TBMM İdare Amiri ve HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Kilis’te bulunan Kürtler Camii’nin adının Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talimatıyla “Türkler Camii” olarak değiştirilmesi ile ilgili soru önergesi verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Toğrul, “Kilis kent merkezinde 17. yüzyılda Kürt Hüseyin Ağa tarafından inşa ettirilen caminin adı, resmi kayıtlarda da ‘Kürtler Camii’ olarak geçiyordu. Ancak Vakıflar Bölge Müdürlüğü görevlileri tarafından 2018 yılında "Türkler Camii" tabelası asılarak bir süre sonra ise "Kürtler Camii" tabelasının tamamen kaldırıldığı ifade edilmektedir. Kilis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sitesinde Kürtler Camisi ile ilgili bilgilerin yer aldığı bölümde Caminin adının değiştirildiği ortaya çıktı. Gerekçe olarak ise ''çok onarım gören cami özgün yapısını yitirdiği gibi özgün adını da yitirerek, adı “Türkler Camisi” olarak değiştirilmiş olup; eski camiden sadece minare kalmıştır.'' ifadesi yer aldı.
Bu bağlamda; Kilis’teki 17. yüzyıla ait ‘Kürtler Camii’nin isminin 2018 yılında değiştirilerek ‘Türkler Camii’ yapılmasının gerekçesi nedir?
Kilis kent merkezinde 17. yüzyılda Kürt Hüseyin Ağa tarafından inşa ettirilen caminin şu anda bakanlığınız kaynaklarına göre resmiyete adı ne olarak geçmektedir?
Vakıflar Bölge Müdürlüğü görevlileri tarafından 2018 yılında "Türkler Camii" tabelası asılarak bir süre sonra ise "Kürtler Camii" tabelasının tamamen kaldırıldığı iddiaları doğru mudur?
Kürtler cami tabelasının kaldırılarak yerine Türkler cami tabelasının asılması talimatını kim vermiştir?
Tabela değişikliği bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi yapılmıştır?
Bir mekanın çok onarım görmesi, restore edilmesi ve özgün halini yitirmesi isminin değişmesi için yeterli bir neden midir?
Türkiye'de başka hangi yapının; çok onarım gördüğü ve özgün yapısını yitirdiği gerekçesiyle adı değiştirilmiştir?
Çok onarım gören cami özgün yapısını yitirdiği gibi özgün adını da yitirerek Kürtler caminin isminin Türkler cami olarak değiştirilmesinde, Kürt, Kürtler ve Kürtçeye yönelik bu tahammülsüzlüğün nedeni nedir?” sorularını yöneltti.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.