df_0VAgz.jpg

CHP Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, 6 Eylül 2023 tarihinde yayımlanan Orta Vadeli Programın çelişkilerle dolu olduğunu, enflasyon ve vatandaşın geçim derdine çare olmayacağını belirterek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.



16 Eylül 2023 Cumartesi
Ekonomi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aralık 2022’de yaptığı bir konuşmasındaki “2023 yılında hazırlığınızı %20 enflasyona göre yapın.” sözlerini hatırlatan Dinçer: “Cumhurbaşkanı enflasyon yüzde 20 olacak demişti. Ancak tüm yıl boyunca reel enflasyon yüzde 100’ün altına hiç düşmedi. Hayat pahalandıkça, memur, emekli ve emekçi artan fiyatlar altında ezildi. Ev, araba sahibi olmak hayal oldu. Millet tatile gitmeye çekinir oldu. Şimdi de yayınladıkları OVP ile önümüzdeki yıl da ekonomik krizin bütün yükünü milletin sırtına bindireceklerini alenen ilan ettiler. ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ diyenler şimdi de parasal sıkılaşma diyor. Bu çelişki ülkeyi ekonomik çöküntüye sürükleyecek.” ifadelerini kullandı.

OVP ÇELİŞKİLERLE DOLU

OVP’nin çelişkilerine dikkat çeken Dinçer: “OVP’de Türkiye’nin büyüme tahminleri 2023 için %4,4 2024 için %4 2025 için %4,5 ve 2026 için %5 olarak belirlenmiştir. Söz konusu büyüme rakamlarıyla 2026 yılı için hedef olarak belirlenen %8,5’lik enflasyon oranına ulaşmak mümkün görünmemektedir. Aynı şekilde dalgalı devam eden ve sürekli artış eğiliminde olan kur hareketliliği de bu hedefin gerçekleşmesini imkansız hale getirmektedir. Söz konusu veriler çerçevesinde enflasyonun böylesine radikal bir şekilde düşeceğini öngörmek rasyonel görünmemekte, bu da son yayımlanan OVP’nin mevcut ekonomik sorunları çözmekten uzak olduğunu göstermektedir.” dedi.

VATANDAŞI HAREKET EDEMEYECEK NOKTAYA GETİRECEKLER 

Mevcut OVP’de gelecek üç yılda iç talep ağırlıklı bir büyüme gerçekleşmesi beklendiğini hatırlatan Dinçer şunları söyledi: “ Bunlar öyle bir iktidar ki, vatandaşı önce borçlanmaya alıştırıp mal almaya teşvik ettiler ve böylece enflasyonu körüklediler. Şimdi de faizleri artırıp, vatandaşı hareket edemez hale getirerek enflasyonu düşürmeye çalışacaklar. Bir yandan günah çıkartırken, öte yandan tüm sorumluluğu vatandaşın sırtına yüklüyorlar.

FATURAYI HALKIN SIRTINA YÜKLEYECEKLER

Yapısal reform, demokratikleşme ve hukuk devleti olma kriterleri ile ilgili bir çalışma ve düzenleme ise ortada yok. Mevcut OVP 2023 yılının ilk 6 ayında maaşları %52 eriyen emeklileri yine açlığa muhtaç ederek, onlarla ilgili nasıl bir düzenleme getirileceğini mevzu bahis dahi etmiyor. Bu OVP ile bir kez daha açıkça gördük ki işsizlik, yüksek enflasyon, yoksulluk ve güvencesiz çalışma koşulları ülkemizin temel sorunlarından olmaya devam edecek. Yerel seçimlerden sonra vatandaşın direkt olarak tepesine binecek, hareket edemez hale getirecek ve Türkiye’yi büyük bir durgunluğa sürükleyecekler. Hazine ve Maliye Bakanına buradan sesleniyorum. Nasıl düşüreceksiniz bu enflasyonu? Döviz kurlarındaki artış devam edecekken bu pahalılığı nasıl engelleyeceksiniz? Büyümeyi nasıl sağlayacaksınız? Süslü sunumlar ve söylemlerin ötesinde artık bu hükümetin vatandaşa ayakları yere sağlam basan tüm çalışma ve düzenlemeleri açıklaması gerekmektedir.”






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi