aa_p8Lw4.JPG

Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Ayı 2.Birleşim Toplantısına 2018 Yılı Faaliyet Raporu görüşmeleri damga vurdu. Rapora ilişkin görüşmeler sırasında meclis üyeleri Yılmaz Kireç, Hakan Kurt ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak arasında tartışmalar yaşandı. Gergin geçen meclis sonunda 2018 yılı Faaliyet Raporu oylaması gerçekleştirildi.



19 Nisan 2019 Cuma
Gaziantep

Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı 2.Birleşim Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak Başkanlığında yapıldı. Toplantıya 2018 Yılı Faaliyet Raporu ile ilgili görüşmeler damga vurdu. Mecliste 2018 yılı Faaliyet Raporuna ilişkin söz alan Meclis üyesi Yılmaz Kireç, sözlerine Faaliyet Raporu görüşmelerine katılım sağlamayan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i eleştirerek başladı. Kireç, “Mecliste halkın iradesinden bahseden bir başkan meclis toplantılarına gelmiyor. Bunu esefle kınıyorum. Belediye Meclis üyelerinin yasal görevi, belde halkının hak ve menfaatlerini korumaktır. Bu nedenle kendi hak ve menfaatlerini koruması beklenemez. Yürürlükteki yasa gereği  1/1000 ölçekli uygulama imar planını yapma görevi İlçe Belediyelerine verilmiş bir yetkidir. İstisnai olarak Büyükşehir Belediyeleri kentsel dönüşüm alanları ve nazım imar planı üzerinden bir yıl geçmesi halinde eğer ilçe belediyesi uygulama imar planı yapmamışsa 1/1000 ölçekli plan yapmaya yetkilidir. Büyükşehir Belediyesi bütünüyle 1/1000 ölçekli planları kendisi yapmaktadır. Bu konuda ilçe belediyelerine yasayla verilmiş olan yetkinin gasp edilmesine sessiz kalan belediye meclisinin ve ilçe belediye başkanının halkın menfaatlerini koruması beklenemez. Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerinin hak ve yetkilerini gasp etmiştir. Geçmiş dönemlerde yapılan parçacı ve noktasal planlara karşı yasal yolları kullanacağız.”

 

“BU KENTE İHANET ETTİNİZ”

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından 2014 seçimlerinde açıklanan 1027 projeye ilişkin konuşan Kireç, “1027 proje içerisinde yapılmayan çok sayıda proje var. Bu konuda 2 bin 500 metrekarelik yeşil alanın kente kazandırılmasını vaat etmişsiniz ancak bırakın yeşil alan kazandırmayı, 100.Yıl Kültür Parkının devamı olan yeşil alanı yapılaşmaya açarak bu kente ihanet ettiniz. Kentsel rant uğruna Metro Bölgesinde böyle değişiklikler yapıldı. TCDD alanı 300 bin metrekarelik alan yapılacaktı, yapılmadı. Ekolojik Kent Projesi yapılmadı, projeyi bozdunuz. Bu şehir borç batağına batmış durumdadır. İmar Tadilatlar yapıldı, tarımsal alanlar imara açıldı. Halkı kuru soğana muhtaç ettiniz.”

 

BELEDİYE ŞİRKETLERİ ZARAR EDİYOR

 

Sözlerini sürdüren Kireç, “Büyükşehir Belediyesi olarak tasarruftan bahsediyorsunuz ancak Belediye şirketlerine baktığımızda zarardan başka bir şey göremiyoruz. Büyükşehir’e ait şirketlerin zararlarını üst üste koyduğumuz zaman toplam 24 milyon lira zarar var. Kapatın bu şirketleri! Büyükşehir Belediyesine ait işletmeler, pazarlık usulü ve yönetim kurulu kararı ile üçüncü şahıslara verilmiştir.

 

400 MİLYONDAN FAZLA FAİZ ÖDENMİŞ

 

Büyükşehir Belediyesinin borçlarına değinen Kireç, “Manipüle edeceksiniz ancak bu borçların hepsi Asım Güzelbey ve sizlerin dönemlerinde kalma borçlardır. 2015 yılı faiz giderleri 31 milyon lira, 2016 yılında 64 milyon lira,  2017 yılında 144 milyon lira,  2018 yılında ise 167 milyon lira faiz ödenmiş. Toplamda 400 milyon liradan fazla faiz ödenmiş. Büyükşehir Belediyesinin toplamda 1 milyar 400 bin lira gibi bir borcu var. Büyükşehir Belediyesi borç batağına sürüklenmiştir” diye konuştu.

Kireç’in konuşması sırasında Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak’ın süre konusunda müdahalesi nedeniyle kısa süreli tartışma yaşandı.

 

“GEÇMİŞTEN KALAN BORÇLARI ÖDÜYORUZ”

 

Kireç’in ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak, “Faaliyet Raporu görüşmeleri sırasında Belediye Başkanı, meclise başkanlık edemez. Yasal olarak bulunması mümkün değil. Ak Parti Belediyeciliği Gaziantep’te 2004 yılında başladı. Daha önceki Belediye Başkanı Asım Güzelbey, güzel hizmetler yaptı. Geçmişte yapılmış hataları telafi etmek, 15 yıllık süreye de yeterli gelmiyor. Halen bunun mücadelesini veriyoruz. Büyükşehir Belediyesinin borcu vardır ama 2004 bugüne kıyasladığımızda borcumuz 5’te 1 oranına düştü. 2004 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin borcu 1.2 milyar dolardı. O noktadan bu seviyelere düşürdük. Halen Mizmilli ve Kartalkaya hatlarının borçlarını ödüyoruz. Düzbağ Projesini Devlet Su İşlerine yaptırdık, bu yükü şehrimize yüklemeden yaptık.”

 

YEŞİL ALANLARININ GELİRLERİNİ YENİ YEŞİL ALANLAR YAPMAK İÇİN KULLANDIK

 

Metro Bölgesi imara açıldı, bunu nedeni geçmiş dönemlerde yapılan imar hatalarından kaynaklıdır. Şehrimizde şu anda 100.Yıl Parkından Allaben Göletine kadar devam eden kısım, imar planında yeşil alan olarak görülüyor. Orada bulunan vatandaşlar, mülklerini kullanamıyor. Tasarrufta bulunamıyor, biz bu hataları düzeltmeye çalışıyoruz. Buradan elde edilen gelirler, tamamen yeni yeşil alanların inşasında kullanıldı. Çıksorut Bölgesine bir Millet Bahçesi yaptık. Yeşil alan gelirlerini yeşil alanda kullandık” diye konuştu.

Bu konuşmaların ardından söz alan CHP’li Bayhan Külekçi, sayıştay raporlarında belediyeden ilgili uyarılara dikkat çekerken, Abdullah Altınbaş ise Nizip ile ilgili sorunları gündeme getirdi.

Açıklamaları videoya tıklayarak izleyebilirsiniz:

 



Haber ile ilgili video




Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi