aa_Q4O0j.jpg

MHP Gaziantep Milletvekili Muhittin Taşdoğan, tarım politikası nedeniyle çiftçilerin zor bir süreç yaşadığını söyledi.



2 Kasım 2018 Cuma
Gaziantep

MHP Gaziantep Milletvekili Muhittin Taşdoğan, tarım politikası nedeniyle çiftçilerin zor bir süreç yaşadığını söyledi. Taşdoğan, Tarım Bakanlığının yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, çiftçilerin, yüksek girdiler nedeniyle zor günler geçirdiğini belirtti. Taşdoğan, soru önergesinde şu konulara değindi: 

Türk tarımı yüksek girdi maliyetlerinden dolayı çok zor günler geçirmektedir. Son yıllarda tarımsal girdi fiyatları, ürün fiyatlarına göre oldukça yüksek oran ve miktarlarda artış göstermiştir. Tarım reformu adıyla uygulanan politikalar çiftçilerimizin derdine derman olamamış satın alma gücü azalmıştır.
Döviz kurlarındaki yükselme gübre, mazot ve elektrik fiyatlarını, ürün fiyat oranlarının artışından daha çok yüksek olmasına sebep olmuştur. Tarımsal destekler ise çiftçilerimizin beklentisini karşılamaktan uzak kalmıştır.
Tarımda istisnasız hemen herkesin şikâyetçi olduğu yüksek girdi maliyetleri istihdamda da büyük bir düşüşe sebebiyet vermekte, fiyatlardaki artışa yetişemeyen çiftçilerimiz ise üretimden kaçmaya başlamaktadır. Bu nedenle Türkiye birçok tarım ürününü ithal ederken ülkenin yaklaşık 3 milyon hektar arazisi boş durmaktadır. Aynı zamanda tarımsal üretim maliyetleri yükselmekte, Türk çiftçisi yabancı ülkelerin üreticileriyle rekabet edememektedir. Tarımsal maliyetteki en önemli husus tarımsal üretimde kullanılan Çiftçilerin desteklenmesi amacıyla verilen mazot, gübre, elektrik ilaç, tohum, yem ve fide gibi temel tarımsal girdilerin üzerindeki KDV’dir.
Tarımsal Sulamada kullanılan elektrik borcundan dolayı yaklaşık 50 bin çiftçimiz mağdur durumdadır. Tarımsal Sulama elektrik aboneliklerinde KDV’nin %1 e düşürülmesi ve Tarımsal Aboneliği doğası gereği BTV (Belediye Tüketim Vergisi alınmaması Çiftçimizin ileriye dönük üretim projeksiyonu için son derece önemlidir. Tarımsal Sulama yapan elektrik aboneleri şuan en pahalı 2. Elektriği kullanmaktadırlar. Bu durum Türk Çiftçisi için sürdürülemez borç yükü anlamına gelmektedir.
Ayrıca balıkçılarımıza sağlanan ÖTV siz Mazot bir an önce Tarımsal Üretim için uygulanmalıdır. Örneğin, Fransa çiftçisi Türk çiftçisine göre mazotu yüzde 40 daha ucuz kullanmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinden Belçika, Güney Kıbrıs, Litvanya ve Letonya'da tarımda kullanılan akaryakıtta ÖTV yoktur. Romanya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Macaristan, Slovenya, Finlandiya, İtalya, İsveç, İrlanda ve İspanya'da ise sembolik ÖTV alınmaktadır.
Türkiye’de tarımda kullanılan mazot miktarı yaklaşık 3,5 milyar litredir. Verilen mazot desteği, tarımda kullanılan mazota ödenen bedelin yüzde 5’ini ancak karşılamaktadır. 1 dekar pamuk üretmek için çiftçi 25 litre x 6.30 TL = 157.5 TL`lik mazot harcamaktadır. Bakanlar Kurulu Kararı ile pamuk üreticisine ödenecek mazot desteği miktarı ise 40 TL`dir. Bu da mazot için çiftçi tarafından ödenen KDV’den bile düşük bir tutara denk gelmektedir.

Tarımsal sulama, kültür balıkçılığı, kümes hayvanları çiftliği, büyükbaş ve küçükbaş hayvan işletmeleri, entegre sera tesisleri, kesme çiçek üreten ve paketleyen tesisler ile tohumculuk kuruluşları gibi tarımsam üretimde bulunan işletmelerde kullanılan elektrikte de yüzde 18 KDV bulunmaktadır.

Tarımsal üretimde kullanılan girdilerden KDV alınması katma değer vergisinin felsefesine de aykırıdır. KDV esas itibariyle tüketicilerin ödemekte olduğu bir vergi türüdür. Çiftçilerin üretim için gerekli olan girdilerinde KDV ödemesi katma değer vergisi sistemine aykırıdır.

Sonuç itibariyle, bu kanun teklifiyle üretim maliyetlerinin düşürülmesi suretiyle tarımsal üretimin arttırılması ve Türk çiftçisinin uluslararası piyasada rekabet etme gücünün arttırılması için tarımsal üretimde kullanılan temel girdilere KDV istisnası getirilmesi amaçlanmıştır.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi