Bilime, araştırmaya ve üretmeye ihtiyacımız var
Bireylerin toplum içinde sürekli değişen yaşama hazırlanması ve bir ülkenin kalkınması için gerekli olan yetişmiş, bağımsız düşünebilen insan gücünün sağlanmasında önemi büyük olan eğitimin, kültür ve medeniyetin gelişmesinde, nesilden nesle aktarılmasındaki rolünün tartışılmaz olduğunu sözlerine ekleyen Güçyetmez, bu nedenle, toplumun değişen ve gelişen zamana ayak uydurması, sürekli kendini yenilemesi gerektiğini ifade etti. “Bu yapılmadığı takdirde toplumun geri kalması kaçınılmaz hale gelir. Toplum olarak, farklı tehlikelere karşı önlem alma bilgi, kültür ve uygulama alışkanlıklarından ve birikiminden yoksun durumdayız. Toplum olarak her zamankinden daha çok bilime, araştırmaya, üretmeye ihtiyacımız var. Evet sıkıntılı olunan bu zamanlardan da elbette bir çıkış olacak ve olmalı da. Aydınlanma çağı ve endüstri devrimi sonrası gelişen süreçler de olduğu gibi kentlerden başlayarak kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla üreterek ve en önemlisi artık bilinçlenerek bir devinim gerçekleşebilir” diye açıklamada bulundu.
2019 yılın ülkemiz ve inşaat sektörü için çok önemli bir süreç
2019 yılının ülkemiz ve inşaat sektörü için çok önemli bir süreç olacağını belirten Güçyetmez, sadece inşaat sektörünün değil, tüm sektörlerin bulunduğu koşulları iyileştirme ve yenilenme çabasına girmesi gerektiğine vurgu yaparken, “Yapı Denetim Kanunu 2019'da yürürlüğe girecek. Yeni kanunla birlikte inşaat firmalarının çalışacağı yapı denetim şirketlerini bakanlık atayacak. Bu yeni sistemin de sektöre adapte olması zaman alacaktır. Tüm bu değişikliklerle kamudan özel sektöre olan inşaat sektörünü gerek yapısal olsun gerek teknik olsun 2019 yılında birçok konu bekliyor ve bu konulara hazırlıklı olmak gerekiyor” şeklinde konuştu.
Konu, İnşaat Mühendisleri için yüksek seviyede önem arz ediyor
Yeni Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin ve Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerlerinin 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe gireceğini söyleyen Güçyetmez, “Yeni Deprem Yönetmeliği TBDY 2018’de deprem yüklerinin hesabında ve bina tasarımında kullanılacak hesap yaklaşımlarında TDY 2007’ye göre önemli ölçüde değişiklikler bulunuyor. Deprem yer hareketinin tanımıyla ilgili değişiklikler, yerel zemin sınıfı tanımında yapılan değişiklikler, bina önem katsayısı ile ilgili düzenleme ve değişiklikler, deprem tasarım sınıfları, bina yükseklik sınıfları, bina performans hedefleri, tasarım yaklaşımları, dayanıma göre tasarım hesap esaslarında başlıca değişiklikler, betonarme sistemlerin tasarım esaslarında başlıca değişiklikler bunun yanı sıra yüksek binalar, yalıtımlı binalar ve zeminin çok zayıf olduğu durumlar gibi özel konularda yeni hesap yaklaşımlarının kullanılması zorunlu hale gelmektedir. Ayrıca bu tür özel hesaplar uzman kişilerin ya da kuruluşların gözetim ve kontrolüne tabi tutulmaktadır. Bu önemli konunun özümsenmesi biz inşaat mühendisleri için yüksek seviyede önem arz ediyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: Gaziantep Sabah Gazetesi-Hüseyin Karataş
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.