sd_pQTT2.JPG

TOKİ'nin 2019 yılında başlattığı "100 Bin Sosyal Konut Projesi" kapsamında hak sahibi olan ve 4 yıldır evleri teslim edilmeyen vatandaşlar, mağduriyetlerinin giderilmesi için HÜDA PAR’dan destek istedi.



16 Ağustos 2023 Çarşamba
Gaziantep

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının 2019’da dar gelirliler için yaptıracağı “100 Bin Sosyal Konut Projesi”nin hak sahipleri, yaşadıkları mağduriyeti, sorun,  sıkıntı ve sorunlarını HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer’e anlattı.

Gaziantep’te Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edilmesi planlanan ve kamuoyuna Türkiye’nin en büyük konut projesi olarak takdim edilen “100 Bin Sosyal Konut Projesi”nde kura çekimleri sonucu hak sahibi olan ve 4 yıldır evlerinin teslim edilmesini bekleyen vatandaşlar, HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığını ziyaret etti.

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer ile görüşen TOKİ mağdurları, Şehitkamil ilçesinde Kuzeyşehir ve Şahinbey ilçesinde de Güneyşehir projesinde yer alan konutlar için 4 yıl önce 2+1 konut için 500 TL ve 3+1 konut için ise bin TL ödeme yaptıklarını, yapılan kura çekimi sonucu hak sahibi olduklarını ve 2 yıl içinde teslim edileceği belirtilen konutların halen kendilerine teslim edilmediğini dile getirdiler.

En geç 2 yılda teslim edileceği belirtilen konutların teslim edilmemesi nedeniyle mağdur olduklarını ve mağduriyetlerinin giderilmesi için birçok kurumu ve yetkili ile görüşmek istediklerini, ancak muhatap bile bulamadıklarını ifade eden TOKİ mağdurları, TOKİ tarafından mağdur edildiklerini ifade ettiler.

Yaşadıkları sorun ve sıkıntıları tek tek Başkan Göçer’e anlatarak sorunlarının bir an önce giderilmesi için yetkililerden çözüm beklediklerini ifade eden TOKİ mağdurları, barınma ve konut sorununa çözüm için hayata geçirilen projeyle daha da mağdur edildiklerini söylediler.

Konut projelerinin en geç 2 yıl içinde biteceğinin duyurulduğunu ve 4 yıldır 100 bin hak sahibinden on binlercesinin mağdur olduğunu dile getiren TOKİ mağdurları, yıllardır teslim edilemeyen evleri için bir an önce yetkililerin harekete geçmesini istediklerini ifade ettiler.

Mağdurları tek tek dinleyen HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer de bu sorunu defalarca gündeme getirdiklerini, vatandaşların mağdur olmaması için çabaladıklarını ve bundan sonra da bu konuda HÜDA PAR olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade etti.

Vatandaşın mağdur edilmesini doğru bulmadıklarını ifade eden Göçer, mağdurların yaşamış oldukları sorun ve sıkıntıların çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Dar gelirli vatandaşların ev sahibi olması için başlatılan kampanya kapsamında yıllardır konutlarının teslim edilmesini bekleyen mağdurların konutlarının tesliminde gecikme yaşanmasının doğru olmadığına vurgu yaptı.

On binlerce hak sahibi vatandaşın dört gözle teslim edilmesini bekledikleri konutlarının yıllardır teslim edilmemesinin vatandaşı mağdur ettiğini ifade eden Göçer, hak sahibi olan vatandaşların konutlarının bir an önce teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

“KONUTLAR ZAMANINDA TESLİM EDİLMELİDİR”

Son zamanlarda artan inşaat maliyetlerinden dolayı konut fiyatlarının her geçen gün arttığını ifade eden Göçer, “Konut fiyatlarının arttığı böyle bir dönemde maalesef inşaat firmaları da artan yüksek maliyetlerden dolayı bir türlü söz konusu projelerin ihalelerine girmelerine rağmen tekrar çekiliyor. Bu durumda vatandaşlarımız için yapılması planlanan konutların da inşaatına başlanmıyor. Binlerce vatandaşımızın ev sahibi olma hayali de maalesef sadece hayalde kalıyor. TOKİ tarafından dar ve orta gelirli ailelerin ev sahibi olması için başlatılan projelere zamanında başlanılmalı, konutlar zamanında teslim edilmelidir.” diye konuştu.

“GECİKTİRİLEN PROJELER VATANDAŞLARIMIZIN MAĞDUR OLMASINA NEDEN OLMAKTADIR”

Göçer, hak sahiplerinin tüm planlarını TOKİ konutlarının kendilerine teslim edileceği zamana göre ayarladığını, ancak 4 yıldır bu teslimatın gerçekleşmemesi üzerine mağduriyet yaşadıklarına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Evet, bir deprem yaşadık ve önceliğimiz depremzede vatandaşlarımızdır. Çünkü depremzedelerin de bir an önce kalıcı konutlarına geçmeleri gerekiyor. Evet, bazen elde olmayan nedenlerden gecikmeler yaşansa da bu süreç daha fazla uzamamalıdır ve hak sahiplerinin konutları bir an önce yapılıp teslim edilmelidir. Çünkü söz konusu hak sahiplerine konutlarının en geç 2 yılda teslim edileceği söylendi. Geciktirilen projeler vatandaşlarımızın mağdur olmasına neden olmaktadır. Yıllardır konutlarının teslim edilmesini bekleyen vatandaşlarımız, konutlarının tesliminde gecikme yaşanmasına tepki gösteriyor. Vatandaşlarımızın mağdur edilmesi ve projelerin zamanında tamamlanmamasını doğru bulmuyoruz.”

“ARTIK EVİMİZİ TESLİM ALMAK İSTİYORUZ”

Konut ve ev kiralarının astronomik bir şekilde arttığı bu dönemde hem teslim edilmeyen evlerinin taksitini hem de ev kirası ödemek zorunda kaldıkları için çok mağdur olduklarına dikkat çeken TOKİ mağdurları, “Sözleşmede yüzde 10 peşinat isteniyor. O dönem evler 250-300 bin TL bandındaydı. 30-40 bin TL verilmesi gerekiyordu. Ama şu anda hem istenilen peşinat çok fazla hem ‘taksitler sabit’ denildi ama şu anda sabit taksit uygulaması kaldırılıyor ve üstelik evlerimizde taksitlerimizi ödemeye başladığımız halde teslim edilmiyor. 4 yıldır bekliyoruz hiçbir adım atılmadı. Ev fiyatları arttı. Kiralık ev yok. Konutların ne zaman teslim edileceği ile ilgili hiçbir açıklama da yapılmıyor. TOKİ projesine kayıt yaptırdığımızda 250 bin liraya evler vardı. Şu an ev fiyatları 2 milyon lira oldu. Nasıl alalım?” diye sordular.

 

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi