dd_L9lbq.jpg

“Emeklilikte yaşa takılanlar arasından ilk etapta kronik rahatsızlığı olan çalışanlar için Covit-19 süreci de göz önünde bulundurularak emeklilik hakkı tanınmalı” diyen CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya konuyu Meclis Genel Kuruluna taşıdı.



16 Ekim 2020 Cuma
Gaziantep

“Bağışıklık sistemi zayıf kişilerin ve kronik rahatsızlığa sahip insanların, koronavirüs salgını gibi durumlarda çok daha büyük risk altında olduğu bilimsel olarak da ortaya konmuşken, iktidarın binlerce insanın hayatını riske atması kabul edilebilir değildir” diyen Yılmazkay, EYT’ye takılıp ta kronik hastalığı olan binlerce çalışanının emekliliklerinin önündeki yasal engellerin biran önce kaldırılmasını istedi.

Konuyla ilgili Meclis Başkanlığına kanun teklifi de veren CHP’li Vekil TBMM Genel Kurulunda EYT’lilerle ilgili yaptığı konuşmada şu ifadelere yer veri;  

“Pandemi süreciyle birlikte yeni koşulların oluştuğu dünyada ve ülkemizde insanların yaşam kaygısı ile sağlık sebeplerinden ötürü tedirgin oldukları görülmektedir.

Emeklilikte yaşa takılanlar arasından ilk etapta kronik rahatsızlığı olan çalışanlar için Covit-19 süreci de göz önünde bulundurularak emeklilik hakkı tanınması gereklilik arz etmektedir.

Bağışıklık sistemi zayıf kişilerin ve kronik rahatsızlığa sahip insanların, koronavirüs salgını gibi durumlarda çok daha büyük risk altında olduğu bilimsel olarak da ortaya konmuş bir gerçektir.

Özellikle sağlık çalışanları, öğretmenler ve diğer EYT’liler gibi birçok çalışanın pandemi sürecinde riskli meslekler içerisinde olduğu, yaptıkları işlerin birçok kişiyle teması gerektirdiği ortadayken, bu süreçte bulaş riskinin fazla olduğu mesleklerde çalışan, kronik rahatsızlıkları olanları göz ardı etmemeli ve bunlara emeklilik hakkının biran önce tanınması gereklidir.” 

Öğretmenler, Sağlık Çalışanları, Polisler, Memurlar, İşçiler Risk Grubunda

Yılmazkaya, “Yapılacak yasal düzenlemeyle, kronik rahatsızlığı olup ta pirim ve gün sayısını doldurmuş olan insanların emekliliklerinin önündeki engelin kaldırılması, doğru ve beklentileri karşılayacak bir adım olacaktır.

Kronik hastalığı olan binlerce çalışan,  öğretmen, sağlık çalışanı, polis, memur, işçi, SGK’lı risk grubunda olduğu için çalıştığı iş ortamlarında birileriyle temas etmemek adına büyük çaba harcamakta ve biran önce emekli olmayı beklemektedir. İktidar, bu konudaki tutumundan vazgeçmeli, kronik rahatsızlığı olan insanların sağlığıyla ve geleceğiyle oynamaktadır” dedi.

Geçtiğimiz günlerde 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına kanun teklifi veren Yılmazkaya, önergenin gerekçesinde “Yüzbinlerce vatandaş hem prim gün sayısını hem de hizmet yılını doldurmasına rağmen yaş şartını sağlayamadığı için emekli olamamakta, zorunlu bir şekilde çalışma hayatına devam etmektedir. Kronik rahatsızlığı olan insanların pandemi süreci göz önünde bulundurularak emekliliklerinin önündeki bu engel kaldırılmalıdır”  ifadelerini kullandı.

 

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi