df_Uf1m2.jpg

Bir yıl önce depremlerle sarsılan Gaziantep’in Şahinbey ilçesindeki bazı bölgelerde, mevcut yapıların üzerine kaçak katlar yapıldığı, bu durumun ise tehlike oluşturduğu belirtiliyor. Bu yapılara en çok rastlanan bölgeler ise varoş ve imarsız kesimler.



4 Mart 2024 Pazartesi
Gaziantep

Son yıllarda çıkartılan imar afları hem kurumları, hem belediyeleri, hem de vatandaşı cesaretlendirdi. Aflardan cesaret alan çoğu vatandaş, Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde kat üzerine kat çıkmaya başladı. Barınma sıkıntısı, konut ve kiralardaki artış, hemen hemen herkesin iştahını kabarttı.

CEZAYI ÖDEYEN, YOLA DEVAM EDİYOR

Şahinbey ilçesindeki çoğu yerde, mevcut yapıların üstüne kat çıkan vatandaşlar, belediyenin kestiği cezayı göze alıyor ve kat dikmeye devam ediyor. Belediye, ceza kesme ve suç duyurusunda bulunmanın dışında hemen hemen hiçbir işlem yapmıyor. Kaçak yapılan bölümlerin yıkılması yoluna gidilmiyor.

KAT SAYISI 2,5 OLAN YERDE 5-6 KATLI YAPILAR VAR

Geçtiğimiz günlerde, Şahinbey ilçesinde bulunan 75. Yıl, Güneş ve çevre mahallelere gidip vatandaşlardan görüştük. Görüşmelerimizde bilgi veren bazı vatandaşlar, söz konusu bu mahallelerde yapıların iki kat ve üstüne teras olacak şekilde planlandığını, ancak buna rağmen bazı yerlerde 5-6 katlı yapıların bulunduğuna dikkat çekiyorlar.

BİLİM VE İNŞAAT TEKNİĞİNE AYKIRI

Kaçak olarak yapılan inşaatların büyük bölümünün fizik kurallarına, bilime, kanun ve yönetmenliklere, matematiğe ve mühendislik tekniklerine aykırı olduğu ifade ediliyor.

BU YÖNTEM İLE NÜFUS ARTIYOR, SOSYAL DONATI ALANLARI YETMİYOR

Örnek verecek olursak, bir bölgenin 10 bin kişiye göre planlandığını varsayalım. O nüfus göz önüne alınarak okul, sağlık ocağı, park ve diğer sosyal donatı alanları planlanıyor ve imarı o şekilde yapılıyor. Daha sonra bu katlar yapıldığı takdirde, o bölgelerde nüfus artıyor. Bu durum ise okulların, sağlık ocaklarının, parkların ve diğer sosyal donatı alanlarının yetersiz kalmasına yol açıyor. Sonuç olarak ise mevcudu 30-40 olması gereken sınıflarda, 50-60 kişi zor şartlarda eğitim alıyor. Okul bahçelerinde ise neredeyse adım atacak alan kalmıyor.

YETKİLİLERİ RADİKAL KARARLAR ALMAYA DAVET EDİYORUZ

Daha kısa bir süre önce ülke ve kent olarak ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen depremleri yaşadık. Bu depremlerde, Gaziantep dâhil 11 ilde büyük kayıplar ve acılar yaşadık. İşte bu acıların ve kayıpların yaşanmaması, insanların ölmemesi için belediyeyi, kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz.



kol_m7MLv.jpg 1 / 5

bv_CvxjS.jpg 2 / 5

pl_YwudZ.jpg 3 / 5

pl_JMJ69.jpg 4 / 5

nn_uipEl.jpg 5 / 5




Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi