ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, ‘11-18 Ocak Enerji Tasarrufu Haftası’ nedeniyle yaptığı açıklamada, tüketicilerin kış mevsimiyle birlikte artan ısınma faturalarında önemli ölçüde tasarruf edebileceklerini söyledi.
Yapı ve çatılarda yalıtım uygulamasının enerji sarfiyatında ciddi oranda azalma sağladığını belirten Baştanoğlu, şunları söyledi:
“Tüketiciler binalarında standartlara uygun çatı ve cephe yalıtım uygulamalarıyla bir yandan faturalarında yüzde 50’ye varan azalma elde ederken, bir yandan da ülke ekonomisine ve doğaya fayda sağlayabilir. Özellikle pasif ev statüsünde yenilenen ve mantolama yapılan eski binalarda dış cephe, temel duvarları ve çatılarda ısı yalıtımı yaptırarak yüzde 90’dan fazla enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Binalarımız, ülkemizde üretilen ve ithal edilen toplam enerji miktarının yüzde 40’ını tüketiyor. Bu tüketimin de yüzde 80’i binanın ısıtma ve soğutulması için harcanmaktadır. Binalarımızın çatı, temel, dış cephe, pencerelerinde ısı yalıtımı olmadığı için binalarımızda ciddi enerjik kaynağı (petrol, doğal gaz, kömür) tüketmekteyiz. Yalıtım aynı zamanda insan sağlığı açısından da çok faydalı. Rutubet, küf, kötü koku, romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi sorunlara karşı koruma sağlıyor.”
Bölgeye uygun yalıtım tercih edilmeli
Yalıtım uygulamasının bölgelere ve farklı ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterdiğini, uzman kişiler tarafından en uygun seçimin yapılması gerektiğini hatırlatan Baştanoğlu, şöyle konuştu:
"Yalıtım yapılırken yalıtım malzemesi, aksesuarlar, yan ürünler, bağlantı elemanları, emniyet tedbirleri, iskele, işçilik gibi giderler yapılır. Yalıtım malzemesinin kalınlığının artırılması malzeme fiyatı dışında diğer giderleri etkiler. Yalıtım malzemesi kalınlık farkı parasal olarak tüm giderler içinde çok küçük bir oranda kalacağı için, doğru kalınlıkta yalıtım malzemesi kullanmak akıllıca olacaktır. Son 8 - 9 yıldan bu yana birçok ilimizde iklim bölgelerine uygun olarak çatı eğimleri artırılmaya ve doğru çatı yalıtımı sistemleri uygulanmaya başlandı."
Enerji Kimlik Belgesi zorunlu olacak
Enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla yapı ruhsatını 2011'den önce alan mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi'nin 2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla alınmasının zorunlu olması öngörülüyordu.
Yayımlanan yeni yönetmelikle, "Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi Enerji Kimlik Belgesi'nin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir" maddesine "1 Ocak 2020 tarihine kadar uygulanmaz" hükmü eklenerek, uygulama ertelendi.
Baştanoğlu “Avrupa Birliği, 20-20-20 planı ile 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazı salımını en az yüzde 20 azaltmayı hedefliyor. Türkiye’nin de binalardaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 kilovatsaat seviyesinin altına düşürmesi gerekir. Bu değerlere ulaşabilmek ancak çatı ve çatı sistemlerine de önem verilmesi ile mümkündür” diye konuştu.
Pasif evler hızla çoğalıyor
Baştanoğlu, aktif ısıtma sistemine ihtiyaç duymadan, çok az miktarda enerji ile yüzde 90’a varan oranda tasarruflu ısınma ve soğutma imkanı sunan pasif evlerin dünyada yayılmaya başladığını belirterek, “Bugün ülkemizdeki konutlarda ısınmak için bizden çok daha soğuk bir iklime sahip olan Almanya’ya göre 10 kat daha fazla enerji harcanıyor. Yalıtımsız binalar, sadece ısınmak için, pasif evlere göre 20 kat daha fazla enerji tüketiyor. Pasif ev yaklaşımı, diğer yandan, yalnızca ısı tasarrufuyla sınırlı kalmıyor; ekoloji, iç hava kalitesi, akustik ve görsel konfor, yangın güvenliği gibi faktörleri de göz önüne alarak bütüncül bir yaklaşım sergiliyor. Türkiye için öngörülen maliyet artışı; yüzde 20 – yüzde 40 aralığındadır. Maliyet etkin bir ‘Pasif Ev’ inşaatı için tasarım sürecinde uzman bir ekiple çalışmak son derece önemlidir” dedi.
Dünyada 50 bin pasif ev var
Baştanoğlu, bugün dünyada 50 binin üzerinde pasif ev bulunduğunu, en iyi örneklerinin ise Avusturya ve Almayada bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bina enerji kimliğinde mevcut bir binanın enerji sınıfının en az C olması beklenmektedir. Binanıza ait enerji kimlik belgesinde binanızın aylık ve yıllık bazda ne miktarda enerji tükettiğini (kw/h-m2/yıl) görebilirsiniz. Binanıza ait enerji kimliğinde, binanızın bir yılda ürettiği sera gazı miktarı (CO2/kg-m2) belirtilir. Yani binanızın havayı ne kadar kirlettiğini görebilirsiniz. Enerji Verimliliği Kanunu gereği binalarda enerji kimlik belgesi mevcut binalar için 2020 yılı Ocak ayına kadar, yeni binalarda ise Ruhsat Başvurusu ile berber alınmak zorunda. Şimdi, enerji tüketimini olabildiğince azaltma zamanı. Özellikle pasif ev statüsünde yenilenen ve mantolama yapılan eski binalarda dış cephe, temel duvarları ve çatılarda ısı yalıtımı yaptırarak yüzde 90’dan fazla enerji tasarrufu sağlamak mümkün.”
Yalıtım insan sağlığını koruyor
Yalıtımın insan sağlığı için de faydalı olduğunu dile getiren Baştanoğlu, kış aylarında bina içinde ve çatı arasında biriken nemin yoğuşmadan dışarı atılması için havalandırmanın sağlanması gerektiğini de söyledi. Baştanoğlu, yazın soğutulan binalarda ise dışarıdan içeriye nem alınmaması ve nemin iç mekânda yoğuşmasının engellenmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, rutubet, küf, kötü koku, romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi sağlık sorunlarına karşı yalıtımın olumlu sonuçlar verdiğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.