TÜİK’in bugün açıkladığı istihdam rakamlarını değerlendiren Erdoğdu, Nisan 2018’de erken seçim kararı alındığını hatırlatarak şöyle devam etti:
“Tek adam rejimini hayata geçiren süreç bir yıl önce başladı. Bir yıldır vatandaş iş ve aş sorunu ile uğraşırken bu iktidar, Türkiye’ye bir deli gömleği giydirmeye çalışmakla uğraştı. 2018 Mayıs’ı ile 2019’un Mayıs’ı karşılaştırıldığında ortaya çıkan rakamlar ekonomik gidişat ve yurttaşlar için endişe verici. Büyüme yok, işsizlik artıyor, dövizde ne zaman ne olacağı belli değil, ücretler sürekli enflasyon tarafından 1-2 ay içinde aşınıyor, gençler iş bulma konusunda ümidini yitirmiş, iş insanı ise depresyonda. 2019 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Türkiye’nin 15 yaş üstü nüfusu 771 bin kişi artarken, işgücüne dahil olan nüfus ise sadece 152 bin kişi artmış. Yani çalışma çağında eklenen nüfusun sadece yüzde 20’si işgücüne dahil olabilmiş.”
Erdoğdu, bu son bir yılda istihdam edilenlerin sayısının 869 kişi azaldığına, yani, bu kadar insanın işini kaybederek işsizler ordusuna katıldığına dikkat çekerek, “Bu bir yılda resmi işsiz sayısı 1 milyon 21 kişi artmış. Yani, 869 bin işini kaybedenlerle, işgücüne dahil olan ancak iş bulamayan 152 bin kişiyi de eklediğinizde 1 milyon 21 bin yeni işsiz ortaya çıkmış” diye konuştu.
GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK 7,6 MİLYON
Resmi ve dar tanımlı işsizlik oranının 3,1 puanlık artış ile yüzde 12,8 olarak kaydedildiğini, iş bulma ümidi olmayanlar, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar ve mevsimlik çalışanların yanı sıra eksik ve yetersiz istihdam edilenler de göz önünde bulundurulursa geniş tanımlı işsiz sayısının halen 7,6 milyon olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Erdoğdu şunlar söyledi:
“DİSK’in takip ettiği geniş tanımlı işsiz oranı ise yüzde 19,8. Bu istihdam verileri bize krizin etkisinin sürdüğünü gösteriyor. 15-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yıla göre 5,5 puanlık artış ile yüzde 23,3. Yani halen her dört gencimizden birisi işsiz. Kadınların işgücüne katılma oranında ya da kayıt dışı istihdamın düşürülmesine dair hiçbir ilerleme yok.
Mevsim etkisinden arındırılmış göstergelere bakıldığında da işsizlik oranının 2018 yılı Şubat ayından beri artmakta olduğunu görüyoruz. 2018 Şubat’ında yüzde 9,8 olan mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik bugün yüzde 14’e ulaşmış durumda. Mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı ise 2009 yılında Ağustos ayında kriz sırasındaki seviye olan yüzde 16,2’ye yükseldi. İstihdam edilenlerin istihdamda yer alabilecek toplam nüfusa oranı 2014 Eylül’ünden bu yana en düşük seviyeye geriledi.”
İNŞAAT VE PERAKENDE SEKTÖRÜNDE DE KAYIP VAR
AKP’nin ekonomik düzeninin lokomotifi olan inşaat sektöründe istihdamın yüzde 25 azalarak 2 milyon 86 binden, 1 milyon 548 bine indiğine dikkat çeken Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:
“Son bir yıl içinde inşaatta 537 bin, tarımda 307 bin, sanayide 123 bin iş kaybı yaşandı. Kriz dolayısıyla çarşıya pazara vatandaşın çıkamaması sonucunda ise toptan-perakende ticarette ise istihdam 126 bin kişi azalmış durumda. Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetlerde 30 bin kişilik istihdam azalması, muhtemelen beyin göçünün ve istihdamdaki niteliksizleşmenin göstergesi. Türkiye’yi bu sıkışmışlıktan ancak liyakatlı kadroların hazırlayacağı akılcı, gerçek reformalar çıkarır. Ancak iktidarın ne böyle bir niyeti ne de kadroları var.”
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.