yy_7r1zN.jpg

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı İslim Arıkan, Gaziantepli sanayicilerin uzun vadeli planlama yapması için sabit yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) bedeline ihtiyaç duyduğunu söyledi.



21 Ağustos 2019 Çarşamba
Gaziantep

Elektrik faturalarından kaynaklı, makinaların durmasını, istihdam sorunu yaşanmasını arzu etmediklerini belirten Arıkan, "Her iki taraf içinde uygun olan koşulların oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Sanayicinin uzun vadeli planlama yapması için sabit YEKDEM bedeline ihtiyaç vardır. YEKDEM sonrası destekleme modeli de, bir an önce ortaya konulmalıdır" dedi. 

Ülke olarak, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulabilmemin yolunun yerli ve yenilenebilir enerji potansiyelinin çok iyi ve akıllıca kullanmaktan geçtiğini söyleyen Arıkan, Türkiye’de, son yıllarda yenilenebilir enerji üretiminde büyük gelişmeler yaşandığını bunun en büyük nedeninin ise, yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması YEKDEM olduğunu anlattı. 

TEDARİKÇİLER ZOR DURUMDA

Arıkan, "'Yenilenebilir enerji kaynağından, Rüzgar, HES, Jeotermal, Güneş, Biyokütle  gibi kaynaklardan  enerji üreten  santrallere devletin teşviği bulunmaktadır. Bunun için; yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretilmesi ve YEK Belgesi alınarak elektrik piyasasına satılması, YEKDEM’e dahil olmanız gerekiyor.  YEKDEM; Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması'nın açılımıdır. YEKDEM mekanizmasında verilen teşviklerin  dolar üzerinden hesaplanması ve son dönemde kurlarda yaşanan değişim, YEKDEM’den faydalanan santral sayılarının çoğalması, YEKDEM mekanizmasında üreticilere verilen teşviklerin oluşturduğu yükün tüm elektrik tüketicileri yerine sadece serbest tüketiciler üzerinden karşılanması ile serbest tüketicilere elektrik satışı yapan elektrik tedarikçileri zor duruma düşmeye başladı. YEKDEM, bir taraftan sisteme dahil olan üreticinin yüzünü güldürürken, diğer taraftan sanayici  YEKDEM yükü ile karşı karşıya kalmaktadır. YEKDEM bedeli  sabit bir bedel olmayıp, her ay oranı değişmektedir. Buda sanayicinin planlama yapmasına en büyük engellerden bir tanesidir" dedi. 

SABİT BEDEL ŞART

"Elektrik faturalarından kaynaklı, makinaların durmasını, istihdam sorunu yaşanmasını arzu etmiyoruz. Her iki taraf içinde uygun olan koşulların oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Sanayicinin uzun vadeli planlama yapması için sabit YEKDEM bedeline ihtiyaç vardır" diyen Arıkan, "YEKDEM sonrası destekleme modeli de, bir an önce ortaya konulmalıdır.  Özellikle OSB Bölgelerinde, öztüketim modelli çatı GES yatırımı sanayiciyi,  hem yüksek elektrik maliyetlerinden kurtaracak,  hem şebekeye bağlı olmanın getirdiği riskleri minimize edecektir.  Bu konu da da ; Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi.  Değişikliğe göre OSB’lerde katılımcının tesisinin çatısında ve cephesinde kurulan güneş ve rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri, güneş ve rüzgardan elektrik üreten tesislerin kurulmasıyla ilgili kısıtlamalardan muaf tutulacaktır.  Yakın zamanda sanayi bölgelerinde fabrikaların çatılarında GES yatırımlarını ve avantajlarını göreceğimize inanıyoruz.  Sanayimizin bu konuda, yerli teknoloji yatırımları ile taçlanmasını diliyoruz" şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi