fg_42p0k.jpg

Erkaplan Halı işçileri, sendikaya üye oldukları için kendilerini fabrikaya almayan patronlar Kadir Kaplan, Ali Kaplan ve müdürler hakkında suç duyurusunda bulundu.



23 Ağustos 2023 Çarşamba
Gaziantep

"Sendikadan istifa edin" baskısına maruz bırakılan Erkaplan Halı işçileri, direnişin 5. gününde patron ve müdürler hakkında suç duyurusunda bulundu. Gaziantep Adliyesi önünde bir araya gelen Erkaplan işçileri, suç duyurusu öncesi üyesi oldukları BİRTEK-SEN ile birlikte basın açıklaması düzenledi.

Ek zam talebiyle iş bırakan işçiler, zam taleplerini kabul ettirmiş, işbaşı yapmak istediklerinde ise patron, "Sendika benim kırmızı çizgimdir, sendikalı işçi çalıştırmam” diyerek fabrikaya girişlerini engellemişti. İşçiler sendikasızlaştırma baskısı nedeniyle direnişlerini sürdürme kararı almıştı.

"PATRONLAR TALEPLERİ DUYMAK YERİNE SUÇ İŞLEMEYİ TERCİH ETTİ"

Düzenlenen açıklamada konuşan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Başpınar’da ağustos başından beri binlerce işçinin kanunsuz ve kuralsız çalışma düzenine karşı haklarını alabilmek için greve çıktıklarını hatırlattı. Patronların ise talepleri duymaktan ziyade devletin ve yetkililerin gücünü kullanarak suç işlemeyi tercih ettiklerini ifade etti.

Şireci direnişinde yaşananların benzerlerinin Artemis ve Erkaplan direnişlerinde de yaşandığını belirten Türkmen, “Ekmek kavgası veren işçilere karşı patronun yanında hizalanan bütün güçlere rağmen işçilerin kararlı mücadelesiyle kazanan Şireci işçileri oldu. Şimdi aynı şeyler son bir haftadır direnişte olan Artemis ve Erkaplan işçilerine karşı yapılıyor” dedi.

Türkmen, anlaşma sağlanmasına rağmen işçilerin sendikadan istifayı kabul etmedikleri için günlerdir fabrikaya alınmadığını ve komplolarla işçilerin işbaşı yapmıyormuş gibi gösterildiğini söyledi.

6 KİŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Basın açıklamasının ardından işçiler, sendikalarıyla birlikte direniş sürecinde yaşadıkları hak ihlalleri ve fabrika yönetiminin işlediği suçlar sebebiyle patronlar Ali Kaplan, Kadir Kaplan, fabrika müdürü Mehmet Uğur Güllüce, ustabaşı Yunus Borazan, patronun oğlu Yusuf Kaplan ve İnsan Kaynakları Müdürü Buğra Öner hakkında suç duyurusunda bulundu.

İşçiler ayrıca sendikanın avukatlarıyla birlikte sendikal tazminat ve işe iade talebiyle arabulucu başvurusu da yaptılar.

AV. SULU: SENDİKAL FAALİYETİN ENGELLENMESİ SUÇTUR

Suç duyurusu ve arabuluculuk başvurusunun ardından konuşan Avukat Hasan Önder Sulu, “Bugün işçilerin çalışma hakkının elinden alınmasının tek sebebi sendikalı olmalarıdır. TCK’ye göre sendikal faaliyeti engellemek suçtur. Başta Antep halkı olmak üzere tüm kamuoyunun işçiden yana tavır alması gerekir” dedi.

Açıklama ve başvuruların ardından işçiler direnişe devam etmek üzere fabrika önüne geçtiler. (Antep/EVRENSEL)






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi