Coronavirüs yüzünden yerel medyanın ekonomik olarak zor günler geçirdiğini belirten CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, RTÜK ve Basın İlan Kurumunun yayıncılara sahip çıkmasını istedi.
Yerel medya kuruluşlarının SGK ve Maliye borçlarının ertelenmesini, reklam ücretlerindeki KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesini isteyen Yılmazkaya, RÜTÜK ile Basın İlan Kurumuna seslenerek gerekli düzenlemeleri yapmaları konusunda çağrıda bulundu.
“Bilginin en önemli güç olduğu günümüzde, sosyal medya üzerinden yapılan spekülasyonlarla, yalan yanlış birçok haberle insanların yanlış bilgilendirildiğinin altını çizen Yılmazkaya, yerel medyanın susmaması ve tolumu doğru bilgilendirme misyonuna devam edebilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bu konuda gerekli adımları ve düzenlemeleri yapması gerek” ifadelerini kullandı.
GERÇEKLERİN ÇARPITILARAK DEZENFORMASYONA UĞRATILDIĞI BİR DÖNEMDEYİZ
Yerel medyanın yaşadığı ekonomik zorlukları aşabilmesi için hükümete ve ilgili kurumlara seslenen Yılmazkaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu detaylara yer verdi;
“Tüm dünya gibi ülkemizde zorlu bir süreçten geçmektedir. Bu süreçlerde fırsatçıların yanısıra sosyal medya üzerinden yalan yanlış birçok haberin yapıldığı, gerçeklerin çarpıtılarak dezenformasyona uğratıldığı bir dönemdeyiz. Yerel medya bölgenin sorunlarını gündeme getirerek doğru habercilikle toplumu bilgilendirip, kültürüne sahip çıkarak, o kültürel kodları korumaktır”
TOPLUMU DOĞRU BİLGİLENDİRME ADINA MEDYANIN ÖNEMİ BÜYÜK
Yılmazkaya, “Bilginin en önemli güç olduğu günümüzde, spekülasyonlarla, yalan yanlış birçok haberle insanları yanlış bilgilendirmektedir ve yanlış yönlendirilmektedir.
Bu da bizlere toplumu doğru bilgilendirme adına medyanın ne kadar önemli bir güç olduğunu ne kadar önemli bir görev üstlendiğini bir kez daha hatırlatmaktadır.
Toplumun gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkı adına mücadele veren, gerçeklerin peşinde koşan ve birçok zorluğa rağmen faaliyetini sürdürmeye çalışan tarafsız ve objektif basın yayın kuruluşlarının varlığı ülkemizin demokrasisi ve insanların doğru bilgilendirilmesi adına büyük bir güçtür” ifadelerini kullandı.
YEREL MEDYANIN BİLGİLENDİRME MİSYONU SEKTEYE UĞRAMAKTA
Yerel medyanın önemine değinen Yılmazkaya, “Doğru, tarafsız ve ilkeli habercilik yapan yayın kuruluşları toplumu bilgilendirdiği gibi eğitici ve yönlendirici bir misyon üstlenmektedir. Ama bu zor dönemlerde ayakta durmaya çalışan yerel medya kuruluşları kamuoyunu bilgilendirme adına görevlerini ifa etmek için büyük mücadeleler vermektedir. Birçok zorluğu rağmen ayakta durmaya çalışan yerel medya kuruluşlarının banka hesaplarının vergi, stopaj, SGK prim borçları yüzünden dondurulması ve haciz konulması, kamuoyunun doğru bilgilendirilme misyonunu sekteye uğratacağı gibi bu yayın kuruluşlarının idam fermanı niteliğini taşımaktadır” dedi.
YEREL YAYINCILIK BÜYÜK FEDAKARLIK VE ÖZVERİYLE YAPILMAKTA
Devletin basın emekçileri ve kuruluşları bu zorlu süreçte yanında olmalıdır diyen Yılmazkaya, “Çalışanlarının maaşını ödemekte zorlanan yerel medya kuruluşları, bırakın kar etmeyi, yayıncılığı büyük fedakârlıkla ve özveriyle sürdürmektedir. Kamuoyunu doğru bilgilendirme adına muhabirinden, editörüne, haber müdüründen, köşe yazarına kadar mücadele veren bu onurlu basın emekçileri bu ülkenin gerçek vatanseverleridir. Devletimiz şefkatini göstermeli, basın yayın kuruluşlarını ve basın emekçilerini bu zorlu süreçte korumalıdır.”
HESAPLARDAKİ E-HACİZLER VE BLOKELER KALDIRILMALIDIR
Ekonomik olarak zorluklarla boğuşan yayın kuruluşlarının SGK ve Maliye borçları ertelenmeli diyen Yılmazkaya, “Coronavirüsün, sağlık ve sosyal yaşamdaki etkilerinin yanı sıra ekonomideki olumsuz etkileri yüzünden reklamlarla ayakta kalmaya çalışan gazete, radyo, televizyon gibi yayın kuruluşları bu sıkıntılı süreçte reklam alamamakta, basın ilan kurumundan gelen ödemelerinde ise kesintiye gidilmekte veya banka hesaplarına e-haciz konulmaktadır. Medya kuruluşlarının hesaplarındaki hacizler ve blokeler biran önce kaldırılmalıdır.”
Buradan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak başta olmak üzere RTÜK ve Basın İlan Kurumuna seslenmek istiyorum;
Ülke olarak bu zorlu süreci birlikte aşma adına, kamuoyunu doğru bilgilendirmek için mücadele veren yerel medya kuruluşlarının da sübvanse edilmesi gerekmektedir. Yerel gazetelerin ve dergilerin okur ve abone sayısının doğal olarak azaldığı bu süreçte, Basın İlan Kurumu’nun zaten bin bir zorlukla ayakta durmaya çalışan basın kuruluşlarının borçlarına istinaden yaptığı kesintinin bu süreçte kaldırması gerekmektedir. Yerel ve bölgesel radyo televizyon kuruluşlarını zora sokan telif bedelleri ertelenmeli, RTÜK paylarının yanı sıra kanal/frekans bedelleri de belli bir süre ertelenmelidir. Yayıncılar için yüksek girdi maliyetlerinden biri olan kule/verici enerji bedelleri düşürülmelidir. SGK ve Maliye borçları ertelenmeli, reklam ücretlerindeki KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülerek yerel medyanın ayakta kalması adına gereklilik adımlar biran önce atılmalıdır.
RTÜK ve Basın İlan Kurumu kendi yayıncılarını düşünmeli ve bu zorlu süreci göz önünde bulundurarak gerekli düzenlemeleri biran önce yapmalıdır.”
“BASIN EMEKÇİLERİ BÜYÜK RİSK ALTINDA”
İrfan Kaplan ise yazılı bir açıklama yaparak Türkiye’de hızla yayılan Koronavirüs’ten etkilenecek basın emekçilerini ve sorunlarını dile getirdi. Kaplan, basın emekçilerinin can güvenliğinin tehdit altında olduğunu belirterek, basın emekçilerinin moral ve motivasyonu için bu süreçte daha çok desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
“BASIN EMEKÇİLERİNİN SGK VE VERGİ BORÇLARI ERTELENSİN”
Milletvekili Kaplan, açıklamasında basın emekçilerinin SGK ve vergi borçları nedeniyle de zor günler yaşadığını dile getirerek; “Basın İlan Kurumu, SGK ve Maliye’ye borçlu bulunan gazetelerin gelirlerine altı-yedi aydır icra koymuş durumda. Gazete gelirlerinin yarısı Maliye’ye yarısı SGK’ya kesiliyor. Birçok meslek grubunda olduğu gibi basın emekçilerinin de SGK prim ve vergi borçları en az 6 ay ertelenmelidir. İlan ve reklam ücretlerinin KDV oranlarının %18 olduğu belirten Kaplan, KDV oranının da düşürülmesi gerektiğini vurguladı.
“YEREL BASIN BU SÜREÇTE DAHA ÇOK DESTEKLENMELİDİR”
Kaplan, basın emekçilerinin de kamu hizmeti gördüğünün altını çizerek, bu salgının basın emekçileri için de bir tehdit oluşturacağını ifade etti. Kaplan, “Hükümetin açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi, bu zor günlerde işçi, emekçi, esnaf ve yurttaşı hiçbir şekilde kapsamıyor. Hükümet yine yandaş işverenlere destek verip; yurttaşı, işçiyi, çiftçiyi, emekçiyi yok sayıyor” dedi.
Kaplan, “Gece gündüz çalışan, doğru bilgiyi yurttaşlarımıza ulaştırmak için büyük çaba harcayan basın emekçilerimiz, Koronovirüs’ün ülkemizde artmasıyla birlikte büyük risk grubuna girmiştir. Her şart altında görev yapan basın emekçilerimiz bu zor şartlar altındayken de görevlerine devam etmektedir. Basın İlan Kurumu’nun, basın emekçileri için açıkladığı iyileştirmeleri olumlu bulsak da yeterli görmüyoruz. Özellikle yerel basının gelir kaynağı olan özel gün ilanları, abonelik ve reklamlar bu süreçte firmalar, şirketler ve kurumlar tarafından durdurulmak ya da iptal edilmek isteniyor. Yerel basının gelir kapısı olan ve geçimlerini reklam, ilan ve abonelik üzerinden devam ettiren basın emekçileri bu süreçte daha çok desteklenmeli; özellikle büyük firmalar, şirketler ve kamu kuruluşları reklam ve abonelik desteğini devam ettirmelidir.” dedi.
“YEREL RADYO VE TELEVİZYON KURULUŞLARININ TELİF BEDELİ ÖDEMELERİ ERTELENİRSE BASIN KURULUŞLARI BİR NEBZE DE OLSA RAHATLAYACAK!”
Koronavirüs’ün hali hazırda olan ekonomik krizi daha da derinleştirdiğini kaydeden Kaplan, “Özellikle yerel radyo televizyon kuruluşlarının ödemede zorlandığı telif bedellerinin de en az 3 ay ertelenmesi gereklidir. Bunun yanı sıra yayıncılar için enerji bedellerinin en az 3 aylığına alınmaması ya da ertelenmesi basın kuruluşlarını bir nebze de olsa rahatlatacaktır” diye ifade etti.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.