po_9J42Y.jpg

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Toğrul, soru önergesinde, medeniyet şehir projesi kapsamında taşınacak olan 5.Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın mera alanına taşınacağını belirterek, bu duruma tepki gösterdi.



21 Ekim 2021 Perşembe
Gaziantep

Toğrul, yaptığı açıklama da, 5. Zırhlı Tugayın taşınmak istendiği yeni yer yaklaşık on tane köyün hayvanlarını otlatmış olduğu ve tarım yapmış olduğu mera alanı olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi:

* Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın bulunduğu arazi imara açıldı. Medeniyetler Şehri Projesi olarak isimlendirilen proje çerçevesinde yapılan imar planıyla bölge yapılaşmaya açılmak istenmektedir. Söz konusu bölge kentimizin az sayıdaki yeşil alanlarından biri olan Dülükbaba ormanın hemen yanı başında bulunması hasebiyle kent kamuoyu tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmıştı. Şimdi ise aynı şekilde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Medeniyet Şehri Projesi kapsamında taşınacak olan 5.Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın 1 Milyon metrekarelik yeni yeriyle ilgili ilgili imar değişikliği yapılmıştır. Fakat 5. Zırhlı Tugayın taşınmak istendiği yeni yer yaklaşık on tane köyün hayvanlarını otlatmış olduğu ve tarım yapmış olduğu mera alanlarıdır.

* Bu bölge Gaziantep’te hayvancılığın yapıldığı çok önemli bir merkez sayılan Şehitkamil İlçesine bağlı Akçagöze, Akcaburç, Kızık Hamurkesen, Tekirsin, Dündarlı, Yayıktaş, Çaykuyu, Uğurca, Koçlu ve Seymenli kırsal mahalleleri arasında kalan binlerce dönüm hazine ve mera alanlarının bulunduğu bir bölgedir. Söz konusu bölgenin Gaziantep’te küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın merkezi olduğu ve yüzlerce yurttaşın geçimini hayvancılıktan sağladığı söylenmektedir. Yine bu bölgede çiftçilik yapan çok fazlaca yurttaş bulunmaktadır. Sonuç olarak ise, Gaziantep’te uygulamaya konulan yanlış imar kararları sonucunda, hızla ve kontrolsüzce artan yapılaşma nedeniyle mera alanları hızla daralıyor. Beton blokların arasında kalan meralarda hayvan sürülerini gütmeye çalışan besiciler  kendilerinin de hayvanlarının da gidecek yerleri kalmadığından yakınıyorlar. Bu bağlamda;

1- 5. Zırhlı Tugay Komutanlığının taşınmak istendiği Şehitkamil İlçesine bağlı Akçagöze, Akcaburç, Kızık Hamurkesen, Tekirsin, Dündarlı, Yayıktaş, Çaykuyu, Uğurca, Koçlu ve Seymenli kırsal mahallelerinin seçilmesinin nedeni nedir?

2- 5. Zırhlı Tugay Komutanlığının taşınmak istendiği yeni bölgeden tam olarak kaç mahalle etkilenmektedir? Bu mahallerde kaç kişi yaşamaktadır?

3- 5. Zırhlı Tugay Komutanlığının taşınmak istendiği yeni bölgede hayvancılık ile uğraşan kaç kişi vardır? Söz konusu bölgede ne kadar büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunmaktadır?

4- Şehitkamil İlçesine bağlı Akçagöze, Akcaburç, Kızık Hamurkesen, Tekirsin, Dündarlı, Yayıktaş, Çaykuyu, Uğurca, Koçlu ve Seymenli kırsal mahallelerinde çiftçilik ile uğraşan kaç aile vardır? Bu bölgede yapılan çiftçilik faaliyetleri nelerdir?

5- 5. Zırhlı Tugay Komutanlığının taşınmak istendiği Şehitkamil İlçesine bağlı Akçagöze, Akcaburç, Kızık Hamurkesen, Tekirsin, Dündarlı, Yayıktaş, Çaykuyu, Uğurca, Koçlu ve Seymenli kırsal mahalleleri seçilirken bölge halkının rızası neden alınmamıştır?

6- Tarım ve Hayvancılıkta her geçen üretimin zorlaştığı, pandemi nedeniyle tarımsal ve hayvansal üretime daha çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde binlerce üreticinin mağdur edilmek istenmesinin nedeni nedir?






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi