Gaziantep Gatem Esnaf ve Sanayici birlik başkanı Enver Bal, geçtiğimiz yıla göre fiyatı yüzde 25 civarında artan Antepfıstığındaki fiyat artışlarının önüne geçilmesi için belirli süre ithalat yapılması gerektiğini söylerken, Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, ithalata gerek olmadığını, sezona kadar yetecek miktarda üretici ve müstahsilin elinde fıstık olduğunu belirtti. Karaoğlan, “Bir kilo tepsi baklava kaça mal oluyor kimse onu araştırmıyor. 30 liraya mal edip 110 liraya satıyorlar. Burada 65-70 liraya kavrulmuş alıyorlar, 100 liraya 110 liraya satıyorlar. Kimse bunu sormuyor. Daima köylünün, müstahsilin, üreticinin boynuna vurmaya çalışıyorlar.” dedi. Fıstıkçılar Dernek Başkanı ve Desal firma sahibi Ali Demir de fıstık ithalatına karşı olduklarını belirterek, “Dünyada Antepfıstığı tadı ve kalitesinde fıstık yok. Sanki ithal olunca beleş mi gelecek?” dedi.
BAL:İTHALAT YAPILMAZSA FİYATLARIN ÖNÜNE GEÇİLMEZ
Gaziantep Gatem Esnaf ve Sanayici Birlik Başkanı, Ticaret Borsası Gıda Komitesi Başkanı Enver Bal, fıstık fiyatlarının artışından yakındı ve daha da yükselmemesi için geçici bir süre ithalat yapılması gerektiğini savundu. İthalat yapılmazsa fiyatların önüne geçilemeyeceğini belirten Bal, “Bu yıl fıstıkta rekolte düşük, stokçulardan dolayı fiyatlar oldukça yüksek. Gelecek yıl rekolte yüksek olduğu zaman çiftçiler bu fiyatları yakalayamadığı zaman isyan edecekler, fıstık fiyatlarımız yüksekti şu fiyata düştü diyecekler, bundan dolayı hükümetimiz zor duruma düşmemek için dünyanın neresinden olursa olsun sıfır gümrük ile fıstık ithalatını serbest bırakmalıdır. ” dedi.
RAMAZANDA NE OLACAK?
‘Ramazan ayı geliyor, bu fıstık fiyatları ne olacak, meçhul’ diyen Bal, “İki ayda bunu yapanlar 9. aya kadar ne yapmaz. 3-5 tane skokçu fiyatlarla istediği gibi oyun oynuyorlar. Müstahsilin elinde zaten ürün yok. Baklavalık iç fıstık 85-110 arasındaydı şimdi 160 lira oldu. Ramazanda ne olacak, yeni mahstl fıstık çıkıncaya kadar ne olacak? Yurtdışından geçici süre müsaade istiyoruz. Müstahsilimizinde çok zarar etmesini istemiyoruz. Ancak enflasyon ortada, iki ayda bu kadar artış olur mu? Esnafımız baklavacımız dışarıdan fıstık getirmeli. Yoksa hem esnafımız hem hükümetimiz sıkıntıya girer” diye konuştu.
KARAOĞLAN: PİYASADA 70 BİN TON CİVARINDA FISTIK VAR
Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan ise, piyasada sezona kadar yetecek miktarda fıstık olduğunu söyledi. Karaoğlan, “Geçen sene fıstık rekoltemiz 250-300 bin ton iken bu yıl yok yılı olması nedeniyle 40-50 bin ton civarında gerçekleşti. Geçtiğimiz yıldan kalan fıstıklarla birlikte şuanda hiç yoksa köylü ve müstahsilin elinde 60-70 bin ton fıstık var. Sezona kadar bunu eritebilirsek iyi. Önümüzdeki yılda rekolte çok. Fiyatlarda geçen sene ile bu sene arasında yüzde 20-25’lik artış var. Bu sene rekolte düşük ve birde elinde malı bulunanlar ihtiyaçları olmadığı zaman satmıyorlar. Ne zaman oğlan kız evlendirecek, ev yaptıracak veya araba alacak o zaman fıstığını satıyor. Fiyatların artışında bunun da etkisi var” diye konuştu.
İTHAL EDECEKSEK ETİ İTHAL EDELİM
Fiyatların geçen seneye göre yüksek olduğunu söyleyen Karaoğlan şunları söyledi:”Baklavalık iç fıstık şu anda 160 lira. Kırmızı kabuklu fıstık şu anda 50-55 TL arası, geçen sene 30-38 TL arasıydı. 4-5 yıl önce yine rekolte düşüktü yine bu fiyatları bulmuştu. Eskiden Gaziantep’te bir kilo fıstık, bir kilo et derlerdi. Şimdi o fiyat oldu. Bir kilo fıstık bir kilo et. İthal edeceksek et ithal edelim. Millet et yiyemiyor. Fıstık lükse giriyor. İthalata hiç gerek yok. Burada 400-500 esnaf var her dükkanda en az olan 50 ton mal var. Sezona 6 ayımız kaldı. Bir kilo tepsi baklava kaça mal oluyor kimse onu araştırmıyor. 30 liraya mal edip 110 liraya satıyorlar. Burada 65-70 liraya kavrulmuş alıyorlar, 100 liraya 110 liraya satıyorlar. Kimse bunu sormuyor. Daima köylünün, müstahsilin, üreticinin boynuna vurmaya çalışıyorlar.”
DEMİR:BİZİM ÇİFTÇİMİZ KAZANSIN
Fıstıkçılar Dernek Başkanı ve Desal firma sahibi Ali Demir, fıstık ithalatına karşı olduklarını belirterek, “Dünyada Antepfıstığı tadı ve kalitesinde fıstık yok. Sezon yaklaşıyor. Sanki ithal olunca beleşmi gelecek?” dedi. İthalata gerek olmadığını, dünyada bizim fıstığımızın bir benzerinin olmadığını söyleyen Ali Demir, ”Tadı, aroması, kalitesi bir başka. Fiyatların artışında talebin etkisi var. Talep olmazsa artış olmaz. Gelen malda satılıyor. Yerde kalan mal yok. Fıstık ihracata gidiyor, bunun yanısıra artık Türkiye’de çoğu üründe kullanılıyor. Helvası, lokumu, baklavası, dondurması herşeyde kullanılıyor. Fııstık fiyatları eskiden çok düşüktü. Üretici emeğinin karşılığını alamıyordu. Ak parti geldi fiyatlar yükseldi, Antepfıstığını dünyaya tanıttılar. İthalata karşıyız. Bizim çiftçimiz, ülkemiz kazansın, dövizimiz gitmesin” diye konuştu. Meral KINACILAR-Gaziantep27
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.