pl_BYQB0.jpg

İhracat rekorları kırmak ile övündüğümüz Gaziantep’te, hak arayan, verilen maaşı kabul etmeyen ve şartlarının iyileştirilmesi için iş bırakan 34 Ulutaş Halı çalışanının işten atıldığı öğrenildi.



9 Mart 2024 Cumartesi
Gaziantep

Hayat şartlarının iyice zorlaştığı, ekonomik koşullarının iyice kötüye gittiği Türkiye ve Gaziantep’te, işverenlerin verdiği zamları kabul etmeyen ve iş bırakan işçiler, kapı önüne konmaya devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde iş bırakan ve günlerce eylem yapan Abay Plastik’te çalışan bazı işçiler, eylem sonrası işten çıkartılmış, tazminatları ise daha sonra ödenmişti. Abay Plastik’in ardından bir kıyım ise yine OSB’de üretim yapan Ulutaş Halı’da yaşandı.

6 GÜN ÖNCE İŞ BIRAKTILAR

Ulutaş Halı’da 6 gün önce dokuma bölümünde çalışan bazı çalışanlar, ek zam talebi ve çalışma koşullarının iyi olmamasını gerekçe göstererek, iş bırakmıştı. İşçilerin iş bırakmasına kızan işletme yönetiminin daha sonra 34 kişiyi tazminatsız ve diğer haklarını ödemeden işten attığı öğrenildi.

GAZETEMİZE KONUŞTULAR

İşlerine son verilen 34 işçi, daha sonra fabrika önünde direnişe başladı. Konu hakkında gazetemize konuşan bazı çalışanlar, söz konusu işletmede neredeyse hiçbir güvenlik önleminin alınmadığını, makinalarda bulunan sensörlerin çalışmadığını, çalışanlara elbise ve ayakkabı verilmediğini, yangın çıkış alanlarının bulunmadığını ve işletmede kaçak çalıştırılan işçilerin bulunduğunu belirttiler.

DENETLENMİYOR MU?

Ayrıca, işletme içerisinde iş kazalarının yaşandığını, iş kazaları sonrası hastaneye götürülen işçilere olayın fabrikada yaşanmadığına dair tembihler yapıldığı, bu şekilde işletmenin olası cezalarla karşılaşmasının önüne geçilmeye çalışıldığı belirtiliyor.

BİLGİ VERİLMEDİ

Yaşanan bu gelişmelerin ardından gazete olarak Ulutaş Halı’yı aradık ve konu hakkında bilgi almak istedik. Görüştüğümüz bir yetkili, telefonda bilgi veremeyeceklerini belirterek, muhabir arkadaşlarımızı fabrikaya davet etti. Arkadaşlarımız daha sonra onlarca kilometre yolu kat ederek,  fabrikaya gitti ve bilgi almak istedi. Ancak, fabrikanın yönetim binasında vardığımızda ‘yöneticilerimiz şu anda müsait değil’ denilerek, arkadaşlarımıza bilgi verilmedi. Böylece, arkadaşlarımız boşa düşmüş oldu.

KARACA, İŞTEN ATILAN İŞÇİLERİ ZİYARET ETTİ

İşçilerin direnişini ziyaret eden Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, “Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde işçiler sefalet ücretlerine mahkum ediliyor, eli kopana kadar çalıştırılıyor, hiçbir iş güvenliği önlemi alınmıyor. Bu fabrikalarda insanlık dışı koşullar var. Bu insanlık dışı koşullar işçiyi aç bırakmak, işçiye boyun eğdirmek, işçiye ona ne verilirse razı ettirmek isteyen patron düzeninin yansıması. Başpınar OSB’de işçiler ne zaman hak arayışı mücadelesine girse karşısında patronla beraber devletin bütün aygıtlarını görüyoruz. Hak, hukuk, adalet, yasa sadece patronlara. İşçi hakkını istediğinde karşısına çıkarılan tek şey yasak, suçlama, haksız işten atma. Buna karşı ses çıkarmak için birlikte mücadeleye ihtiyacımız var. Yalnızca Ulutaş işçilerine değil gözü burada olan bütün işçi kardeşlerimize sesleniyoruz. Ne zaman birlik olup dışarı çıkarsanız o zaman birliğin ne kadar hayati olduğunu görüyorsunuz. Ama mesele başımıza bu zorbalıklar gelmeden birlik olmamız. Bu sefalet ücretlerine, bu korkunç çalışma koşullarına, bu haksızlıklara mahkûm olmak istemiyorsanız birlik olacaksınız, örgütleneceksiniz. Patronların adaylarına değil emeğin adaylarına oy vereceksiniz. Bu bugün ekmek kadar, su kadar değerli” dedi.

BİRTEK-SEN GENEL BAŞKANI MEHMET TÜRKMEN: İŞÇİ DÜŞMANLIĞINI KABUL ETMİYORUZ

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, fabrikada çok sayıda işçinin kaçak çalıştırıldığını, işçi güvenliği yasalarının uygulanmadığını ve sürekli iş kazalarının olduğunu belirtti. Geçtiğimiz haftalarda iki işçinin ayağının forklift ile ezildiğini ve forklift kullanan işçinin de kayıt dışı çalıştığını belirtti. Türkmen şöyle devam etti: “İşçiler daha önce verilen ek ödemelerin kesilmesi ve işletme içerisinde gerekli önlemlerin alınmasını dile getirdikleri için işten atıldılar. Biz BİRTEK-SEN olarak işçiler ile birlikte, tüm hukuksuzluklar son bulana kadar mücadele etmekte kararlıyız. İşçi düşmanlığını kabul etmiyoruz. Buradan başta Başpınar işçileri olmak üzere tüm işçilere çağrımızdır; Ulutaş işçilerinin mücadelesini yalnız bırakmayalım, herkesi Ulutaş işçileri ile dayanışmaya davet ediyoruz.”

İŞTEN ATILAN İŞÇİLERİN YANINDA OLACAĞIZ

Biz de gazete olarak işinden atılan 34 işçi kardeşimizin yanında olacağımızı, onların sesini kamuoyuna duyurmaları noktasında elimizden gelen çabayı göstereceğimizin bilinmesini isteriz.

İşte o işçilerin açıklamaları…



lo_jXF3s.JPG 1 / 2

fg_CA90Y.JPG 2 / 2

Haber ile ilgili video




Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi