İtalya’nın Torino Üniversitesi’nden siyaset bilimci Leonardo Veneziani, Brüksel merkezli ‘Vocal Europe’ adlı internet sitesinde yayımlanan Türkiye analizinde, Ergenekon davasından sonra Türk siyasetinin geçirdiği evrimi şöyle özetledi: “Şüphesiz ki Perinçek ve çevresi fikirlerini asla değiştirmediler, fikrini hızla kaydıran Erdoğan ve AKP oldu.”
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in 20 yılı aşkın süredir Kemalist çizgide siyaset yaptığını vurgulayan Veneziani, AKP Hükümeti’nin, dış politikanın yanı sıra FETÖ ve PKK ile mücadele alanlarında da Vatan Partisi’nin çizgisine girdiğini, bu gelişmenin Batı’yı kaygılandırdığını yazdı.
‘FETÖ İLE MÜCADELEDE BULUŞTULAR’
İtalyan siyaset bilimcinin analizinin başlığı ise dikkat çekici: “Eğer Erdoğan’ın bir patronu varsa, Perinçek olmalıdır.” Veneziani makalesinde, “2008-2014 yıllarında Ergenekon Davası nedeniyle tutuklanan Perinçek, günümüzde özellikle Ordu içinde, yargıda ve bürokraside destek buluyor. Ordudan ayrılan üç Genelkurmay İstihbarat Başkanı da Vatan Partisi’nin saflarına katıldı” ifadelerine yer verdi. Veneziani, Türkiye’de “Gülen’e karşı konumlanan iki eski düşman” tarafından yeni bir ittifakın kurulduğunu savundu. Erdoğan’in 2003 seçimlerinden bu yana güçlendiğini ve 2017 referandumu ile genişletilmiş yetkilere sahip olduğu ifade edilen analizde, Doğu Perinçek’in Türkiye’de Amerikan karşıtlığı ile bilindiği belirtildi.
‘ERGENEKON SONRASI KOALİSYON DAĞILDI’
Ergenekon Davası’nın sonuçlarına dikkat çeken yazar şu görüşleri dile getirdi: “2007’de Ergenekon Davası kapsamında Perinçek, Türk Hükümeti’ne darbe kumpası kurmak ile suçlanarak tutuklandı. Kendisi Mart 2014’de serbest bırakıldı, ama bu tutukluluk süresinin ardından, Türk siyasi valsindeki oyun durumu tamamen değişti. Uzun süredir devam eden AKP-Gülen ittifakı dağıldı ve bir siyasi savaş çıktı.”
Fethullah Gülen’in “kendini sürgün etmiş bir vaiz” ifadesiyle tanıtıldığı analizde, “Gülen’in Erdoğan ve Perinçek’in ortak düşmanı” olduğu belirtildi. Analizde AKP’nin üst düzey yöneticileri arasında Doğu Perinçek’in fikirlerinin benimsendiği vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi: “Şüphesiz ki Perinçek ve çevresi fikirlerini asla değiştirmediler, fikrini hızla kaydıran Erdoğan ve AKP oldu. Dedikleri gibi, ‘düşmanımın düşmanı dostumdur.’ Dolayısıyla eski mahkûm ile Cumhurbaşkanı arasında bir ittifak oluştu.”
‘VATAN PARTİSİ, RUSYA İLE YAKINLAŞMADA ETKİLİ OLDU’
FETÖ operasyonları dışında Perinçek’in Türkiye’nin dış işlerinde de büyük bir rol üstlendiği kaydedilen analizde, Kasım 2015’de Rus uçağının düşürülmesi sonucu bozulan ikili ilişkilerin Doğu Perinçek’in etkisi ile düzeldiği belirtildi: “Sayısız Rus yetkili, Perinçek ve ekibiyle birkaç kez buluştu, Türkiye’nin, Batı’dan uzaklaşırken girmesini istedikleri Avrasya yolunu güçlendirdi. Türkiye ile Rusya arasındaki jet krizini hatırlıyor musunuz, 2015 yılında Türk Hava Sahası’nda uçarken, Türk jetleri tarafından düşürülen Rus uçağı? Rus yöneticiler, Perinçek ve ekibi tarafından, uçağın Fethullah Gülen’in adamları tarafından düşürüldüğüne ikna edildi.”
‘AVRASYA’DA ETKİLİLER, YÖN VERİYORLAR’
Perinçek’in Erdoğan’a yeni müttefikler yarattığı belirtilen analizde, Perinçek’in son yıllarda yapmış olduğu Suriye ve İranziyaretleri de “dikkat çekici” ifadesiyle vurgulandı. Analiz, yazarın Türkiye’nin bilinmez bir yola girdiği fikriyle noktalanıyor: “Şaşırtıcı şekilde, Doğu Perinçek hem İran’da eski Cumhurbaşkanı Ahmadinejat hem de Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad tarafından sıcak karşılandı. Başka bir deyişle Türkiye’ye önderlik edecek bu tuhaf ittifak, Türkiye’yi keşfedilmemiş sulara götürecek. Dikkat etmemiz gereken, her halükarda, AKP’nin pozisyonunu ne kadar hızlı değiştirdiği ve Perinçek’in Batı’yı rahatsız eden, sağlıklı olmayan dünya ve Türkiye vizyonuna yakınlaştığı.”
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.