Dün sabaha karşı Şahinbey ilçesinde bulunan Çağdaş Mahallesi'nde bir bina çökmüş, çökme anında binada kimsenin bulunmaması olası bir faciayı önlemişti. Olayın ardından Gaziantep Valisi Davut Gül, binanın enkazının bulunduğu alana giderek, yetkililerden bilgi almıştı. Mahalle sakinleriyle de görüşen Gül, yaptığı paylaşımda, ’’Geçmiş olsun… Sorumluların adli ve idari olarak hak ettikleri cezayı almaları için süreç başlamıştır. Ruhsatsız bina yapmayın! Ruhsatsız bina satın almayın!’’ dedi.
KALKAN:’’KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’’
Konu hakkında bir açıklama da Şahinbey Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Uğur Kalkan’dan geldi. Kalkan, ’’Çağdaş Mahallesi'nde yaşanan olayda can kaybının olmaması en büyük tesellimiz. Herkese geçmiş olsun. Bir vatandaşımız tarafından bu yapının şikâyet edildiği ama belediye tarafından durdurulmadığı iddiası var. Konunun takipçisi olacağız.’’ dedi.
KONU HAKKINDA DETAYLI AÇIKLAMA İMO’DAN GELDİ
Konu hakkında en kapsamlı açıklama, İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Gaziantep Şubesi’nden geldi. Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, çöken bina ile ilgili açıklama yaptı. Başkan Çeliktürk, "Yapılan ön incelemelere göre 5 katlı bina hiçbir mühendislik hizmeti alınmadan ve bilim, fen ve sanat kaidelerine uyulmadan inşa edilmiş. Mahalle sakinlerinin, çürük bina ile ilgili Şahinbey Belediyesi'ne yaptığı şikâyetlerin gereği yapılmamış" dedi.
İNCELEME YAPTILAR
Şubelerine bağlı teknik bir heyetin çöken binada inceleme yaptığını da belirten Çeliktürk, sözlerini şöyle sürdürdü.’’İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi teknik heyeti, Şahinbey İlçesi Çağdaş Mahallesi'nde yapımı yeni tamamlanan ve 01.08.2021 tarihinde sabah saat 04.00-05.00 sularında kendi ağırlığı altında çöken binada inceleme yaptı.
Çevre sakinlerinin verdiği bilgilere ve yapılan incelemelere göre, yaklaşık 25 yıl önce tek katlı olarak yapılan yapının üzerine hiçbir mühendislik hizmeti alınmadan, tüm yönetmelik, kural ve standartlar çiğnenerek 5 katlı yığma bina yapılmıştır. Kurallara aykırı yapılan bu bina kendi ağırlığını taşıyamayarak yıkılmıştır"
BETON KALİTESİ ÇOK DÜŞÜK
"Çöken binanın yapımında, taşıyıcı eleman olarak briket ve delikli tuğla (taşıyıcı özelliği olmayan basit tuğla) kullanılmış olup düşey taşıyıcı elemanlar (kolon, perde, taşıyıcı duvar vs) kullanılmadan doğrudan doğruya kirişlerle duvarlara bindirilmiştir. Ayrıca binada kullanılan beton kalitesinin çok düşük olduğu, döşeme kalınlıklarının çok az ve donatı (demir) kullanılmadığı veya çok az kullanıldığı teknik heyetimiz tarafından belirtilmiştir. Ayrıca alt katta otopark veya başka amaç için kullanılmak üzere daha geniş bir alan oluşturmak için en az 2 tane taşıyıcı duvarın kaldırıldığı çevre sakinlerinden öğrenilmiştir. Öyle ki şuanda enkaz altında en az 2 veya 3 aracın olması bu iddiayı doğrulamıştır.
ÇEVRE BİNALARDA CİDDİ ZARAR VAR!
‘’Bina yıkılırken 3 cephesindeki yapılara ciddi zararlar vermiştir. Bu evlerin sakinleri ile birlikte teknik heyetimiz binaların hemen her katını ayrı ayrı inceleyip çatlak haritaları çıkarılmış ve hasar tespitinde bulunulmuştur. Binaların acilen boşaltılması gerektiği apartman sakinlerine bildirilmiştir. Zira yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, oturmalardan ve iş makinelerinin oluşturacağı titreşimlerden dolayı çatlakların büyüyeceği ve binaların yıkılma tehlikeleri ile karşı karşıya kalınacağı kuvvetle muhtemel olacağı bilgisi bina sakinlerine aktarılmıştır.’’
ENKAZ ALTINDAKİ LPG’li ARAÇLARA DİKKAT!
Ayrıca enkaz kaldırma çalışmaları yapılırken çevre binalara zarar vermeden yıkım ve enkaz kaldırma tekniklerine uyulması gerektiği yetkililere bildirilmiştir. Bunun yanında enkaz altındaki bulunan en az 2 aracın LPG(tüplü) araç olması ve yakıtlarının dolu olması, yapılacak enkaz kaldırma çalışmasını çok daha önemli kılmıştır. Olası bir patlama; can kayıplarına, yaralanmalara neden olacağı gibi mevcut yapılara daha fazla zarar verecektir. Bunun yanında o çevrede bulunan birçok yapının bu veya buna benzer işlem gördüğü hem mahalle sakinleri tarafından bize aktarılmış hem de teknik heyetimiz tarafından tespit edilmiştir.
DENETİMLERDEN TAVİZ VERİLMEMELİ!
Çeliktürk, sözlerini şöyle tamamladı: "Binanın boş olması büyük bir felaketi önlemiştir. Ülkemiz ve şehrimizin deprem kuşağında olduğu gerçeğini unutmamız gerekiyor. Mevcut yapıların henüz herhangi bir deprem olmadan kendi ağırlığı altında yıkılması, olası bir deprem durumunda yaşanabilecek felaketler bizleri çok endişelendirmektedir. Bugün o enkaz altında insanlar yaşam mücadelesi de veriyor olabilirdi ama şükür ki bir can kaybı ve ciddi bir yaralanmanın olmaması bizleri sevindirse de bu durumdan dersler çıkarmamız gerektiği gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu tür vahim olayların bir daha yaşanmaması için denetimle görevli yetkili kurumların denetim görevini tavizsiz bir şekilde ve zamanında yerine getirmesinin önemi bir kez daha gözler önüne serilmiştir."
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.