aa_71j3Z.jpg

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, bu yıl var yılı olarak bilinen fıstık rekoltesinin yüksek olduğunu ifade ederken; aracılar ve stokçuların eline kalmamaları için bir birlik kurulmasını gerektiğinin altını çizdi.



11 Haziran 2020 Perşembe
Gaziantep

Antepfıstığının bu yıl var yılı olduğuna dikkat çeken Kaplan, “Bu yıl fıstık rekoltesi oldukça yüksek bekleniyor. Üreticilerimiz ve çiftçilerimiz pandemi süresi boyunca sağlıklarını riske atarak yoğun bir şekilde bahçelerine emek verdi. Covid-19 salgınıyla birlikte üretimin, tarımın ve çiftçilerimizin değerini bir kez daha anladık. Artan girdi maliyetleriyle birlikte zor günler geçiren üreticilerimiz ilaç, gübre, mazot, elektrik ve su giderlerini karşılamakta oldukça zorluk çekiyor. Güneydoğu Birlik üreticilerimizin sesiydi, kapandıktan sonra çiftçilerimiz, üreticilerimiz tüccarların eline bırakıldı, sahipsiz kaldı. Özellikle fıstık taban fiyatlarının üreticilerimizin de emeklerinin alacakları şekilde belirlenmesi konusunda üreticilerimiz bir muhatap bulamıyor. Serbest piyasa koşullarından olumsuz etkilenen üreticilerimizin haklarını, topraklarını, mahsullerini koruyacak; emeklerinin karşılığını verecek bir birlik kurulması şart. Hükümet bu konuda bir adım atmalı ve bölgeye tekrar bir birlik kurulması için çalışma yapmalı” diye ifade etti.

“FIRAT NEHRİ YANI BAŞIMIZDA AMA ÜRETİCİLERİMİZ SULAMA SIKINTISI ÇEKİYOR!”

Gaziantep ilinde sulama sorununa da dikkat çeken Kaplan, “Sulama hala ilimizde büyük bir sorun. Fırat Nehri’ni yeteri kadar kullanamıyoruz. Bu konuda çalışma yapılmalı.  Kuru tarım yapılması üretimin azalmasına neden oluyor. Bu yıl fıstığın “var yılı”, rekolte yüksek ancak sulama imkanı genişletilse rekolte daha yüksek olabilirdi. Fırat Nehri’ni en etkili bir biçimde kullanarak; tarım arazilerinin sulama sorununu çözmeliyiz. Yetkililerin bu konuda daha büyük bir hassasiyet göstermesini diliyorum” dedi.

“ELEKTRİK FİYATLARININ YÜKSEK OLMASI ÜRETİCİLERİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR SORUN!”

Elektrik fiyatlarının yüksek olmasıyla birlikte, üreticilerin sulama giderlerinin de arttığını belirten Milletvekili Kaplan, ödemelerin hasat zamanına denk gelmesinin de altını çizerek; “Elektrik fiyatlarının yüksek olması sulamayı zorlaştırıyor. Çiftçi ve üreticilerimiz özellikle elektrik ödemelerini karşılamakta zorluk çekiyor. Hasat zamanına denk gelen elektrik ödemelerine bir düzenleme getirilmelidir. Güneş enerji paneli olan üreticilerin, kendi kullanımları dışında kalan fazla üretimi kendi abonesi üzerinden EPDK ile anlaşarak mahsuplaşma yoluna gidilerek çiftçi maliyetinin düşürülmesi sağlanabilir. En azından bu yılsonuna kadar elektrik ödemeleri ertelenebilir. Ayrıca İyi Tarım Destekleri ne yazık ki üreticilerimizin masraflarına yetmiyor. İyi Tarım Desteklerinin daha fazla arttırılması, bu konuda üreticilerimizin lehine gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir” diye ifade etti.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi