uh_0Ltkn.jpg

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep'te ehliyetsiz olarak araç kullanan ve Ezgi Alya Yiğit'in ölümüne, Şimal Toprak'ın ise ağır yaralanmasına sebep olan Osman Sarı serbest bırakılmasına tepki yağdı ve sosyal medyada ‘#OsmanSarıtutuklansın’ hashtagi ile kampanya başlatıldı. Bu gelişmenin ardından konuyu TBMM gündemine taşıyan HDP’li Toğrul, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a Ezgi Alya Yiğit'in ölümüne neden olan ehliyetsiz sürücü Osman Sarı 13 Nisan'da serbest bırakılmasının nedeni nedir? diye sordu.



18 Mayıs 2022 Çarşamba
Gaziantep

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesi Batıkent Mahallesi'nde 12 Nisan tarihinde 17 yaşındaki ehliyetsiz sürücü Osman Sarı, dershaneden çıktıktan sonra scoter'ları ile yol kenarında seyir halinde olan 17 yaşlarındaki Ezgi Alya Yiğit ve Şimal Toprak’a çarpmış, elim kaza sonucunda Ezgi Alya Yiğit hayatını kaybederken, Şimal Toprak ise bir süre yoğun bakımda süren tedavisi sonucunda taburcu edilmişti. Ezgi Alya Yiğit’in ölümüne arkadaşı Şimal Toprak'ın ise ağır yaralanmasına neden olan ehliyetsiz çocuk sürücü Osman Sarı, çıkarıldığı mahkemece “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan tutuklanmıştı.

SERBEST BIRAKILDI

Ancak, Osman Sarı tutuklanmasının ardından kısa bir süre serbest bırakıldı. Sarı’nın serbest bırakılmasına büyük tepki gelirken, twitterda ‘#OsmanSarıtutuklansın’ hashtagi ile kampanya başlatıldı ve bu kampanyaya binlerce kişi attığı twit ile destek verdi.

HDP’Lİ TOĞRUL, MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Osman Sarı’nın serbest bırakılmasının hemen ardından harekete geçen HDP’li Mahmut Toğrul, bu gelişmeyi TBMM gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevaplaması istemiyle bir önerge veren Toğrul, yaptığı açıklama da, şu ifadelere yer verdi:

Ezgi Alya Yiğit’in öldüğü kazayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, kazanın meydana geldiği caddede kamera kaydı bulunamadığı belirtilmiş. Dolayısıyla ailenin avukatı bilirkişi raporunun henüz deliller tam toplanmadan alel acele ve kaza görüntüleri bulunmadan bütün görgü tanıkları dinlenmeksizin düzenlenmiş eksik bir bilirkişi raporu olduğunu söylemektedir.  Yiğit ailesinin avukatı ‘‘ raporun teknik eksiklilerin giderilmeden hazırlandığını, olayı gören onlarca kişi olmasına rağmen sadece iki görgü tanığının ifadelerinin tutanaklara geçilerek olay yeri belirlemesinin yapıldığını, beyanlar arasında çelişkiler olduğunu, tanık olarak dinlettikleri kişinin beyanlarının rapora yansıtılmadığını, olay Gaziantep’in en işlek caddelerinden birinden geçmiş olmasına rağmen kazayı gösteren tek bir kamera görüntüsünün olmamasını hayatın olağan akışını aykırı olduğunu’’ belirtmektedir.

Ezgi Alya Yiğit’in hayatını kaybetmesi sürecinde yaşanan tüm hukuki yetmezliklere rağmen Gaziantep Nizip Ticaret Borsası başkanın oğlu, eski milletvekili ve şimdiki Nizip Belediye başkanın yeğeni Osman Sarı 13/05/2022 günü mesai sonrası 6. Sulh ceza hâkimliği kararına karşı asliye ceza mahkemesine yapılan itirazla eksik bilirkişi raporuna dayanılarak serbest bırakıldı.

Bu bağlamda;

1-Ezgi Alya Yiğit’in hayatını kaybetmesine yol açan olay yerindeki kamera görüntüleri neden gereği gibi araştırılıp teknik incelemeler yapılmadı? 

2-Olay yeri Gaziantep’in en gözde mekânlarının bulunduğu, kafe, restoranlar ile çeşitli mağazaların ve bir iç sokakta polis merkezinin bulunduğu bir yer olmasına rağmen emniyet tarafından olay anına dair görüntü bulunamadığının savcılığa bildirilmiş olması manidar değil midir?

3-Soruşturma dosyasında olay anına dair düzenlenen tutanakta ve bilirkişi raporunda onlarca tanık olabilecek iken görevli kolluk tarafından neden sadece iki tanık yer almaktadır? Yiğit ailesinin avukatının huzura getirmek istediği yeni tanıklar dinlenilecek midir?

4-Osman Sarı ifadesinde 50-60 Km hız ile gittiğini ifade etmiştir. Fakat iddiaya göre aracın fren kilidinin patladığı ve hava yastıklarının açıldığı söylenmektedir. Yavaş giden bir araçta bunlar olabilir mi?

5-Ezgi Alya Yiğit'in ölümüne neden olan ehliyetsiz sürücü Osman Sarı 13 Nisan 2022 tarihinde serbest bırakılmasının nedeni nedir? Osman Sarı’nın avukatı sadece 3. Sulh Ceza Hakimliğine tutukluluğa ilişkin itirazda bulunmuş fakat 6. Sulh Ceza Hakimliğinin tutukluluk halinin devamı kararı olmasına rağmen tek itirazla iki tutukluluk kararının kaldırılarak şu anda serbest bırakılmasının hukuki izahatı nedir?

6-Ezgi Alya Yiğit’in ölümüne sebep olan 17 yaşında ehliyetsiz ve şuursuz bir şekilde araç kullanan bu kişinin serbest bırakılmasındaki ayrıcalığı ve özelliği nedir? Ayrıcalığı Nizip Ticaret Borsası başkanın oğlu, eski milletvekili ve şimdiki Nizip Belediye Başkanın yeğeni olması mıdır?

7-Ezgi Alya Yiğit’in ölümüne ilişkin yaşanan bu olay bakanlığınız tarafından etraflıca araştırılarak, ciddi bir bilirkişi raporu hazırlanarak, etkin bir soruşturma yürütülerek, süreç hukuk çerçevesinde değerlendirilip adalet yerini bulacak mıdır?

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi