fg_tJczK.jpg

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Meriç, 6 Şubat Depremlerinin ardından tutuklanaan inşaat müteahhitlerinin durumunu, tutukluluklarının üzerinden aylar geçmesine rağmen mahkemeye çıkarılmama gerekçelerini sordu.



26 Temmuz 2023 Çarşamba
Gaziantep

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Meriç, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

‘’6 Şubat 2023’de tarihinde merkez üstü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan depremlerde on binlerce vatandaşımız vefat etmiştir, binlerce vatandaşımız yaralanmış ve yüz binlerce bina yıkılmıştır. Yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar kapsamında, birçok kişi gözaltına alınmış bunlardan bir kısmı serbest bırakılmış, bir kısmı adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır.

Depremde telafisi mümkün olmayan sonuçlarda sorumluluğu olan herkes yargı önüne çıkarılmalı ve hukuk kuralları içeresinde hesap vermelidir. Ancak yıkılan binaların hangi sebepten yıkıldığını belirlemeden, bina yapıldıktan ve kullanıma geçildikten sonra ilave yapılan katlar, imar affıyla bu katların yasal hale gelmesi, taşıyıcı sisteme izinsiz müdahaleler, kolonların perde elemanlarının kesilmesi gibi nedenlerle de birçok bina yıkılmış ve binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

Bu kapsamda henüz sorumlulukları ortaya konulmadan yüzlerce inşaat mühendisi tutuklanmış, aradan 5 aydan fazla süre geçmesine rağmen ilk mahkemelerine dahi çıkarılmamıştır. Bu durum ise adalete olan güveni sarstığı gibi gerçek faillerin de yargı önüne çıkarılmadan serbestçe dolaşmasına ve olası bir depremde de yine aynı hataların yapılmasına olanak vermektedir.

Konuya ilişkin olarak;

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yıkılan binalar nedeniyle ölüme sebebiyetten kaç kişi gözaltına alınmıştır? Bunlardan kaçı müteahhit, kaçı yapı sorumlusu, kaçı yapı sahibi, kaçı yerel yönetici ve kaçı inşaat mühendisidir? Bunların deprem bölgesindeki iller bazında ayrı ayrı dağılımı nedir?

Söz konusu depremde ölüme sebebiyetten gözaltına alınan, sonrasında serbest bırakılan kişi sayısı nedir? Bunlardan kaçı müteahhit, kaçı yapı sorumlusu, kaçı yapı sahibi, kaçı yerel yönetici ve kaçı inşaat mühendisidir? Bunların deprem bölgesindeki iller bazında ayrı ayrı dağılımı nedir?

6 Şubat 2023 tarihinde gözaltına alınanlar içeresinde ilk duruşması yapılan kişi sayısı nedir? Bunlardan kaçı müteahhit, kaçı yapı sorumlusu, kaçı yapı sahibi, kaçı yerel yönetici ve kaçı inşaat mühendisidir? Bunların deprem bölgesindeki iller bazında ayrı ayrı dağılımı nedir?

Söz konusu depremde hakkında gözaltı kararı olan ancak yakalanamayan kişi sayısı nedir? Bunlardan kaçı müteahhit, kaçı yapı sorumlusu, kaçı yapı sahibi, kaçı yerel yönetici ve kaçı inşaat mühendisidir? Bunların deprem bölgesindeki iller bazında ayrı ayrı dağılımı nedir?

Sorumlulukları henüz ortaya konulmadan tutuklanan ve 5 aydır ilk duruşmasını bekleyen İnşaat Mühendislerinin duruşmaları ne zaman yapılacaktır?’’ sorularını yöneltti.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi