, hem de üniversite vakfından çok ciddi iddialar gündeme gelmiş, bugüne kadar hemen hemen hiçbir iddia, haber ve yazıp çizilenlere cevap gelmemişti. Gözler günlük olarak, yeni atanacak rektöre dönerken, son günlerde skandal üstüne skandal yaşanmaya devam ediyor.

SAĞLIK TURİZMİNDEKİ İDDİALAR

Hastane sağlık turizmi ile ilgili ciddi bir iddia gündemde. Türkiye dışından gelen ve üniversiteye bağlı hastanelerde ameliyat, tedavi olan bazı yabancı hastalardan ciddi paralar alındığı, ancak bu hastaların Türk hastaymış gibi sisteme geçirilerek, yaklaşık 85 milyon TL bir paranın iç edildiği, olayın ortaya çıkmasının ardından rektörlük tarafından bir soruşturma başlatıldığı, daha sonra verilerle ve hasta bilgileriyle oynanarak, bazı belgelerin yok edildiği, olayın bir sekretere yıkılmak istendiği iddiaları var. Bu konuyla ilgili sosyal medyadan rektör, sağlıktan sorumlu rektör yardımcısı, hastane başhekimine çeşitli sorular sorulsa da, bu konu ile ilgili haberler yapılsa da, üniversite ve rektör tarafından  herhangi bir yalanlama, bir doğrulama, bir açıklama, bir bilgilendirme yapılmadı.

TIP FAKÜLTESİNDEN İSTİFALAR DEVAM EDİYOR

Diğer bir bilgiye göre ise, geçtiğimiz hafta tıp fakültesinde görevli 4 hocanın istifa ettiği, üniversiteden ayrıldığı, Arif Özsağır döneminde yüzlerce hocanın istifa ettiği için, üniversitenin ciddi kan kaybettiği söylendi. Bu konu ile ilgili yapılan haberler ve sosyal medyadaki paylaşımlara da üniversite ve yönetiminden herhangi bir tepki gelmedi.

ÖZSAĞIR DÖNEMİNDE KURULAN GES İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Özsağır döneminin kara kutularından birisi ise üniversite üzerinden değil de, teknopark üzerinden bir şirket aracılığı ile kurulan GES projesi. Önceki rektör Ali Gür, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabı üzerinden ‘Algılar’ ve ‘gerçekler’ adı altında iki bölümden oluşan açıklama yayınladı. Gür, yaptığı açıklamada, projenin üniversite üzerinden değil, teknoparkta kurulan bir özel firma üzerinden ihalesiz adrese teslim bir firmaya yaptırıldığını, teknoparktaki şirket adına yapılmasına rağmen, banka ödemelerini üniversitenin yaptığını, yaklaşık maliyetin 2 katına ihale edilerek, büyük bir kamu zararı oluşturulduğunu, üniversitenin elektrik harcaması günümüzde aylık ortalama 7 milyon TL olduğunu, ancak bu rakamın Ekim 2020’de 12 milyon TL’ye çıktığını, İhale bedeli, ödemeler ve üretilen elektrik analizleri yapıldığında 8-9 yılda ancak amorti edebileceğini, banka taksitlerinde ödeme sorunu yaşandığını, bu yüzden usulsüz ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde hastane döner sermayesinden aylık 30 milyon TL GES ödemesi için para aktarıldığını, akademisyenlere proje desteği, öğrencilere burs desteğinin olmadığını, hastane döner sermayesinden GES’e para aktarılarak, üniversite yönetim kurulunun usulsüzlüğe alet edildiğini ve sorumluluk altına sokulduğunu, hastane döner sermayesinin batık durumda olduğunu, bazı firmaların 18-24 ay geçmesine rağmen paralarını alamadıkları için ya mal ve hizmet vermediklerini, ya da çok yüksek maliyetler teklif ettiklerini, döner sermayeden aylık 30 milyon TL GES’e para aktarılması ile hastanenin daha büyük bir batağa sürüklendiğini, çalışanların döner sermaye hak edişleri düşürülürken, daha önce defalarca olduğu gibi paraların usulsüz yollarla başka yerlere aktarıldığını iddia etti. Gür’ün bu açıklamasına herhangi bir tepki verilmedi.

YEŞİL ÜNİVERSİTE ENDEKSİNDE İSTİKRARLI DÜŞÜŞ

50 Yıllık köklü ve saygın geçmişe sahip olan üniversitenin, ‘Yeşil üniversite endeksi’nde Özsağır’ın rektörlüğü döneminde her yıl istikrarlı şekilde geriye gittiği ve Türkiye ve dünya üniversiteler arasında son sıralara gerilediği haberleri ve sosyal medya paylaşımları yer aldı. Bu haberler ve paylaşımlara da, tepki verilmedi.

‘KURUMSAL AKREDİTASYON BELGESİ’NİN İPTAL EDİLMESİ

Önceki rektör Ali Gür döneminde, Yüksek Öğretim Kurumu(YÖK) tarafından üniversiteye ‘Kurumsal akreditasyon belgesi’ verildiği, bu belgeye sahip olan ilk 10 üniversiteden birisinin GAÜN olduğu, ancak geçtiğimiz günlerde bu belgenin iptal edildiği belirtildi. Belgenin iptaliyle ilgili raporda, kurumda kalite kültürünün kaybolduğu, kurumda stratejik plana uyulmadığı, personel ve öğrenci memnuniyetsizliği, daha önce alınmış olan kalite belgelerinin yeni yönetimde sürelerinin dolduğu halde yenilenmediği, kurumda AR-GE ve proje desteklerinin verilmesinde kişiye özel davranıldığı, hakem görüşlerinin dikkate alınmadığı,  akademik personel atama ve yükseltmede keyfiliğin olduğu, köklü bir üniversite olmasına rağmen patent-faydalı model sayısının çok düşük olduğu, üniversitenin ulusal ve uluslararası performans indekslerindeki büyük düşüş yaşadığı, üniversite-sanayi işbirliği projelerinin yeterince hayata geçirilemediğine dikkat çekildiği belirtildi. Bu konu yerel medyada geniş yankı bulurken, yine tepki verilmedi.

ÜNİVERSİTE VAKFINDA NELER OLUYOR?

Son gelen bilgi ise, üniversite vakfı ile ilgili. 2023 yılında vakıf üzerinden kaçak yapılan ve mühürlenen dükkân inşaatları için bazı firmalara ve müteahhitlere ödemeler yapıldığı, vakıftan yapılan bu ödemenin usulsüz olduğu, bu nedenle, vakıf kurucu üyelerinin, defterleri ve hesapları onaylamadığı, bununla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden müfettiş talep edildiği, müfettişlerin gelip, vakıf hesaplarını ve faturalarını incelediğini ve rapor yazdığı söylenmişti. Hatta, bu nedenle vakıf yöneticisi olan rektör Özsağır ve İbrahim Halil Yakar hakkında YÖK’ün soruşturma başlattığı söylenmiş, bununla ilgili haberler yapılmıştı. Ancak Özsağır ve Yakar’dan, o haberlerle ilgili yalanlama gelmemişti. Kamuoyu o soruşturmanın sonucunu beklerken, birkaç gün önce vakıf genel kurulu yapıldığı, vakıf kurucu üyelerinin geçen yılın fatura ve giderlerini onaylamadığı belirtiliyor. Bu durumda vakıf yönetiminin düştüğü, olayın yargıya intikal edeceği iddiaları sosyal medyada yer alırken, konu hakkında yine önceki rektör Ali Gür’den açıklama geldi. Gür, ‘‘Gaziantep Üniversitesi Vakfı’nın kuruluşundan bu yana ilk defa böyle bir durum oluyor. Mevcut üniversite yönetimi, maalesef bu tür konularda ilk olmayı başarıyor. Üniversitenin gelişmesi ve ihtiyacı olan öğrencilere burs verilmesi için kurulan vakıf, maalesef usulsüz bir şekilde müteahhitlere para aktarmak için kullanılıyor. Genel kurulda, vakıf hesaplarının denetlenmesi sonucunda usulsüzlüklerin tespit edilerek, yönetim kurulunun ibra edilmemesi, vakıfta yapılan usulsüzlükleri doğruluyor. Çok sayıda usulsüzlüğe bulaştınız. Bari üniversite vakfını usulsüzlüklerinize ve çıkarlarınıza alet etmeseydiniz. Toplanan bağışlar yetimin hakkı ve öğrencilerin burs parasıydı’’ dedi. Bu iddialara ve Gür’ün yaptığı açıklamalara, dün gece itibariyle yine hiçbir cevap ve tepki verilmedi.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi