ll_3O7J3.jpg

Günlerdir iş bırakma eylemi yapan Şireci işçileri Başpınar’dan kent merkezine yürümek istedi. Polis, işçilerin kent merkezine yürüyüşüne izin vermezken, BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen polis tarafından gözaltına alındı. Daha sonra karakola götürülen Türkmen, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.



13 Ağustos 2023 Pazar
Gaziantep

Sefalet zammına karşı çıktıkları için işten atılma tehdidi ve işçi kıyımına karşı direnen Şireci işçilerinin direnişi sürdü. Dün Başpınar’dan kent merkezine yürümek isteyen işçiler, polis tarafından engellenmek istenirken, işçiler, “Bu sadece Başpınar’ın değil, Türkiye işçi sınıfının direnişidir” dedi. İşçilerin yürüyüşüne Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da katılarak destek verdi.

TÜRKMEN’DEN VALİ CEBER’E TEPKİ

Başpınar’da işçilere seslenen BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen Gaziantep Valisi Kemal Çeber’e tepki gösterdi. “Vali, şireci patronunun mu valisi yoksa bütün halkın mı valisi?” diyen Türkmen, “Fabrikada bir tas su içmemize bile izin vermiyorlar. Şimdi 2 bin işçiyi işten çıkarıyorlar. İşçi üç kuruş zam istedi diye bize verilen yanıt bu. Biz de direnişi büyüterek onlara yanıt vereceğiz” dedi. İşçilerin direnişe bölünerek çıkmadığını kaydeden Türkmen, “Direnişimizi, taleplerimizi birleştirdik. Bir tek arkadaşımızı bile dışarıda bırakmamak için söz verdik. Haklarımızı alana kadar direnişimizi sürdüreceğiz. 3 fabrika birleştik, böyle cevap verdiler. Düne kadar Şireci işçilerinin eylemi, zam eylemiydi. Bu zam talebine böyle yanıt verdiyseniz, şimdi bu direniş bütün Başpınar’ındır, Türkiye işçi sınıfınındır” dedi.

Polis, engelleme girişimine karşı konuşan Türkmen, “Antep’te yürüyüş yapılabilecek güzargahlar olduğunu söylüyorlar. Bunlar şehir merkezinde tabii. Bu işçiler şehir merkezinde yürüyebiliyor da Başpınar’da neden yürüyemiyor? Tek sebebi var, Başpınar’daki patronlar istemiyor. Biz emniyet güçleri ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Yürümek, hak aramak yasaklanıyorsa bu OHAL düzenidir. Bugün bu hakkımızı kullanmakta ısrar edeceğiz” dedi.

EMEP VEKİLİ KARACA: HİÇBİR YÖNETMELİK ANAYASADAN ÜSTÜN DEĞİL

İşçilerin direnişine destek veren EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, “Polis amirleriyle görüştük. 'İşçilerin haklı talepleri var, işlerini istiyorlar, önümüzü açın' dedik. Polis amiri bize 2911 sayılı kanunu gösterdi. '48 saat önce izin almalıydınız' dedi. Vali ile görüşüp 'Şireci işçilerinin talepleri var, açın bu barikatı' demek için kendisini aradım. Kendisi Cumhurbaşkanı Yardımcısı kentte olduğu için telefonlarıma cevap vermedi. Özel kalemi ile görüştüm. Şireci işçilerinin gösterdiği mücadele sizin toplantınızdan daha önemlidir. Bizim önümüze bir yasal düzenleme çıkarmışlar. 'Açıklama yapacağınız belli yerler var' diyorlar. Özel Kalem müdür dönmüyor. Açık ve net, kent merkezinde bürokratlarla yaptıkları toplantılar işçilerden daha önemli. Karar sizin, eğer işçi yürümek istiyorsa anayasal ve yasal hakkıdır. Hiçbir yönetmelik anayasadan üstün değildir. Burada işçilerin temsilcileri var. İşçilerin kararı olmadan, onay alınmadan kimse işçiler adına görüşme yapamaz. Başka kim ki, ben gideyim bu sorunu işçiler adına çözeyim derse bu işçinin iradesini çiğnemektir. Buna izin vermemeliyiz. Sizin birliğiniz her şeyden önemli. Bu işi huzurla çözmek istiyoruz, talepleriniz kabul edilsin işinize dönün" diye konuştu.

TÜRKMEN GÖZALTINA ALINDI

Açıklamaların ardından BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen Şireci Tekstil önünden Şireci Tekstil patronu Ahmet Şireci'nin şikayetçi olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltına alınan Türkmen, ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Süreci takip eden EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Türkmen'in Şireci patronu Ahmet Şireci hakkında "Sendikal çalışmayı engellemek ve anayasal bir hak olan gösteri ve yürüyüş hakkından alıkoyma" nedeniyle şikayetçi olduğunu duyurdu.

Karaca konuya ilişkin yaptığı paylaşımda "Şimdi birlikte fabrikaları önünde direnen Şireci işçilerinin yanına gidiyoruz. Yarın saat 17.00'de Şireci işçileri aileleriyle ve tüm emek dostlarıyla birlikte Demokrasi Meydanında buluşacak. Yanlarında olacağız" ifadesini kullandı.

TÜRKMEN: BU KENTİN YETKİLİLERİ PATRONLARIN TALİMATIYLA ÇALIŞIYOR

Serbest bırakılmasının ardından işçilerin yanına geri dönen Türkmen gerçekleştirdiği açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Yıllardır bu kentin yetkilileri, emniyet görevlileri, savcıları patronların ricası hatta patronların talimatıyla işçi haklarını savunan sendika başkanını gözaltına alıyorlar. Yani bu kentin yetkilileri, patronlar ne zaman bizden şikayetçi olsa bizi gözaltına alıyorlar. Bugün de Şireci patronu Ahmet Şireci'nin talimatıyla, şikayet demeyeceğim talimattır bu. Eğer şikayet üzerine bir kişi gözaltına alınabiliyorsa biz de Ahmet Şireci hakkında şikayette bulunduk. Ahmet Şireci daha önce bizim peşimize mafya elemanlarını da taktı. Biz bunları kendi elimizle emniyete teslim ettik ama hiçbir gün Ahmet Şireci'nin gözaltına alındığını görmedik. Bu da şu demek oluyor; demek ki bu kentte görev yapan savcılar, bu talimatı verenler patronların talimatıyla görev yapıyor."

İYİ PARTİLİ GÜRBAN, OLAYA MÜDAHİL OLDU

Gaziantep OSB’de bu gelişmeler yaşanırken, olaya İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban’da dahil oldu. İşçilerin eylemlerine desteğe gelenleri "provake etmeye çalışan bazı siyasi kesimler" diye ifade eden Gürban, hakları için mücadele eden işçilere de "Haklıyken haksız duruma düşmeyin" dedi. Kendisine tepki gösteren yurttaşa "senin vekilin değilim" diyen Gürban, gazeteciye de "kudurdular" diye karşılık verdi.

Gürban, bu açıklamasıyla da yetinmedi, kullandığı ifadelere tepki gösterenlere; "Sol örgütler Şireci Tekstil olayını büyütmek istiyor", "Nasıl kudurdular hemen", "Lan yürü git", "senin vekilin değilim" gibi ifadeler kullandı.

Gürban, kendisine "Üsluba bak korkunç. Milletvekili olduğunuza emin misiniz?" diye tepki gösteren bir yurttaşa "Senin vekilin değilim. Ben milliyetçi, vatanını milletini canından çok seven insanların vekiliyim" şekilinde karşılık verdi.

Gülban, Şireci işçilerine ilişkin açıklaması üzerine kendisinin 2021 yılında SPK’dan ceza aldığını hatırlatan Gazeteci Bahadır Özgür'e "HDP ve sol örgütlerle işçileri tahrik etmeye çalışırken bir yiğit işçilere dedi ki bunların oyunlarına gelmeyin polisle karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar sizi dedi Nasıl kudurdular hemen" şeklinde karşılık verdi.

Gazeteci Özgür ise Gürban'a "Dürüstlük abidesine, yiğide bir bakın hele! Milleti çarpma üzerine kurduğu kariyerini savunmak icin 'ezan susmaz, vatan bölünmez' masalına sarılıyor hemen" şeklinde karşılık verirken BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Tükmen ise "Gel bunları işçilerin yanında söylesene Twitter’dan provokatörlük yapacağına, vekil olarak temsil ettiğin bu kentin işçilerinin haklı mücadelesine gelip destek ver!" ifadelerini kullandı.

 



Haber ile ilgili video




Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi