aa_5219o.jpg

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, mühendisliğin hemen hemen her alanında da ciddi anlamda istihdam sorunu yaşandığına dikkat çekerek, YÖK’e çağrıda bulundu: “Kontenjanlar düşürülmelidir. Puanlar yükseltilmelidir. Aynı sınıfta okuyan tavan ve taban puanları arasındaki fark azaltılmalıdır. Mühendislikte staj konuları özel olarak ele alınmalı, mühendislerimize sektörlerini tanımaları imkânı sağlanmalıdır.”



29 Haziran 2020 Pazartesi
Gaziantep

Arıkan yaptığı yazılı açıklamada, ülkemizde 131 Devlet Üniversitesi ve 74 Vakıf Üniversitesi olmak üzere, 205 Üniversite bulunduğunu, birçok üniversitede de, mühendislik fakültelerinin eğitim verdiğini anımsattı.

KONTENJANLAR DOLMADAN YENİ BÖLÜMLER AÇILIYOR

YÖK tarafından 2019 yılında, bilgisayar mühendisliğine 9840, elektrik elektronik mühendisliği bölümüne 9002, makine mühendisliği bölümüne 8331, inşaat mühendisi bölümüne 7126 öğrenci yerleştirildiğini aktaran Arıkan, şunları kaydetti: “Sanayi, konut, ulaşım, sağlık v.b birçok alanda mühendislik hizmetlerine ihtiyaç duymasına rağmen, birçok meslekte olduğu gibi, mühendisliğin hemen hemen her alanında da ciddi anlamda istihdam sorunu yaşanmaktadır. Son yıllarda hayal kırıklığı yaşayan Üniversite mezunu gençler ve ailelerinin sayısı maalesef artmaktadır. https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-anasayfa.php linkindeki bilgileri incelediğinizde, bir mühendislik bölümünün tavan puanı ile taban puanı arasında yaklaşık 290 puan göze çarpmaktadır. Burslu okuyan öğrencinin puanı ile aynı üniversiteye ücretli giren öğrencinin puanı arasında ciddi farklar bulunmaktadır. Bununla birlikte, bazı bölümlerin kontenjanı doldurulamamasına rağmen, aynı bölümlerin yenileri açılmaktadır.”

İNSAN KAYNAĞI PLANLAMASI YAPILMADI

Arıkan, gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde öğretim üyesi başına ortalama düşen öğrenci sayılarından örnekler verdiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ayrıca Ülkemizde; Üniversite ve öğretim elemanları sayısı kıyaslandığında, bazı mühendislik fakültelerinde öğretim üyesi başına ortalama 16 öğrenci düşerken, bazı fakültelerde 155 öğrenci düşmektedir. Dünyada gelişmiş Ülkelerde öğretim üyesi başına ortalama 15 öğrenci düşmektedir. Takdir edersiniz ki, tüm bu durumlar eğitim dengesini bozmaktadır. TÜİK verilerine göre yaklaşık olarak; 2017 yılında 160 bin, 2018 yılında 104 bin, 2019 yılında 54 bin 551 yapıya ruhsat verilmiş, son 3 yılda sanayi tipi ve depo ruhsat sayıları 10 bin 900 olarak görülmektedir. Bu kadar ruhsat alan yapıların ve sanayi kuruluşlarının yeteri kadar mühendislik hizmeti alamadığını, tüm bu rakamlar değerlendirilerek insan kaynağı planlamasının maalesef yapılamadığını düşünüyoruz. Planlamanın yapılamadığı bir durumda, alınacak hizmetlerin yeterince kaliteli ve güvenli olamayacağı aşikardır.”

KONTENJANLAR DÜŞÜRÜLMELİ

Mezunları ve eğitimi ile Ülkelerin teknolojisine yön veren, Ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirleyen mühendislik bölümlerinde, eğitim seviyesinin hak ettiği seviyeye çıkartılması için ülkemizde reform yapılmasının şart olduğunu savunan Arıkan, şu önerilerde bulundu: “Kontenjanlar düşürülmelidir. Puanlar yükseltilmelidir. Aynı sınıfta okuyan tavan ve taban puanları arasındaki fark azaltılmalıdır. Mühendislikte staj konuları özel olarak ele alınmalı, mühendislerimize sektörlerini tanımaları imkanı sağlanmalıdır. Bu etkin staj imkanı da, farklı sektörlerde çalışan üyeleri olan Meslek Odaları aracılığı ile gerçekleşebilir. Yüksek Öğrenimde amaç sadece mezun vermek değil, kaliteli eğitim sağlamak olmalıdır. Bu konuda Şubemizin YÖK girişimleri olmuş, meclise bu konuda rapor sunulmuş, Ulusal ve yerel basında, sosyal medya da birçok kez duyurulmuştur. Ancak iyileştirme konusunda planlama yapılamadığı görüşündeyiz. Bu konudaki görüşümüz ve çalışmalarımız kararlılıkla devam edecektir.” 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi