zz_089E8.jpg

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, son günlerde hava sıcaklığının eksi derecelere düşmesi nedeniyle beton dökülmesinin çok sakıncalı olduğunu açıkladı.



18 Şubat 2021 Perşembe
Gaziantep

İMO Şube Başkanı Çeliktürk, değişen hava koşulları nedeniyle beton hazırlanması, dökümü ve bakımı ile ilgili olarak müteahhitlere, beton santrallerine ve inşaat sahiplerine yönelik uyarılarda bulundu. Başkan Çeliktürk, hava sıcaklığının eksi derecelere düştüğü günlerde mümkünse beton dökülmemesi, dökülecekse de betonun soğuktan minimum oranda etkilenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

DON TEHLİKESİ UYARISI

Meteorolojik verilere göre son günlerde özellikle geceleri hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğünü hatırlatan İMO Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, don tehlikesi nedeniyle bu havalarda beton dökülmesini önermediklerini söyledi. Soğuk havaya rağmen beton dökülmesi halinde de gerekli tedbirlerin alınmasını isteyen Başkan Çeliktürk, şöyle devam etti:

BETONUN KALİTESİ DÜŞER

"İnşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan beton; agrega, çimento, su ve duruma göre kimyasal ve mineral katkıdan oluşan bir yapı malzemesidir. Betonu oluşturan malzemelerin birbirleriyle kimyasal reaksiyona girmesi sonucu oluşan beton, hava ıssından ve şartlarından etkilenen bir yapı malzemesidir. Taze betonda priz esnasındaki donma tehlikelidir. Taze betonun döküldüğü ortamın sıcaklığının düşmesi, priz süresini uzatır, kalıp alım süresi uzar, betonun mukavemeti düşer, agrega parçalanmaları görülebilir. Beton yüzeylerin ani soğuması çatlamayı tetikler. Bu durumda betonun dayanım ve dayanıklılığı etkilenir.

SOĞUK HAVALARA DİKKAT!

Beton dökümü sırasında; ortalama sıcaklığın art arda üç gün süre ile + 5 ºC'nin altına düştüğü durumlar aşığı soğuk hava olarak değerlendirilir. Bu tür hava koşullarında, kaliteli beton elde edebilmek için yapım, döküm ve bakım işlerinde bir takım önlemlerin alınması gereklidir. Soğuk havada beton hazırlanırken; yüksek hidratasyon ısılı ve yüksek erken dayanım veren çimentolar kullanılmalıdır. Hedeflenen kıvam için gerekli en az miktarda su kullanılırken düşük su çimento oranı tercih edilmelidir. Prizi hızlandıran ve erken dayanım sağlayan kimyasal katkılar seçilmelidir.

GÜNÜN SICAK SAATLERİ TERCİH EDİLMELİ

Soğuk  havalarda beton dökümünde ise;  beton dökümünün günün daha sıcak saatleri olan gündüz vakti tamamlanmasına dikkat edilmelidir. Don tehlikesi olan günlerde gerekli koruma sağlanamayacaksa beton dökümü uygun şartlar oluşuncaya kadar ertelenmelidir. Kalıp sökme süresi uzatılmalı, dökümden önce kalıba izolasyon yapılabilir ve yapılacak bakım tekniğine uygun kalıp kullanılmalıdır. Taze betonun döküldüğü ortamın sıcaklığı  gün içinde +5 °C 'nin altına düşerse 48 saat süreyle, bir günden fazla +5 °C 'nin altına düşerse, 72 saat süreyle don etkisinden korunmalıdır.

GEREKLİ KORUMA ÖNLEMLERİ ALINMALI

Soğukta yerleştirilen betonlar için koruma süreleri, yük ve donma şartlarına bağlı olarak ilgili standartlardan yararlanılarak yapılmalı ve belirtilen asgari sürelere uyulmalıdır. Soğuk havalarda koruma ve kür yöntemlerini seçerken; koruma ve kür işlemlerinin maliyeti, seçilen yönteme göre sağlanabilecek beton kalitesi ve yapı emniyetine oranla ikinci planda düşünülmelidir. Dökümden hemen sonra da betonun açık yüzeyleri yalıtkan örtülerle örtülerek hidratasyon ısısının korunması sağlanmalıdır. Koruma tedbirlerinin kaldırılması işlemi, en az çevre sıcaklığı ile beton sıcaklığı dengeye ulaşıncaya kadar devam ettirilmelidir. Sık donma - çözülme olaylarının görüldüğü durumlarda, ani sıcaklık değişikliklerinde koruma 7 ile 14 gün kadar uzatılmalıdır."






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi