aa_4dID9.jpg

Türkiye’de etkisini sürdüren Koronavirüs (Covid-19) Salgınının kontrol altına alınması ve salgının ortadan kaldırılması için yapılan çalışmalar artıyor. Salgına karşı alınan tedbirleri değerlendiren Mimarlar Odası Gaziantep Şube Yönetim Kurulu üyeleri, salgına karşı kentte bulunan Ortadoğu Fuar Merkezi ve Kamil Ocak Stadyum alanı başta olmak üzere kamusal alanların gerektiğinde sahra hastanesi olarak kullanılması için gerekli planlamaların yapılması gerektiğini savundular.



30 Nisan 2020 Perşembe
Gaziantep

TMMOB Mimarlar Odası 16. Dönem Yönetim Kurulu adına açıklamalarda bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Aslı Tezel, salgına karşı Gaziantep’te acil tedavi merkezleri ve sahra hastanesi ile ilgili düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti. Açıklamalarda bulunan Tezel, “Tüm dünyayı etkisi altına alan ve dünya genelinde 220 binden fazla insanın ölümüne sebep olan COVID-19, ülkemizde de yaşamı tehdit etmeye devam etmektedir 115 binin üzerinde onaylanmış vakanın bulunduğu ülkemizde, 3 binden fazla yurttaşımızı salgın sonucunda kaybettik. Salgının kısa ve orta vadedeki seyrini kesin olarak öngörme ihtimalimiz bulunmasa da, uzmanların ortak görüşü bu yeni virüs türüyle birlikte yaşamaya alışmamızın uzun bir zaman alacağı; kriz boyunca tüm ülkelerin ciddi önlemlerle yurttaşlarının hayatını korumasının gerekliliğiydi.”

“İHTİMALLER DEĞERLENDİRİLMELİ”

“Salgını ciddiye almayan İtalya, İngiltere, ABD gibi ülkeler ağır bedeller ödedi ve şu anda salgını kontrol altına alabilmek için başlangıçta alacaklarından çok daha sert önlemler almak durumunda kaldılar.  Ülkemizin şanslı olduğu konulardan birisi yoğun bakım yatak kapasitemizin dünya genelinde iyi bir noktada olmasıyken, vaka sayısının önümüzdeki süreçte daha da artmasıyla yoğun bakım kapasitesinin yetersiz gelmesi ihtimalinin şimdiden değerlendirilmesi ve çözüm üretilmesi gerekmektedir. Bu felaketle mücadelede hem çok hızlı düşünmek ve karar vermeye, hem diğer ülkelerde yaşanan tecrübelerden faydalanmaya, hem de nitelikli insan gücünden doğru şekilde faydalanmaya ihtiyacımız bulunuyor. Örneğin, salgına ilk müdahale konusunda başarısız olan ve şu anda virüsün en hızlı yayıldığı ülkelerden İngiltere’de yoğun bakım ünitelerinin yetersiz gelmesi sebebiyle Londra’da bulunan ExCel Fuar Merkezi, iki hafta içerisinde 4.000 hasta kapasiteli bir sağlık merkezine dönüştürüldü.”

“SPOR SALONLARI İÇİN PLANLAMA YAPILMALI”

Planlama yapılması gerektiğinin altını çizen Tezel, “Ülkemizde de, yaşadığımız kent Gaziantep’te de bu ihtimalin göz önünde bulundurulması ve planlamanın şimdiden, acilen yapılması gerekmektedir. Gaziantep’te acil durumlarda gereksinim duyulacak sahra hastanesinin kurulacağı alanlardan olan Metro AVM  çevresindeki yeşil alan imara açıldığından ve Mimarlar Odası tarafından açılan davaların tümünde iptal kararları alınmasına rağmen, yapılaşma devam etmiş ve ne yazık ki bu ihtiyaç için son derece elverişli olan bu alanda acil tedavi merkezi kurulma şansı kalmamıştır. Ancak yine de ihtiyaç halinde tedavi merkezi olarak kullanılabilecek noktalar bulunmaktadır. Başta Ortadoğu Fuar Merkezi, şu an kullanılmayan geniş açıklıklı mekanlar barındıran kültür merkezleri, kapalı spor salonları, oteller gibi yapıların sağlık tesislerine dönüştürülebilmesi için gerekli organizasyon ve planlamanın yapılmasında büyük fayda vardır.”

“KAMİL OCAK STADYUMU ALANI SAHRA HASTANESİ İÇİN UYGUN!”

“Yine faaliyette olan hastanelere yakınlığı dolayısıyla Millet Bahçesi yapılacak olan Kamil Ocak Stadyumu’nun yeri de sahra hastanesi için son derece elverişli bir seçenektir. Ülkemizde ve şehrimizde ihtiyaç halinde kurulacak acil tedavi merkezlerinin tasarımını ve planlamasını yapabilecek nitelikte çok sayıda mimar, mühendis, sağlık uzmanı bulunmaktadır ve kamudan gelecek bir dayanışma çağrısına özveriyle katılım sağlayacaklardır. Mimarlar Odası olarak bu hususta gereken desteği tüm gücümüzle vereceğiz. Böylesine büyük çaplı bir salgın karşısında riskler gerçekleşmeden önce planlamanın ve gerekli hazırlıkların yapılmasının önemini bir kez daha hatırlatırız” ifadelerine yer verdi.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi