pp_3sXls.JPG

Türkiye sanayisinin öncü şehirlerinden Gaziantep, önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından organize edilen İş Dünyası Buluşması etkinliğinin Gaziantep ayağı, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi.



25 Haziran 2021 Cuma
Gaziantep

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanı sıra Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün de katıldığı toplantıda, sanayiciler ve ihracatçılar başta olmak üzere birçok farklı sektörde faaliyet gösteren önemli iş insanları hazır bulundu. Toplantının ev sahibi olarak açılış konuşmasını yapan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, Gaziantep’in Türkiye ekonomisindeki önemine vurgu yaparak “Gaziantep başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi, emektar üreticileri ve zengin iş gücü kaynağıyla her geçen gün potansiyelini daha da yükseltiyor. Pandemi şartlarına karşın üretim ve ihracat rakamlarını artırmayı başaran Bölgemiz adına, Sayın Bakanlarımızın teşrif ettikleri bu toplantı oldukça verimli olacaktır. Bu vesileyle şehrimize gelerek bizleri onurlandıran Bakanlarımız başta olmak üzere toplantıya katılım gösteren herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de yaptığı konuşmada Gaziantep'in salgına rağmen üretim çarklarını döndüren, 2020 itibarıyla 8 milyar dolar ihracat yapan bir şehir olduğunu belirterek, iş adamından işçisine kadar ihracattaki başarıya katkı sağlayanlara teşekkür etti. Hukuki ve ekonomik güvenliğin iç içe geçen konular olduğuna dikkati çeken Gül, “Hukuki ve ekonomik öngörülebilirlik, birbirinden ayırt edilemeyen kavramlardır. Cumhurbaşkanımız liderliğinde, hükümetimizin temel hedefi ve yaklaşımı da yine bu anlamda reform temelli, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ anlayışıdır. Buradaki temel anlayışımız da özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik Türkiye anlayışıdır, yaklaşımıdır. Bunu İnsan Hakları Eylem Planı'nda da ortaya koyduk ve bunu yine kamuoyunda da hedef olarak ayrıca paylaştık. Tüm bu hedeflerde temel bir amacımız var, Türkiye'nin daha da demokratik bir reformla, daha da hukuki anlamda öngörülebilir, sorunlarını da çözmüş olarak yoluna devam etmesidir.” ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ise Anadolu'nun nabzını tutmayı, buradaki görüş ve önerileri dinlemeyi son derece önemsediklerini ifade ederek “Gaziantep denince, benim aklıma gözü pek girişimciler, cesaretli ve yenilikten korkmayan sanayiciler geliyor. Son 15 senede ihracat hacmini 8 kat artırabilmiş bir üretim altyapısından bahsediyoruz. Aynı dönemde, Türkiye ihracatındaki artış 3 kata yakın gerçekleşmiş. Ortaya koyduğunuz bu başarılı performans bile başlı başına bu şehrin dinamizmini, enerjisini ve gelecekte yapabileceklerini çok net gösteriyor.” diye konuştu. Üretim, istihdam, yatırım ve ihracatın olmazsa olmaz dörtlü sac ayağı olduğunu aktaran Elvan, bu alanları desteklemek amacıyla bugüne kadar çok farklı vergi istisnaları ve teşvikler getirdiklerini anımsatarak, "Örneğin, Vergi Usul Kanunumuzda önemli değişiklikler yapacağız. Bunların başında iktisadi kıymetlerin değerlemesine ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Değerleme hükümlerini, ekonomide ve uluslararası alanda yaşanan gelişmeleri de dikkate alarak güncelleyeceğiz. Şirketlerin sermaye yapısını güçlendirici ve öz kaynakla finansmanı teşvik edici düzenlemeler yapacağız. Örneğin nakit sermaye artırımında yüzde 50 olarak uyguladığımız kurumlar vergisi indirimini, artırılan sermayenin yurt dışından getirilmesi durumunda yüzde 75 olarak uygulanmasına imkân veren bir düzenleme yapacağız. Yeni yatırımlara yönelik teşvik programlarında, hak edilen yatırıma katkı tutarının, kurumlar vergisi haricindeki diğer vergi ödemelerinden de belli oranda indirilebilmesine imkân sağlayacağız." dedi. Elvan, ihracatçılara sağlanan finansman kaynaklarını daha da artıracaklarını anlatarak, "Önümüzdeki günlerde açıklayacağımız Eximbank kredileriyle, cesur ihracatçılarımızın daha fazla yanında ve yakınında olacağız. Dünyada girmediğimiz bir ülke pazarı kalmayıncaya kadar ne Gaziantep'e ne Türkiye'ye ne de bizlere mola yok. Gün daha büyük işleri hep beraber başarabilme günüdür." açıklamasında bulundu.

Toplantının basına kapalı olarak gerçekleştirilen ikinci bölümünde ise hükümet yetkilileri ile iş dünyası temsilcileri istişarede bulunarak, üretim ve ihracat kalemlerinde yaşanan dönemsel sorunlara ilişkin çözüm önerileri ile Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda belirlenen iktisadi ve mali planlar hakkında fikir alışverişinde bulundular.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi