Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya soran Toğrul, "Acı olaydan sonra başlatılan soruşturma ne aşamadadır? Yürütülen soruşturmada ihmali olanlar tespit edilmiş midir? İhmali olanlara ne gibi cezai bir yaptırım uygulanmıştır?" dedi.
Covid-19 nedeniyle oksijen ihtiyacı artan hastalara hastanelerde düzenli olarak oksijen verildiğini anlatan Toğrul, "Sağlık Bakanlığı, hastalara oksijen akımını artıran cihazları hastanelere gönderdi. Cihazlar yaygın olarak kullanılınca aşırı yüklenme nedeniyle hastanelerde ilave oksijen ve enerji ihtiyacı doğdu. Bu cihazlar sayesinde hastalar oksijeni daha fazla hissettiler. Ancak cihazlar yüksek akım nedeniyle sık sık yanmaya ve yangına neden olmaya başladı. Temmuz ayında İstanbul'da özel bir hastanedeki yangın da bu nedenle yaşanmış" dedi.
NE KADAR ÖNLEM ALINIYOR?
Toğrul, "Covid-19 hastalarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan düşük kaliteli oksijen terapi cihazlarının yangın çıkardığı yönünde çok sayıda hastaneden Sağlık Bakanlığı’na bildirim yapıldığı söylenmektedir. Bunun üzerine bakanlığınızın Gaziantep’te yaşanan patlamadan bir gün önce tüm hastanelere yazı göndererek bu cihazların yangına neden olduğunu ve yangınların önlenmesi için eğitime ağırlık verilmesini istediğiniz belirtilmektedir.
Sağlık sistemindeki özelleştirme politikaları bir rant ekonomisi yaratmış durumdadır. Bu anlayışın gereği olarak özel hastaneler Covid-19 salgının fırsata çevirerek SGK’dan daha çok pay almak adına bazı bölümlerin nasıl hızlıca Covid-19 servisi haline getirildiğinin duyumlarını alıyoruz. Daha çok kar edebilmek için hastanelerindeki Covid-19 kapasitesini artıran hastanelerin ne kadar gerekli önlemi alıp almadığının en somut halini yaşanan bu olaydan daha iyi anlamış oluyoruz"
İŞTE SORULAR:
Toğrul, Sağlık Bakanı Koca'ya "Yoğun bakım ünitesinde yaşanan olay sonucunda diğer hastanelere sevk edilen yaralıların sağlığı ne durumdadır? Hastanelere sevk edilen yurttaşlardan ekstradan bir ücret talep edildiği iddia edilmektedir? Talep edilen ücrete ilişkin bakanlığınızın bir girişimi olmuş mudur? Özel Sanko hastanesinde çıkan yangında kaç sağlık çalışanı etkilenmiştir? Sağlık çalışanlarından kaç kişi yaşamını yitirmiştir? Tedavisi devam eden sağlık çalışanlarının durumu nasıldır? Olayı incelemek için Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen iki savcı, bilirkişi ön inceleme raporunda hastaneye tüpü veren firmanın kusurlu olabileceğini belirtmişlerdir. Hastaneye oksijen tüpü veren firmayla ilgili başlatılmış bir tahkikat var mıdır? Var ise ne aşamadadır? Bakanlığınız Covid-19 yoğun bakımlarında kullanılan oksijen tüplerine ilişkin özel hastanelere göndermiş olduğu genelge hangi tarihte gönderilmiştir? Genelgenin içeriğinde tam olarak hangi hususlara dikkat edilmesi gerektiği ifade edilmiştir? Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü bakanlıktan gelen genelgeyi Gaziantep’teki tüm hastaneler ile paylaşmış mıdır? Genelge Özel Sanko hastanesine de gönderildi mi? Covid-19 yoğun bakımlarında kullanılan oksijen tüpleri nasıl tedarik ediliyor. Tedarik edilen cihazlar bakanlığınız yetkilileri tarafından hangi incelemelerden geçirildikten sonra hastanelere gönderilmektedir? Oksijen tüplerini kullanmak aşırı bir hassasiyet gerektiriyor. Oksijen tüplerini kullanacak olan hastane personellerine hangi eğitimler verilmektedir? Bu eğitimlerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?" diye sordu.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.