Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren TBMM İdare Amiri ve Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, aşı çalışmalarını sordu. Toğrul, “Pandemi nedeniyle bugüne kadar on binlerce yurttaşımız ve yüzlerce sağlık çalışanımız yaşamını kaybetmiştir. Siyasi otorite maske dağıtımındaki belirsizlikler ve gecikme gibi aşı uygulamasına gelindiğinde de çözüm üretmede başarısız olmuştur. Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Aralık 2020 tarihinde getirileceği duyurulan aşılar aralık ayı sonuna kadar getirilememiş, hatta “Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği” bile ancak 18 Aralık’ta Acil Kullanım Onayı (AKO) maddeleri eklenerek mevzuat açığı giderilmeye çalışılmıştır. Pandemi ile mücadelenin en yaşamsal aracı olan aşıların ülkemizde uygulanma süreci, en küçük bir hatayı kaldırmayacak önemdedir. Zamanın dar olması ya da aciliyet gibi gerekçelerle olağan incelemeler göz ardı edilmez ve her koşulda yapılmalıdır. Alınacak riski olabildiğince bilmek, öngörmek ve en aza indirmeye çalışmak önemlidir.
Türkiye’de kamuda, üniversitede ve özel hastanelerde toplam 1 milyon 119 bin 886 sağlık personeli var. İlk etapta üç milyon doz aşının yarısı, 28 gün sonra da diğer yarısı sağlık personeline uygulanacak. Bu da 2 milyon 239 bin 772 doz aşı anlamına geliyor. Geriye kalan 760 bin 228 doz aşının ise 380 bin 114 kronik rahatsızlığı bulunan 65 yaş üstü vatandaşa uygulanması hedefleniyor. Türkiye’ye gelmiş olan aşıların bir kısmı da ilimiz Gaziantep’e gönderilmiştir. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Gaziantep’te ilk olarak kamu, özel ve üniversite de olmak üzere tüm sağlık çalışanları ve eczacılara yönelik 14 Ocak tarihinde aşılama yapılmaya başlanmıştır.
Bu bağlamda;
Çin’den sipariş edilen 50 milyon dozdan sadece 3 milyon dozu geldi. Diğer 47 milyon doz aşı ne zaman gelecektir? İddia edildiği gibi Türkiye’ye BionTech aşısı gelmiş midir? Gelmiş ise kaç adet gelmiştir? BionTech aşıları kimlere yapılmıştır?
Satın alınan aşıların birim doz maliyeti kaç TL olmuştur? Çin’le yapılmış olan sözleşmenin ayrıntıları nelerdir? Çin’den temin edilen aşıda aracı firma kullanıldı mı? Kullanıldı ise bu firma kimdir?
Türkiye’ye gelmiş olan aşının ne kadarı Gaziantep’e gelmiştir?
Gaziantep’te kamu, özel ve üniversite hastanelerinde kaç sağlık çalışanı ve eczacı bulunmaktadır? Aşının geldiği günden günümüze Gaziantep’te kaç sağlık çalışanı ve eczacıya aşı yapılmıştır?
Gaziantep’te genelinde aşı çalışmalarının başlamasıyla birlikte kaç aşı çalışma odası oluşturulmuştur? Aşıların korunması için Gaziantep’te kaç adet soğuk hava deposu yapılmıştır?
Türkiye’de uygulanacağı söylenen aşının toplum bağışıklığı sağlaması için 6 ay içerisinde yaklaşık 120 milyon doz uygulanması gerekmektedir. Bakanlığınızın önümüzdeki dönemde en az 120 milyon doz aşıya göre bir planlaması mevcut mudur?
Bakanlığınıza göre yurttaşa ne zaman aşı yapılmaya başlanabilecektir? Aşı yurttaşlara uygulanırken, yaş, cinsiyet ve meslek birimlerine göre nasıl bir sıralama izlenecektir?
Aşıların farklı yaş ve risk gruplarına göre avantaj ve dezavantajları olduğu dikkate alındığında Türkiye’deki aşı çeşitliliği artırılacak mıdır? Ve aşı teminin sürekliliği sağlanabilecek midir?
Çin aşısının 65 yaş üstü faz üç çalışmalarının yapılmadığı söylenmektedir. Buna rağmen bakanlığınızın ilk aşamada 65 yaş üstünün de aşılanacağını söylemesini nasıl izah ediyorsunuz? 65 yaş üstüne aşı yapılırken imzalatılan onay formunun amacı nedir?
Türkiye’ye gelmiş olduğu iddia edilen BionTech aşılarının AKP teşkilatlarındaki yönetici ve üyelere yapıldığı doğru mudur?” sorularını yöneltti.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.