ss_509P6.jpg

Ekonomist Selçuk Geçer, müteahhitler ve ev sahiplerinin konut fiyatlarını karaborsacılık, fırsatçılık ve manipülasyon yaparak şişirdiklerini ifade etti.



17 Mart 2021 Çarşamba
Güncel

Youtube üzerinden günlük ekonomi ve gündem yorumları yapan ekonomist Selçuk Geçer, konut fiyatları üzerine çarpıcı açıklamalar yaptı.

Son aylarda konut satışlarında ciddi düşüşler yaşanmasına rağmen, fiyatların arttığına dikkat çeken Geçer, şunları söyledi:

‘’Konut fiyatlarında ocakta yüzde 31. 6 konut satışlarında düşüş var. İpotekli konut satışları(kredili yapılan satışlar) yüzde 66. 6 civarında bir düşüş var. Yani, resmen bir uçurum var. Konut satışları her ay dramatik olarak düşerken, nasıl oluyor da fiyatlar artıyor diye sizlere sormuş, yanıtını vermeye çalışmıştım.

Nitekim, bugün Merkez Bankası, konut fiyatlarıyla ilgili araştırma sonuçlarını açıkladı. Yapılan açıklama ile konut sektöründe, gayrimenkul sektöründe büyük bir manipülasyon olduğunu söylemiş oldu. Düne kadar patatesçi-soğancı 3 kuruş zam yaptı diye evi, deposu basılırken, bugün konut sektöründeki bu fütursuzca fiyat artışlarıyla ilgili hiç kimse, hiçbir şey yapmıyor. Çok net söylüyorum, fiyatlarla ilgili çok büyük bir manipülasyon var. Fiyatlar, kontrolsüzce arttırılıyor. Bunun adı serbest piyasa filan değil. Merkez Bankası’nın araştırmasına göre, faizlerde yapılan bir puanlık indirim, fiyatlara yüzde 2.1’lik artış olarak yansıyor. Yani, iki kat bir fiyat artışı oluyor. Müteahhitler, ev sahiplerinin yaptığı karaborsacılıktır, fırsatçılıktır, manipülasyondur.

Merkez Bankası, ocak ayına ilişkin konut endeksi fiyat araştırması sonucunu yayınladı. Bu araştırmaya göre, konut fiyatları ocak ayında yüzde 30.4 oranında artmış durumda. Konut fiyatlarında, son 11 yılın en büyük artışı yaşanmış. Neden? Konuta talep mi arttı? Hayır. Bu faiz ortamında, patır patır konut mu satılıyor? Hayır. Aksine, konut satışlarının düştüğünü TÜİK, net bir şekilde bize söylüyor, belgeliyor. Hiçbir devlet yetkilisi çıkıp, bu fiyat artışları nedir, bu artışları kim yapıyor diye sormuyor.

Yine, Merkez Bankası’nın araştırmasına göre, devlet bankaları aracılığıyla satılan konutların fiyatları 3.6 oranında artmış durumda. Korkunç bir fırsatçılık ve manipülasyon var. Hani, diyorlar maliyetler artıyor. Bitmiş konutun ne maliyeti artıyor kardeşim. Konut fiyatları 2020 yılında yüzde 35 arttı. Bunlar yaşanırken, bizim idareciler kafasını çevirdiler. Bu olup bitenleri görmezden geldiler. Bu fiyat artışının kaynağını araştırma ihtiyacı bile duymadılar. Denetlemeye hiç ihtiyaç duymadılar. Çünkü, o ara patates, soğancıları denetliyorlardı.’’ Dedi.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi