df_07l46.jpg

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde yıkıcı depremlerin ardından henüz yeni sayılan 3-6 aylık yüksek katlı binalar yıkılırken, ilçede 25-30 yıllık oldukça eski olan kamu binaları çatlak dahi olmadan ayakta kaldı.



29 Mart 2023 Çarşamba
Gaziantep

6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu Gaziantep’in iki ilçesinden birisi İslahiye. İlçede yıkıcı depremlerin etkisiyle yüzlerce bina yıkıldı, binlerce insan ise hayatını kaybetti. Bizler deprem sonrası ilçeye giderek son durumu gözlemledik.

YENİ BİNALAR YERLE BİR OLDU

İlçe, deprem bölgesinde yer alıyordu ve bu durumu hemen hemen herkes biliyordu. Ancak, bu gerçek bilinmesine rağmen son yıllarda 7-10 katlı binalar dikildi. Normal şartlarda 3 kattan yüksek yapı yapılmaması gerekirken, yüksek katlı binalar yapıldı. Büyük depremin ardından bu binaların çoğu yıkılırken binlerce insan can verdi.

BAZI KURUM BİNALARINDA ÇATLAK DAHİ YOKTU

İlçede yeni yapılan binalar yerle bir olurken 25-30 yıl önce yapılan kamu kurum ve kuruluş binaları depremde hasar görmedi. İlçede bu binalara örnek olarak doktor lojmanları, Ziraat Bankası Binası ve askerlik şubesini sayabiliriz. Oldukça eski sayılan bu yapılar, ilk deprem ve sonrasındaki yıkıcı depremlere rağmen ayakta kalmayı başardı ve büyük bölümüne sağlam ya da az hasarlı raporu verildi.

ESKİ KAMU BİNALARI SAĞLAM YAPILIYORDU

Deprem sonrası gözlemlediğimiz bu gerçek, aslında eski dönemlerde yapılan hem binaların, hem de kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapıların sağlam ve kaliteli malzemeler kullanılarak yapıldığını göstermesi bakımından önemli.



hy_w9ZjL.JPG 1 / 4

mn_kwKu4.JPG 2 / 4

mok_r4jM0.JPG 3 / 4

mn_58K2x.JPG 4 / 4

Haber ile ilgili video




Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi