Aileler, engelli çocuklarının gelişimi ve eğitimi için rapor almak için hastane hastane dolaştırıldıktan sonra aylar sonra ancak rapor çıkarabiliyor. Peki süreç nasıl işliyor derseniz, orası tamamıyla muamma.
Gaziantep’te devlet hastaneleri ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinden alınan bu raporlar, aileleri “sabır testinden” de geçiriyor.
AYLARCA BEKLE
Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesinden heyet raporu almak için işlem başlatmak için sırasıyla önce telefonla randevu alınıyor. En az 20 gün sonraya verilen randevunun ardından hastaneye gittiğinizde psikiyatrist, wisk-r testi için Dr. Ersin Arslan Eğitim Araştırma Hastanesi Mücahitler ek binasına yönlendirilen engelli ailesi, işlemlerin burada tamamlanıp evine döneceğini beklerken testlerin tamamlanması için 2 ay sonraya randevu veriliyor. Belirtilen zaman geldiğinde testi yaptırılıyor ve tekrar başa dönülüyor ve Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesine heyete yönlendirilen aile, bu sefer de soluğu bu hastanede alıyor. Gaziantep gibi Türkiye’nin nüfus olarak ilk sıralarında bulunun bir şehirde heyet sadece 40 kişiyi değerlendiriyor ve bu işlem de sadece pazartesi günleri gerçekleştiriliyor. Her haftanın ilk günü 14.00’da sıraya giren ailenin ne zaman teste gireceği de artık şansa bırakılıyor.
DİĞER HASTANELER NASIL?
Şehirde hizmet veren diğer devlet hastanelerinde durum daha da vahim. Örneğin Şehitkamil Devlet Hastanesinde çocuk ve ergen psikiyatristinin olmaması nedeniyle heyet 18 yaş üstüne bakıyor. Ancak yönetmelikte çocuk ve ergen psikiyatristinin olmadığı yerlerde psikiyatristler görevlendirilebiliyor. Burada keyfi bir uygulamayla yönetmelik yetkililerce uygulanmıyor. 25 Aralık Devlet Hastanesinde ise 0-6 yaş için heyet kuruluyor ve bu hastanede de heyet için kontenjan veriliyor.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinden randevu almak ise başlı başına bir çile. Bugün başvurduğunuzda ancak 4 ay sonraya randevu alabiliyorsunuz.
AİLELER ÇÖZÜM BEKLİYOR
C.Y. özel gereksinimi olan bir çocuk, ailesi 12 Temmuz 2019 tarihinde bir özel eğitim kurumunun desteğiyle çocuğunun özel eğitim almasını talep eder. Alo 182’den çocuk ergen psikiyatristine randevu talebi oluşturmak ister. Şansı varsa aradığı anda 15 gün sonraya randevusu oluşturulur. Sistem randevuları doluysa çilesi orada başlar. Aileye bir gün sonra gece “saat 00.00’da tekrar deneyebilirsiniz” denilir. C.Y’nin 29.07.2019’a randevusu oluşturulmuş ve o gün çocuk psikiyatrisine gider. Çocuk psikiyatristi çocuğu inceledikten sonra Visk-4 test talep eder. Aileyi, Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mücahitler ek binasındaki psikoloğa yönlendirir. Aynı gün psikolog C.Y’ye 2 veya 3 ay sonraya wisk-r testi için gün verir. Aile 3 ay bekledikten sonra psikoloğa wisk-r testi yaptırır ve Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki çocuk psikiyatrisine döner. Çocuk psikiyatrisi wisk-r sonucunu görür ve çocuğun heyete sevkini uygun görür. Heyette o hafta çocuk psikiyatrisi incelemedeyse o hafta Cuma günü heyete girmiş olur. Fakat heyette görevli değilse C.Y. 2 hafta çocuk psikiyatrisi heyetini bekler. Gün gelir C.Y. heyete girer. Raporun sonucunu almak için 45-60 gün bekler ve sonrasında rapor sonucunu alır. Yani C.Y. destek eğitimi için 4,5 ila 5 ay arasında bir süreci beklemiş olur.
25 ARALIK DEVLET HASTANESİ
C.Y’ye 182’den 25 Aralık Devlet Hastanesinde psikiyatriste randevu tarihi 15 gün sonraya verilir. Randevu gününde değerlendirmeye alınan C.Y. heyete sevkini alır. Sevk evraklarıyla sağlık kurulunda heyet için gün alır. Heyet 3 ay sonraya gün verir ve C.Y. bu hastanede 3 aylık bir süre içinde rapor alır.
ÜNİVERSİTE HASTANESİ
C.Y. en iyi ihtimalde bu hastaneden 4 ayda en kötü ihtimalde 6 ayda rapor alabilir.
ŞEHİTKAMİL DEVLET HASTANESİ
C.Y. bu hastanede Çözger Sistemi olmadığı için rapor alamaz.
DR.ERSİN HASTANESİ ÇÖZGER RAPOR SÜRECİ
Bir baba çocuğunun eğitim alması için yaşadığı süreci şöyle anlatıyor;
“Çocuğum 9 yaşında akademik anlamda sıkıntı çeken aynı zamanda ailede de yaşanan sıkıntılardan dolayı içe kapanık, özgüveni eksik bir çocuk. Bu nedenle öğretmenlerin tavsiyesi ile aynı zamanda başka velilerin görüşleri ile arayışa girdim ve çocuğumu bu yılın şubat ayında 25 Aralık Hastanesine Çocuk ve Ergen Psikiyatri bölümüne götürdüm. Doktor çocuğumun özel eğitime ihtiyacı olduğunu ancak Çözger raporu veremediklerini, Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürmemi söyledi. Hastaneye gittim ancak randevu alın gelin denildi. Randevu almak için her aradığımda dolu olduğunu pazartesi arayın denildi, en sonunda randevu aldım. Doktor, randevu günü içeri girdiğimizde neden geldiğimizi sordu, anlattım kağıda kaşe imza ve wisk-r yazıp yolladı. Ne yapacağız diye sordum Mücahitlere gidin denildi. Mücahitler binasına gittim, bir başka doktora yönlendirdiler, 2 ay sonraya randevu verdi ama benden sonraki hastalara 3 ay bile sürdüğünü söyledi. 2 ay sonra wisk-r saati orda idim aldı değerlendirdi, tek başına sonucu doktora atarız dedi çıktım. Tekrar Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldim öğleden sonra buradaki doktor sonuca baktı ve heyete sevk etti. Sağlık kuruluna gittim pazartesi öğleden sonra gelin randevu alın denildi. Neden şimdi değil dedim, “sadece o gün verilir” dediler. Pazartesi 13:00’da gittim bekledim ve “doktorunuz olduğu için şanslısınız” dediler, “sonuca aynı gün baktı” dediler yoksa sonucu göstermek için de randevu almam lazımmış. Doktorumuzun heyet gününe baktılar, “3 hafta sonra” dediler şaşırdım meğerse her doktorun heyetinde kendi hastasına bakıyormuş. 3 hafta sonra heyete girdim. Heyet için sabah 06:30’da orada idim, sıra aldım heyete girdik bitti dedim, sonuç ne zaman 1 ay sona dediler. 31 Mayıs’ta heyete girdik, 12 Temmuz oldu 3 kere kontrole gittim hala rapor yazılmamış. Çocuğum eğitim alsın diye girdiğim süreç 5,5 aydır devam ediyor hala sonuç yok. Daha RAM Süreci de var. En iyi ihtimal 1 ay sonra rapor alınır ve çocuk yaz dönemini boş geçirmiş olur. Özel çocuk babası olarak bu gitgeller için iş yerinde izin almalar mı dersiniz, oradan oraya gitmek için otobüs dolmuş koşturmaca mı dersiniz yaşadığımız sıkıntının haddi hesabı yok. Çocuğumuz için yapmak zorundayız ama rapor süreci fazlası ile yıprattı hala da devam ediyor.”
Aileler, bu çileli sürecin tez zamanda bitirilmesi için Sağlık Bakanlığının devreye girmesini istiyor.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.