lom_n53J6.jpg

GAÜN Hastanesi yanında bulunan alanın altına otopark, üstüne dükkânlar yapan Şehitkamil Belediyesi, bu dükkanları özelliklerine göre 3 ila 20 milyon TL arasındaki bir tutara satıyor. Belediyenin bu tutarlarla dükkan satması tepkilere neden olurken, bu anlayışın hâkim olduğu bir ortamda, Gaziantep’in ucuz bir kent olması pek mümkün gözükmüyor.



18 Eylül 2023 Pazartesi
Gaziantep

Son yıllarda belediyelerin müteahhitliğe soyunması ve enflasyonun uçması ile beraber Gaziantep’te daire, ev ve dükkân kiraları adeta uçmuş, kentte dükkan kiralarının yüksek olması nedeniyle yeme içme başta olmak üzere, hemen hemen her şeyin fiyatı katlanarak artmıştı. Başta kent halkı olmak üzere, kentte yaşayan herkes, Gaziantep’in pahalı bir kent olduğu düşüncesinde birleşmişti.

PAHALILIĞIN SONA ERDİRİLMESİ İÇİN KİMSE ADIM ATMIYOR

Kentteki pahalılığı sona erdirmek ve ucuz bir kent yaratmak için neredeyse kimse adım atmıyor. Başta belediyeler olmak üzere, kimse akli selim hareket etmeyi, kenti yaşanabilir bir noktaya getirmeyi hedeflemiyor. Bu durumun son örneği ise Şehitkâmil Belediyesi’nin sattığı dükkânlar oldu.

BİR DÜKKÂN 20 MİLYON TL

Şehitkâmil Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi Hastanesi’nin hemen yan tarafında bulunan bir alana otopark ve ticari dükkânlar yaptı. Belediye, otoparkın işletmesini büyükşehir belediyesine verirken, dükkanları ise ihale yoluyla satıyor. Belediyeden edindiğimiz bilgilere göre, bu dükkânlar metrekare ve cephesine göre 3 ila 20 milyon TL arasında satılıyor.

BU DÜKKÂNLARI ALAN KİŞİ KAÇA KİRAYA VERECEK?

Gelin hep birlikte bir hesap yapalım. Buradaki dükkanlardan birisini yatırım amaçlı alan ve kiraya veren bir mülk sahibi, belediyeye 20 milyon TL ödedi diyelim. Daha sonra mülk sahibi burayı kiraya verdi ve kiralayan kişi ise dürümcü, büfe, simitçi, kebapçı açtı. Bu kiracı, dükkân kirasını ödemek ve kazanç elde edebilmek için burada bir sise suyu, bir dürümü, bir çayı ve bir simidi kaça satacak? Elbette ki piyasadan yüksek bir fiyata satacak. Bu hastaneye gelenler kimler? Genellikle gelir seviyesi düşük ve gariban insanlar. Böyle bir denklemde, dükkan sahibi ve işletmeci, parayı kimden kazanacak? Oraya gelen gariban halktan.

DAHA BU AY 24 ARSAYI SATMAK İÇİN MECLİSTEN YETKİ ALDI

Belediyeler sadece ev, konut, dükkân satmakla kalmıyor. Daha bu ayın başında yapılan Şehitkâmil Belediye Meclisi’nde belediyeye ait 24 arsanın satışı için yetki alındı. Bu arsaların içerisinde sadece bir tanesinin 20 bin metrekare olduğu mecliste tartışma konusu olmuştu. Şahinbey’de ise hemen hemen her ay, onlarca arsanın satışı için meclisten yetki alınıyor.

BELEDİYELER, TİCARET KAPISI OLMAMALI

Gaziantep’in hareketli ve sanayi kenti olmasını fırsat bilen belediyeler, bugün kentte en iyi kazanç ve rant kapısı arsa, konut, gayrimenkul olduğu için, asli görevlerini bırakıp müteahhitliğe, emlakçılığa soyunuyor. Hal böyle olunca ise kentimizde ev sahibi olmak hayal, en ucuz dairenin kirası ise 10-15 bin TL oldu. Bu nedenle, belediyelere ve başkanlarına seslenerek, ticaret yerine sosyal konut üretin ve kenti ucuzlatacak adımlar atın diyoruz.



kl_297G3.jpg 1 / 3

k_R03hY.jpg 2 / 3

l_87koY.jpg 3 / 3




Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi