İnşaat şantiyelerinde çalışan işçilerin çalışma ve yaşam ortamlarında hijyen şartlarının sağlanması ve koronavirüse karşı korunmaları için gerekli denetim ve tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çeken İMO Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, "Çalışanlarımızın sağlığı bizler için çok önemlidir. Ancak, normal şartlarda bile hijyen şartlarının tam olarak sağlanamadığı şantiyelerde çalışanların salgından korunması için denetim ve tedbirlerin tam olarak alınması gerekiyor" dedi.
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Çeliktürk, şöyle devam etti: "Şantiyelerde çalışan Mühendis,Mimar meslektaşlarının ve işçilerin sağlığı ile ilgili cevaplanması gereken sorular var. Beş kişiden fazla insanın bir araya gelmesi önerilmezken, şantiyelerde koğuş usulü düzenlenen ve çok sayıda işçinin bir arada uyuduğu bir yatakhanede işçiler nasıl korunacak? 'Beş kişiden fazla insan bir arada yemek yemesin' önerisi uzmanlar tarafından söylenirken, halen büyük şantiye yemekhanelerinin dolup taştığı bir ortamda işçiler nasıl korunacak?
İŞÇİLERİN DURUMU NE OLACAK?
Ücreti kesilmesin diye hastalığını bile saklayan işçilerin olduğu bir ortamda, bu tür işçilere ücretli izin verilmesi gerekiyor.Ücretli izin verilmezse bu insanlar nasıl geçinecekler? Kiralarını nasıl ödeyecekler? Şantiyenin tatil edilmesi durumunda çalışanların durumu ne olacak? Normal zamanlarda bile hijyen koşullarının sağlanmadığı şantiyelerimizde sağlık bakanlığının sıkı denetimi gerekiyor.
ENDİŞE İLE TAKİP EDİYORUZ
Bunlar ve benzeri birçok soru cevap bulamamışken, Koronavirüsü salgını nedeniyle kapanan işyerlerinde işçilere zorla ücretsiz izin için imza attırıldığı haberleri üzüntüyle ve endişe ile takip edilmektedir. Öncelikle belirtilmesi gerekir ki; Koronavirüsü salgını iş hukuku açısından "zorlayıcı sebeptir". 4857 sayılı İş Yasası zorlayıcı sebepleri işçi ve işveren açısından ayrı ayrı düzenlemiştir. Yargıtay çalıştığı sürede maruz kalınan hastalık nedeniyle çalışanın ölümünü iş kazası saymaktadır. Koronavirüsü nedeniyle yaşanan mağduriyetten de yeterli önlem almayan işveren sorumlu olacaktır.
İŞVERENLER NELER YAPABİLİR?
Devlet, işverenler, müteahhitler,Meslek Odaları ve sendikalar birlikte çalışarak, inşaat sektörü çalışanlarını özellikle büyük ekonomik korku ve belirsizlik süreci olan bu tehlikeli virüs salgını günlerinde sağlık risklerine maruz bırakmadan güvenli bir şekilde çalıştırmak mecburiyetindedir. İşçi örgütleri, koronavirüsü krizi politikalarına katılarak önemli rol oynayabilir, güvenilir bilgi sağlayarak önleme ve çalışanların korunmasına katkıda bulunabilirler. Dayanışmayı artırabilir"
KİŞİSEL ÖNLEMLER ÇOK ÖNEMLİ
Başkan Çeliktürk, koronavirüs salgını nedeniyle artan vaka ve ölümleri endişe ile takip ettiklerini hatırlatırken, vatandaşların yetkililerin açıklamalarına tam olarak uymalarını istedi. Çeliktürk, "Sosyal izolasyon çok önemli. Zorunlu olmayanlar evinden çıkmamalı. Hijyen ve dezenfeksiyona çok önem verilmeli. Sakin olun, panik yapmayın ve Sağlık Bakanlığımızın önerdiği tedbirleri uygulamaya gayret gösterelim" şeklinde açıklamada bulundu.
MÜTEAHİTLERİN BELEDİYELERDEN ALACAKLARI İVEDİ OLARAK ÖDENMELİ
Diğer taraftan İnşaat Sektörü ülkemizde istihdamı en fazla olduğu sektördür ve acil desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Çeliktürk, “Belediyelere iş yapan müteahhit meslektaşlarımız uzun bir süredir sıkıntı içerisindedir. Belediyelere yapılan işlerde sözleşmeler zamana bağlı işlerdir ve kurumlar tarafından meslektaşlarımıza ek süre verilmelidir" dedi. Belediyeler de yaptıkları işlerde alacaklarının tahsilatı konusunda sıkıntı yaşayan meslektaşlarının çokluğuna dikkat çeken Çeliktürk, “Meslektaşlarımızın alacakları ivedi bir şekilde kesintisiz olarak ödenmeli ve onlar da bünyesinde çalışan taşeronlara ödemelerini yaparak bu zorlu dönemi hep birlikte dayanışma içerisinde geçirmeliyiz” şeklinde sözlerini tamamladı.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.