df_MltEz.jpg

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, iktidarın sadece yılın 7 ayında vatandaşa 22 milyara yaklaşan cezalar kestiğini açıkladı. Uyar, seçim öncesi bol bol refah vaat eden iktidarın seçim biter bitmez yaptığı ilk işin vatandaşları cezaya boğmak olduğuna dikkat çekti.



28 Ağustos 2023 Pazartesi
Ekonomi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İşçi Sendikaları, STK ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, 2023 yılının ilk 7 ayına ait vatandaştan toplanan cezalarla ilgili bir çalışma yaptı.

Uyar’ın yaptığı çalışma; dolaylı vergilere rekor zam yaparak gelir elde eden iktidarın, ekonomik krizin yükünü vatandaşa yüklemek adına bir başka yönteme başvurduğunu ortaya koydu. Rakamlar, iktidarın hem vergilerle hem de cezalarla vatandaşı iki yandan da kıskaca aldığını gözler önüne serdi.

Verilere göre, bu yılın ilk 7 ayında hazine gelirlerinin 21 milyar 895 milyon 723 bin TL’lik kısmı vatandaşlara kesilen cezalardan oluştu.

Bu oran, geçtiğimiz yılın ilk 7 ayına göre 3 milyar 289 milyon TL arttı. Sadece Temmuz ayında vatandaşa kesilen toplam ceza miktarı geçen yılın aynı ayına göre üç kat artış gösterdi.

Seçimin yapıldığı mayıs ayında vatandaşlara kesilen cezaların toplamı 2 milyar 785 milyon 827 bin TL iken, bu oran seçimden hemen sonra haziran ayında 2 milyar 99 milyon 835 bin TL oldu. Temmuz ayında rekor kırarak 7 milyar 147 milyon 244 bin TL’ye yükseldi.

SEÇİM BİTTİ CEZA YAĞDI

Mayıs ayında yapılan seçimlerin ardından geçen iki aylık süreçteki vatandaşa kesilen cezaların toplam miktarı ise 9 milyar 247 milyon TL’yi buldu.

GEÇEN YILA GÖRE ÜÇ KAT ARTIŞ

Geçtiğimiz yılın temmuz ayındaki bütçe verilerine göre; vergi, idari, yarı ve diğer ceza kalemlerinden toplam kesilen ceza tutarı 2 milyar 314 milyon 731 bin TL ’idi. Bu yıl ise aynı kalemlerde kesilen toplam ceza ise 7 milyar 147 milyon 244 bin TL oldu. Rakamlara göre bir yıl öncesinin aynı ayına göre cezalarda yaklaşık üç kat artış oldu.

VERGİ CEZALARINDA SON BİR AYDA 4 KAT ARTIŞ

Yine bütçe verilere göre, bu yılın Haziran ayında devletin topladığı vergi cezası 1 milyar 91 milyon TL iken, Temmuz ayında bu rakam tam dört kat artarak, 4 milyar 493 milyon TL’ye yükseldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Uyar, yaptığı açıklamada, seçim öncesi bol bol refah vaat eden iktidarın seçim biter bitmez yaptığı ilk işin vatandaşları cezaya boğmak olduğuna dikkat çekti.

İKTİDARIN GÜCÜ YOKSUL VATANDAŞA YETİYOR

Seçimden hemen sonra MTV, KDV, ÖTV zamlarıyla beli bükülen vatandaşlara bir darbede yüksek cezalardan geldiğini söyleyen Uyar, “Faizcilere ve yandaşlara gücü yetmeyen iktidarın gücü her zamanki gibi vatandaşlara yetmiş oldu. Seçim biter bitmez aradan geçen 2 ayda artan cezalar; iktidarın vatandaşları sadece hayat pahalılığı ile değil cezalar ile ezdiğinin de açık bir göstergesi. İktidarın ‘Yeni Türkiye Yüzyılı’ vatandaşlar için ceza yılına dönüşmüş oldu” dedi.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi