Merkez Bankası'nın hedef tutturmakta zorlandığı ve işsizlikle birlikte hükümetin zayıf karnı haline gelen enflasyon, iş dünyası için ekonominin kilidini açacak anahtar konumuna geldi. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 2018'de yüzde 5'lik büyüme beklenen Türkiye ekonomisinde en büyük riski enflasyon olarak gördüğüne vurgu yaparak, “Enflasyonu bu işin şeytanı olarak görüyorum. Türkiye'nin enflasyonu çözmesi gerekiyor.
Enflasyon çözülürse kur ve faiz istikrara kavuşacak ve sürdürülebilir bir ortam yaratılacak. Bu da gerçek manada bir büyüme getirecek ve gerçek anlamda büyüme işsizliğe çare olacak” değerlendirmesini yaptı.
Grup şirketlerinden Adel Kalemcilik'le birlikte Frankfurt'ta düzenlenen Paperworld Fuarı'na katılan Tuncay Özilhan, gündeme ve ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisinde en az yüzde 5 büyüme beklediğini açıklayan Özilhan, güvenlik meselesinin çözülmesi ile Türkiye'nin yeniden yatırımların hızlandığı bir ülke haline geleceğini kaydetti. Enflasyonun en büyük risk olduğu ekonomide teşviklerin tarıma yoğunlaştırılması gerektiğine dikkat çeken Özilhan, tarım sektörünün ihmal edildiğine vurgu yaptı. Anadolu Etap şirketi ile grup olarak büyük meyve bahçeleri yatırımı yaptıklarını hatırlatan Özilhan, tarımın gelecek 30 yılın en önemli sektörü haline geleceğini belirterek, “Tarım ve hayvancılık Türkiye için çok önemli. Ancak tarımda sınıfta kaldığımızı düşünüyorum” dedi.
Grup bünyesindeki Mc Donald's markası ile et piyasasındaki gelişmelerden de doğrudan etkilendiklerini kaydeden Özilhan, burada uzun vadeli yerel ortaklıklar yaptıklarını aktardı. “Sırbistan ve başka ülkelerden, 5-10 bin tonluk et ithalatı yapıyoruz. Bu Türkiye'ye yakışmıyor. Aslında bizim hayvancılık yapacak alanlarımız da, bilgi birikimimiz de var. Yanlış yapılan noktalar üzerinde çalışmalar yapılmalı” diye konuşan Özilhan, kentten köye göçü sağlayacak doğru teşvik modelleri üzerinde çalışılması gerektiğini kaydetti. Burada çiftçilerin motivasyonunun yükseltilmesi gerektiğini aktaran Özilhan, “Türkiye'nin et işini çözmesi lazım… Çözer de… Tamamen plansızlıktan programsızlıktan, piyasanın liberal bir hale getirilmesi lazım” dedi.
Son dönemlerde tartışma konusu olan Türk şirketlerinin yurtdışı açılımları ile dışarıya yapılan yatırımları Türkiye'nin zenginliği olarak yorumlayan Özilhan, şöyle devam etti: “Türkiye'de geliyorsun bir yerde tıkanıyorsun. Bunu büyümenin bir yolu olarak görüyorum. Sonunda buradaki kârlar Türkiye'ye geliyor ve burada istihdam yaratılıyor. Artık Godiva ve United Biscuits Türk şirketi olarak görülüyor. Dünyada herkes bunu ‘Türklerin' aldığını söylüyor. Ben Sayın Murat Ülker ile gurur duyuyorum.
Anadolu Efes şirketi ile İran'da alkolsüz bira için yeni bir işbirliğine gideceklerini açıklayan Özilhan, yerel bir üretici ile çalışarak, İran'a alkolsüz bira satacaklarını kaydetti. 1 yılda İran'a 5 milyon litre alkolsüz bira sattıklarını ve bunun Efes'in desteği ile 20 milyon litreye çıkabileceğini kaydeden Özilhan, “Çin'de inanılmaz şekilde bira satmaya başladık. Rusya'dan satıyoruz. Kazakistan'dan yolluyoruz. 15 milyon litreyi buldu. Grup olarak 100 milyon litreye yaklaştık bira ihracatında. Bunun yüzde 50'si Türkiye'den” bilgisini verdi.
Alkollü içecekler üzerinden alınan vergilerin yüksekliğine dikkat çeken Tuncay Özilhan, sadece bu alandaki verginin 10 milyar TL'ye ulaştığına dikkat çekti. Özilhan, “10-20 bin dolarlık makine alıp adam evinde bira üretiyor. Etil alkol alıp rakı üretiyor. Bize yarıyor aslında, pazar büyüyor. Bira tüketimi artıyor. Bugün 7.5 liralık biranın 4 lirası vergi. Evde bira üretimi vergi kaybına da neden oluyor” dedi.
Kaynak:Sözcü
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.