lok_c5WH2.jpg

Nisan ayında göreve gelen Prof. Dr. Ayşe Balat ve Doç. Dr. İlhan Bahşi’nin Gaziantep Üniversitesinin hakemli dergisinde etik dışı yayınlar yaptığı belirtildi.



25 Eylül 2023 Pazartesi
Gaziantep

“Üniversitenin E-SCI kapsamındaki bilimsel dergisine Mayıs 2023’te rektör yardımcısı kendisini başeditör atamış, editörler kurulunu tamamen değiştirmiş ve 4 ay içinde yoğun emek harcamışlar(!) Başeditör Ayşe Balat ve editör İlhan Bahşi çok kısa sürede 6 çalışmasını kendi dergilerinde yayınlamışlar. İlhan Bahşi eşinin ve dostlarının çok sayıda çalışmalarını birkaç gün içinde kabul edip yayınlamış. “Bu da yetmemiş dergilerinde bu kısa sürede yayınladıkları yayınlarına baş editör Ayşe Balat kendisine 35 atıf yaptırırken editör İlhan Bahşi kendisine 54 atıf yaptırmış.

“Anlayacağınız Atıfbank kurmuşlar. Biz bu yayın ve atıf çetesinin filmini yakın geçmişte seyretmiştik. Demek ki ders çıkarmamışız. Bu da yetmemiş etik üzerinden öğretim üyelerine sürekli baskı kuran zevat, bunun izahını soranlara da parmak sallamaya çalışmış.

“Tüm bunları yapan editörün Tıp Etik Kurulu aktif üyesi olması, tıp etiği alanında doktora yapması ise akademide özel bir tez konusu olacak bir durumdur. Baş editör ve editörün tüm bu etik dışı davranışlarının üstünü örtmek için sürekli etik ve dürüstlüğü dillerine pelesenk edip mangalda kül bırakmamaları ise başka bir alan konusudur. Yapılanların etikle ve bilim ahlakı ile zerrece uyuştuğunu iddia eden varsa buyursun çıksın meydana ve izahını yapsın. Editörü olduğu dergiyi kendisi, eş ve dostları için çıkar amaçlı kullananlar, Atıfbank kurarak H-indeksini yükseltmeye çalışanlar aslında etik ve bilim ahlakı endekslerini sıfırladıklarını umarım anlarlar.

KURUL YENİLENDİ ETİK TARTIŞMASI BAŞLADI

Gür, üniversite yönetiminin Nisan 2023’te European Journal of Therapeutics dergisinin editöryel kurulunu yenilediğini bildirdi. Bu tarihten itibaren çıkan ilk sayı ve erken görünüm sayısında çok sayıda makalede başeditör ve bazı alan editörlerinin isminin yer alması dikkat çekici olduğunu belirten Gür, editörlerden birinin 6 makalesine ilaveten kendi bölümünden 3 makalenin daha yer aldığını, başka bir yazarın bir ay içinde gönderdiği 4 makalenin birkaç gün içinde yayınlandığı ve bu makalelerde editörlerden birine sürekli atıf yapıldığını kaydetti. Dergideki değişiklikleri değerlendiren Gür, şu eleştiriyi yöneltti:

‘HAKEMLİK SÜREÇLERİ AÇIKLANSIN’

“Makale ve atıf dayanışmasına yeni bir boyut kazandırılmış. Elindeki yetkiyi çıkar amaçlı kullanmak en basit tabiriyle etik ihlale girmektedir. “Başeditör ve editörün kendi makalelerine çok sayıda atfı bulunmasının hangi etik değerlerle bağdaştığını izah etmelerini bekliyoruz.

“Sürekli etikten bahsedenlerin her şeyi kendilerine mubah görmeleri hangi etik ilkesiyle bağdaşmaktadır. Dergi editörlerinden bir kısmının aynı zamanda sağlık etik kurulunda yer alması da başka bir ironi. Dergide son 3 ayda verilen kabullerin, hakemlik süreçlerinin şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz.”

“Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisinde bir yazarın bir yılda ancak bir makalesinin yayınlanabileceği şartı bulunmaktadır. Olması gereken de budur ve kendilerini bu etik davranışlarından dolayı tebrik ediyorum.”

Kaynak: Aydınlık






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi