xx_yiDgM.jpg

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, tekstil ve hazır giyimin Türkiye’nin lokomotif sektörlerinin başında geldiğini belirterek, “Katma değer ve istihdam açısından bakınca net olarak tekstil ve konfeksiyon Türkiye’nin en önemli sektörüdür” dedi.



14 Şubat 2018 Çarşamba
Gaziantep

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından, KOSGEB, Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) ile Moda ve Hazır Giyim Federasyonu destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen PENTEX Fuarı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nun da katılımıyla açıldı. 

Başbakan Yardımcısı Şimşek, açılış töreninde yaptığı konuşmada, 2004 yılında “Fuarlar Şehri Gaziantep” projesinin başlatıldığını ve bugün Gaziantep’in tam anlamıyla fuarlar şehri olduğunu söyledi.

Şimşek, “Fuarlar; ticaretin, imalatın gelişimi ve istihdam açısından çok önemlidir. Bugün burada tekstil ve hazır giyim fuarından bahsediyoruz. Tekstil ve hazır giyim Türkiye’nin lokomotif sektörlerinin başında geliyor. Katma değer ve istihdam açısından bakınca net olarak tekstil ve konfeksiyon Türkiye’nin en önemli sektörüdür. Bunun devamı içinde biz gerekenleri yapıyor ve yapmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

Tekstil sektörünün diğer sektörlere göre dünyada marka algısının çok yüksek olduğuna vurgu yapan Şimşek, son yıllarda tekstil sektörünün markaya da yatırım yaptığını ve zamanla kar marjlarının daha da iyileşeceğine dikkat çekti.

 

“TÜRKİYE, DÜNYA DA İLK 10’DA YER ALIYOR”

 

“Geçen sene konfeksiyon ve tekstil ihracatına baktığımız zaman yaklaşık 26,5 milyar dolar civarında bir rakam görüyoruz. Toplam Türkiye ihracatının yüzde 17’sine denk geliyor” diyen Şimşek, şöyle devam etti:

“Bu hakikaten çok önemli. Fakat sadece bu şekilde bakmamak lazım. Dünya ticaretinden aldığımız pay yaklaşık yüzde 1 civarında. Halbuki konfeksiyon ve hazır giyime baktığımız zaman dünya ticaretinde ihracatın yüzde 3,3’ünü Türkiye yapıyor. Bu rakamla dünya da yedinci sırada yer alıyoruz. Tekstilde dünya ihracatının yüzde 3,8’i Türkiye’den yapılıyor. Burada dünya da beşinci sıradayız. Dolayısıyla bu sektörün önemi son derece net ve açıktır. 

2002 yılından bu yana bu sektör, Türkiye’ye 2 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımcı çekmiştir. Ama bizim girişimcilerimiz de Türkiye dışında bu alanda 1,3 milyar doların üzerinde yatırım yapmıştır. Dolayısıyla, ihracatında dünyada ilk 10’da yer aldığımız bu sektör gerek katma değer, gerek üretim ve gerekse istihdam açısından çok kritik ve önemli bir sektördür.”

 

“BU SEKTÖRÜ ELİMİZDE TUTMAK ZORUNDAYIZ''

 

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu da konuşmasında, 7’inci Penye, Tekstil ve Teknolojileri fuarının sadece Gaziantep’e ve bölgemize değil, Türkiye’ye hitap ettiğinin altını çizdi. 

Konukoğlu, şunları kaydetti:

“Tekstil bu ülkenin kuruluşundan itibaren yani 1923’den bu yana en fazla işçi çalıştıran, emekçi çalıştıran ve onlara iş imkânı sağlayan bir sektördür. Bu sektörün ölmeyeceğini ve bu sektörün Türkiye’de çok ilerilere taşıyacağımızın inancı içerisindeyiz. Son zamanlarda ithalat yine sektörümüzün önünde engel. Bu konuda daha önce alınan önlemlerle Türkiye’deki tekstil sektörünün nereden nereye geldiğini geçtiğimiz yıllarda gördük. Bundan 4 yıl önce yine Pentex fuarında tekstil sektöründe ithalatta yaşanılan sıkıntıları dile getirdiğimizde konfeksiyonda koruma önlemleri alındı. O zamanlar konfeksiyon atölyelerimiz kapanırken şu anda konfeksiyonda fason yaptıracak atölye bulamayacak durumdayız. Eskisinden daha güçlü bir şekilde devam ediyoruz.”

Pamuk ve sentetik iplik konusunda 3 yıldır pamuk iplikçilerinin sıkıntı yaşadıklarını anlatan Konukoğlu, bu konuda Ekonomi Bakanlığından destek beklediklerini söyledi.

 

“ALTYAPIMIZI SAĞLAMLAŞTIRMAMIZ GEREKİYOR”

 

Dünyanın her tarafında insanların giyinmek zorunda olduğunu anımsatan Konukoğlu,  GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nun her zaman dile getirdiği “Tekstil ölüye de lazım, diriye de” sözüne atıfta bulundu ve Türkiye’nin bu sektörü elinde tutması gerektiğini belirtti.

Konukoğlu, “80 milyonluk nüfusa sahibiz. Teknoloji ilerliyor. Konfeksiyonda robotlarla üretime geçildiği takdirde bu iş elimizden alınabilir. Bunun olmaması için şimdiden altyapımızı sağlamlaştırmamız gerekiyor” uyarısını yaptı.

Geçen yıl Gaziantep’ten penye sektöründe 143 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini vurgulayan Konukoğlu, “10 yıl önce Gaziantep’in konfeksiyon ihracatı yoktu. Ortada 0’dan 143 milyon dolara gelen bir başarı var. İnanıyorum ki daha ileriye gideceğiz. Bu fuarlar ve devletimizin destekleri sayesinde tekstil her zaman için dünyada marka olma yolunda hedeflerine ulaşacaktır” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkana Fatma Şahin, TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Büyükelçi Adnan Keçeci, Şahinbey Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Şehitkamil Kaymakamı Ali Dursun, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Halil Uysal, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Ak Parti İl Başkanı Eyüp Özkeçeci, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu,  Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sami Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Selami Memiş, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, PENKON Başkanı ve Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya tarafından açılışı kurdelesi kesilerek, stantlar dolaşıldı.

 

FUAR 17 ŞUBAT’A KADAR SÜRECEK

 

PENTEX Fuarı’na, Gaziantep’in yanı sıra Adana, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Mersin, yurt dışından; Suriye, Irak, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetleri’nden 140 katılımcı firma 300 marka ile yer alacak. Fuar, 17 Şubat Cumartesi gününe kadar açık kalacak.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi