CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazaya, Tarım Bakanlığının, tarımsal desteklerle ilgili ödemeleri hep gecikmeli yaptığını, çiftçinin üretirken de, destekler ödenirken de Tarım Bakanlığı tarafından hep cezalandırıldığını dile getirdi.
“Geçen seneki fiyatların üstüne girdi maliyetlerinin yüzde 60-70 artmasına rağmen, pamuk fiyatlarının yüzde 30 değer kaybettiğini” belirten Yılmazkaya, pamuk üreticisinin zor bir dönemden geçtiğinin altını çizdi.
Tarım Bakanlığı Yabancı Firmalara Çalışıyor!
Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’yi pamuk üreticileri konusunda uyaran Yılmazkaya, Tarım Bakanlığı Türkiye’deki üreticiyi koruyup kollamıyor. Yabancı firmalara çalışan bir bakanlık haline geldi. Bunların neresi yerli neresi milli” ifadelerini kullandı.
Yılmazkaya konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“Geçen yıl 4 lira 20 kuruştan başlayan pamuk fiyatlarının bu yıl 3 liraya indiğini belirten Üreticilerimiz ekonomik kriz, artan su, elektrik, doğalgaz masrafları, pahalı gübre ve tohumla cebelleşirken; ne yazık ki devlet desteğini yeterince alamamaktadır. Mazot, gübre, elektrik ve tarımsal sulamada kullanılan girdi fiyatlarının düşürülmesi ve KDV'nin makul bir seviyeye çekilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, pamuk üreticilerimiz ileriki yıllarda pamuk ekemeyecek duruma gelecektir.
Pamuk üreticisi çok zor durumda. Bunun çözümü üzerine ve alınması gereken tedbirler için Tarım Bakanlığının ACİLEN harekete geçmesi gerek.
Gaziantep bölgesinde olduğu gibi Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Adana, Diyarbakır’da Pamuk üreticileri girdi maliyetlerinin artması nedeniyle ürünlerinde çok büyük zarar ediyorlar. Gaziantepli Pamuk üreticilerinin Araban ve Nurdağı ilçelerinde pamuk hasadında yaklaşık 5 bin dönüm alanda 2 bin 500 rekolte pamuk beklenmekte. Pamuk desteklenmesinin dekar başına 800 liradan 500 liraya düşmesiyle birlikte üreticiyi zor günler beklemektedir.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.