ee_Q4F8F.JPG

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Gaziantep Şubesi tarafından kurulan güneş enerji santrali hizmete girdi. Şube binasına yapılan enerji santrali kurdele kesilerek, hizmete açıldı. Açılışa şube başkanı İslim Arıkan ve oda üyeleri katıldı.



21 Aralık 2019 Cumartesi
Gaziantep

Şube başkanı İslim Arıkan, kurdele kesim öncesinde bir açıklama yaptı. Arıkan,-’’Güneş enerji santralini Elektrik Mühendisi Odası Gaziantep şubemize kurduk. 3 KW müracaatımız var. Öncelikle bir etüt çalışması yaptık. Aslında güneş enerji santralleri mühendislik etüdüdür.  Önce bir faturamıza baktık. Sözleşme gücümüze baktık. Tüketimlerimizi analiz ettik ve gücümüzü tayin ettik. Bu güç çerçevesinde müracaatımızı yaptık. Zaten oda olarak yenilenebilir enerji noktasında sürekli açıklamalar yapıyoruz. Bu konuyu özellikle destekliyoruz, dışa bağımlı bir ülke olarak. Dolayısıyla biz de sloganımız enerjimiz güneş olsun sloganıyla yola çıktık. Dolayısıyla EMO’da enerjisini de güneş olarak planladık ve şuan da üretime başladık. Tabi teknikler farklıdır. Bu teknikleri kullandık. Elektrik enerjisini üretmekle birlikte özellikle meslektaşlarımızı ve öğrencilerimizi bilgi birikimini de arttırmak amaçlı burada gelip bir takım, çalışmalara yapabilmelerini olanak sağlayacak bir santralimizi kurduk. Takip edeceğiz ve kamuoyu ile paylaşacağız. Özellikle de müracaat sürecini de değerlendirdik burada, müracaat sürecinde oluşan evrakları tamamladık ve bunu kamuoyuyla eğer GES (güneş enerji santrali) kurmak isteyen vatandaşlar olursa kamuoyuyla paylaşırız. Rahatlıkla odamıza müracaat edebilirler. Kendilerini hem teknik hem de diğer noktalarda destek olmaya hazırız.’’

YÖNETMENLİK ÇIKTIKTAN SONRA İLK MÜRACAT EDEN OLARDAN BİR TANESİYİZ

‘’Cumhurbaşkanlığı kararnamesi lisansız elektrik üretimi yönetmeliği çıktıktan sonra biz ilk müracaat eden odalardan bir tanesiyiz. Özellikle süreci takip etmek amaçlı müracaatımızı da yaptık ve başarılı olduk. Süreci takip ettik. Bu kararname çıktıktan sonra müracaatların arttığını görüyoruz. Tabi bizim için önemli olan hususlardan bir tanesi özellikle Gaziantep OSB yaklaşık elektriğin %65’ini tüketiyor. Burada etkin oranda kullanılmasını sağlamak bununla birlikte ticari abonelerde birim fiyatlar yüksek ve uygun çatısı olanların özellikle geri dönüşüm açısından çok önemli geri dönüşümler. Yaklaşık 4 yılı buluyor. Bu oran 6-7 yıllardan 3-4 yıllara düştü. Dolayısıyla özellikle bu abone gruplarının kamu abonelerine GES kurma noktasında çağrıda bulunuyoruz. Etütlerimizi zaten paylaşacağız. Yaptığımız mühendis hesaplarında özellikle bu abone gruplarının bir an önce müracaat etmeleri uygun olur diye düşünüyoruz. Özellikle bölgemiz güneş enerji bölgesi ve sadık bir kaynak güneş sabah doğuyor akşam batıyor. Bu nokta da özellikle çatı uygulamalarında eğer bir yatırım yapmışsanız bu çatı gölgelendirme olmaması için garantiye alınması gerekiyor. Özellikle mimarı projelerde belediyelerimizin, Çevre ve Şehircilik bakanlığımızın bu konuya dikkat etmesi lazım. Mevzuatlara girmesi lazım yani ben bir yatırım yaptım. Bir mesken abonesi ya da bir ticari abone grubunda hangi grupta olursanız olun bu yaptığınız  yatırımın ilerde bir aksaklığa yol açmaması ve gölgelendirme olmaması için beni de devletin koruması gerekiyor. Dolayısıyla yönetmeliklerin mutlaka girmesi gerekiyor. Biz bunu her ortamda dile getiriyoruz ve yeni imara açılan bölgelerde, özellikle cephelerin kuzey ve güney olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü biz en sonunda bir güneş ülkesiyiz. En sonunda bir enerji santrali kurulumuna geçeceğiz. Çatı uygulamalarımız artacak dolayısıyla ileride sorun yaşanmaması adına özellikle bu çatı ve kısımlarında çünkü şuan da kendi çatımıza biz kurarken statik projesini tekrar bir düzenleme yapması gerekti. Yeni proje yaptık ilerleyen süreçlerde tekrar bir tadilat işlemine girmemesi için bununda mevzuata girmesi oldukça önemlidir.’’ Dedi.

Açılışın ardından düzenlenen kokteyl ile devam etti.



hh_v3j32.JPG 1 / 4

hj_qF0Ua.JPG 2 / 4

5rr_y08Ts.JPG 3 / 4

mj_R6oJn.JPG 4 / 4




Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi