2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı sona eriyor. Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez ve Eğitim sendikası temsilcileri, 2018-2019 Eğitim yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundular. Eğitim Sendikası Temsilcileri, Gaziantep eğitiminde yaşanan sıkıntıların çözümlenemediğini belirterek, “Eğitimde karnemiz zayıf” yorumunda bulundular.
2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı bugün sona eriyor. Gaziantep başta olmak üzere Türkiye’de milyonlarca öğrenci, karnelerini alacak. Eğitim Sendikası Gaziantep Şube Temsilcileri, Gaziantep Eğitimine ve 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılına ilişkinaçıklamalarda bulundular. Gaziantep Eğitiminde yaşanan sorunları aktaran sendika temsilcileri, “Gaziantep eğitiminde yıllardan beri yaşanan sorunlara tam anlamıyla bir çözüm üretilmiş değil. Kentte okullaşma oranından derslik sayılarına, cemaatlerin eğitime katılmasından tutun da talep olmamasına rağmen her gün bir yenisi eklenen İmam Hatip Liselerine kadar pek çok sorun var.”
NİTELİKLİ-NİTELİKSİZ AYRIMI KALDIRILMALI
Sözlerini sürdüren sendika temsilcileri, “Liselere girişte uygulanan sınav sisteminde yapılan değişiklik ile öğrencilerin nitelikli-niteliksiz okullar olarak adlandırılan okulları tercih etmek durumda kalması büyük bir sorunu beraberinde getiriyor. LGS’ye giren yüzbinlerce öğrenci, yüzde 10’luk dilimde bulunan nitelikli okullara girebilmek için sınavda ter döküyorlar. Sınava girmeyen öğrenciler ise niteliksiz olarak adlandırılan meslek, imam hatip ve Anadolu liselerine giriyorlar. Bu anlayışın değiştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştular.
DETAYLI RAPOR HAZIRLADIK
Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, “1 milyonu aşkın öğretmen ve 18 milyon öğrenci bugün tatile girecekler. Eğitim-Sen olarak 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı ile ilgili hem ilimiz hem de Türkiye genelinde eğitimde yaşanan sorunları kapsayan detaylı rapor hazırladık. Son bir yıldır eğitimde gelişen sorunlara dair Milli Eğitim Bakanlığının geliştirmiş olduğu, çözüm önerilerinin geçmiş yıllarda sunulan çözüm önerilerinden farksız olmadığını gördük. Eğitime baktığımızda tekçi, tarikat ve cemaatler üzerinden eğitimin geliştiğini görüyoruz. Türkiye’de daha çok akademik eğitim, okul türlerinin talep edilmesine daha çok imam hatip okullarının açıldığı görülüyor.”
5 BİNİN ÜZERİNDE DERSLİK AÇIĞI VAR
“Gaziantep’te de Türkiye’de olduğu gibi pek çok sorun yaşanıyor. Gaziantep’te halen ikili öğretim yüzde 25 oranında uygulanıyor, her 4 okuldan bir tanesinde ikili eğitim uygulanıyor. Gaziantep, iki öğretimin başını çeken illerden bir tanesi olarak göze çarpıyor. Köy okullarında halen birleştirilmiş sınıflarda öğrenciler eğitim alıyor. Ücretli öğretmen uygulaması devam ediyor, bu da öğretmen açığının göstergesidir. Okullaşma oranlarında mesafe alınmadığını görüyoruz, Milli Eğitim Müdürlüğünün açıklamalarına göre Gaziantep’te halen 5 binin üzerinde derslik açığı olduğunu görüyoruz.”
GAZİANTEP’TE EĞİTİM CEMAATLER ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLÜYOR
“Milli Eğitim Bakanlığının cemaatlerle protokolleri iptal etmesine rağmen Gaziantep’te eğitimin yaygın olarak cemaatler üzerinden yürütüldüğünü görüyoruz. Sürekli olarak cemaatler, vakıflar ve Diyanet ile yapılan protokoller ile eğitime ciddi anlamda kamusallık dışında bir elin değdiğini görebiliyoruz. Bu sorunun daha fazla devam etmemesi gerekiyor.”
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ RANDEVU TALEPLERİMİZE CEVAP VERMİYOR
Temmuz 2016’dan bu yana Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü ile sözlü ve yazılı taleplerimize rağmen görüşemedik. Randevularımız sonuçlanmıyor. Eğitimdeki sorunları geliştirmeye yönelik olarak fikirlerimizi sunmak için yaptığımız hiçbir randevuya cevap verilmiyor. 2016 yılından bu yana Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, Eğitim-Sen’e karşı geliştirmiş olduğu bir tutum ortaya çıkıyor. Başka sendikaların bina açılışlarında İl Milli Eğitim Müdürlerini görürken, resmi olarak randevu verilmemesi ideolojik bir yaklaşımdır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, eşit mesafede olmalıdır” diye konuştu.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.