Gazetemiz ve sahibi Mehmet Bozkurt’un Gaziantep Üniversitesi ile ilgili yıllardır dikkat çektiği hususlar, yeni yeni kamuoyunda sorgulanmaya ve dikkat çekilmeye başlıyor. Görev yaptığı dönemde üniversiteyi adeta yıkıma uğratan ve büyük zarar veren Özsağır dönemiyle ilgili çok fazla usulsüz işler ve kamu zararına sebebiyet veren işlerin olduğunu belirtiliyor. Bu işlerden birisi ise Özsağır döneminde faaliyete geçirilen GES projesi.
BOZKURT VE ESKİ REKTÖR DEFALARCA DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Söz konusu proje ile ilgili gerek Mehmet Bozkurt, gerekse Ali Gür, defalarca açıklama yapmış, üniversitenin ciddi zarara uğratıldığını belirtmişti. Hatta, Bozkurt Özsağır’a defalarca çağrı yapıp, ‘‘Bir bilirkişi ayarlansın. Ücretini biz ödeyelim. O bilirkişi projeyi incelesin ve gerçek maliyetini ortaya çıkartsın. Bunun yanı sıra, Özsağır beni savcılığa şikâyet etsin. Ben de elimdeki bilgi ve belgeleri götürüp savcıya vereyim. Savcılar, hâkimler, polis proje ile ilgili tüm gerçekleri ortaya çıkartsın’’ demişti. Ama Özsağır’dan ses çıkmamıştı. Eski rektör Ali Gür ise proje ile ilgili şunları söylemişti:
‘‘GAÜN Güneş Enerji Sistemleri(GES) ile ilgili algılar ve gerçekler…
Yazdıklarımıza itirazı olan varsa rakamlarla verileri paylaşmalarını isteriz. Böylece kamuoyu da aydınlanmış olur. Unutulmasın ki sükût ikrardandır…
ALGILAR:
* Bütçeye yük getirmeden yaptık.
* 2020 Ekim ayında aylık 12 milyon TL elektrik harcaması vardı.
* Ucuza yaptık.
* 4 yılda amorti edecek.
* 6 ayda 80 milyon TL kazandırdı.
* Akademisyenlere proje destekleri sağlayacağız.
* Öğrencilere burs vereceğiz.
GERÇEKLER:
* Üniversite üzerinden değil, teknoparkta kurulan bir özel firma üzerinden ihalesiz adrese teslim bir firmaya yaptırıldı.
* Teknoparktaki şirket adına yapılmasına rağmen, banka ödemelerini üniversite yapıyor.
* Yaklaşık maliyetin 2 katına ihale edilerek, büyük bir kamu zararı oluşturuldu.
* Üniversitenin elektrik harcaması günümüzde aylık ortalama 7 milyon TL ise Ekim 2020’de nasıl 12 milyon TL oluyor?
* İhale bedeli, ödemeler ve üretilen elektrik analizleri yapıldığında 8-9 yılda ancak amorti edebilir.
* Bu sürede de sistemler verimliliğini kaybeder.
* Banka taksitlerinde ödeme sorunu var.
* Bu yüzden usulsüz ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde, hastane döner sermayesinden aylık 30 milyon TL GES ödemesi için para aktarılıyor.
* Akademisyenlere proje desteği yok.
* Öğrencilere burs desteği yok.
* Hastane döner sermayesinden para aktarılması için üniversite yönetim kurulu usulsüzlüğe alet edilmiş ve sorumluluk altına sokulmuştur.
* Hastane döner sermayesi batık durumda olduğu ve bazı firmalar 18-24 ay geçmesine rağmen paralarını alamadıkları için ya mal ve hizmet vermemekte veya çok yüksek maliyetler teklif etmektedirler.
* Döner sermayeden aylık 30 milyon TL GES’e aktarılması hastanenin daha büyük bir batağa sürüklenmesine yol açmaktadır.
* Çalışanların döner sermaye hak edişleri düşürülürken, daha önce defalarca olduğu üzere para usulsüz yollarla başka yerlere aktarılmaktadır’’ demişti.
DEVA PARTİSİ MİLLETVEKİLİ KAYA, GÜNDEMİNE BU KONUYU ALDI
Proje ile ilgili usulsüzlüklerin tespit edildiğine dair son günlerde sosyal medyada paylaşımların yapılmasının ardından, Deva Partisi Gaziantep Milletvekili Ertuğrul Kaya harekete geçti. Mecliste basın toplantısı düzenleyen Kaya, Devlet Denetleme Kurulu, başsavcılık, Sayıştay, YÖK ve yeni rektör Sait Mesut Doğan’ın harekete geçmesini isteyerek, şunları söyledi:
* 20 Şubat 2024’te işletmeye alınan Gaziantep Üniversitesi Güneş Enerjisi Santrali’nin (GAÜN GES) maliyetinin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş tarafından 800 milyon lira olduğu açıklanmıştır. Bu miktar, GES kurulumunun başlandığı 2023 yılı Nisan ayı dolar kuruna göre yaklaşık 42 milyon dolara denk gelmekteydi. 2023 yılında 1 MW’lık bir GES kurulum maliyeti 520 bin ila 650 bin dolar arasındaydı. Üst baremden hesaplama yapılsa dahi, 20 kW santralin kurulumu için 13 milyon doların gerekliydi. Bu 650 bin dolarlık birim maliyeti 1 MW’lık kurulumun maliyeti. Hepimizin çok iyi bildiği gibi bu tip yatırımlarda 1 MW için de olsa 100 MW’lık bir tesis için de olsa sabit maliyetler vardır. Yani kuracağınız sistem büyüdükçe, sabit maliyetlerin payı azalacağından, kurulum maliyetleri aşağıya iner. Yani bu maliyetler 20 MW bir santral için doğal olarak düşecektir.
* Her maliyeti en üst baremden alsak bile aynı santralden 2 tane daha yapılmış olması gerekiyor. Nasrettin Hoca gibi sorayım: Maliyet buysa diğer iki santral nerede? Santralin tamamı buysa, bu 29 milyon dolar fazla maliyet nereden kaynaklanıyor? Ve bu para şimdi nerede, kimlerin kasasında? Devlet Denetleme Kurumu’na sesleniyorum, gelin bu GES yatırımını denetleyin. Sayıştay’a sesleniyorum. Buraya müfettişlerinizi gönderin. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’na sesleniyorum. Derhal harekete geçip, resen bir soruşturma başlatın. Kamuoyunun vicdanındaki soru işaretlerini giderin. Gazianteplilerin ve öğrencilerimizin bir kuruşunu bile kimseye yedirtmeyeceğiz. Yeni atanan rektör Prof. Dr. Sait Mesut Doğan ve ekibi, üniversiteyi ayağa kaldırmak için iyi niyetle çalıştığına inanıyoruz. Ancak önceki yönetimin bıraktığı bataklık kurutulmadan, üniversite kasasındaki yangın söndürülmeden ilerleme kat edilemeyeceğini, bu soruşturmaların acilen yapılmasını ve üniversiteye ek kaynaklar aktarılması gerekmektedir.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.