HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, seçim bölgesi olan Gaziantep’te üniversite öğrencilerinin yurt ve barınma sorununa ilişkin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu. Kentteki konut kiralarına da dikkat çeken Toğrul, “Üniversiteye yakın bazı bölgelerde 1+1 ev için 3 bin liraya varan aylık kira maliyetleri karşısında öğrenciler adeta şok geçiriyor. Mevcut koşullarda Gaziantep genelinde 2+1 bir evin aylık kira bedeli 1.500 – 2.000 TL’nin kesinlikle altında değildir. Kira için ödenen depozito bedeli, evin döşenmesi için gerekli ihtiyaçları da üst üste ilave ettiğimizde oldukça zorlayıcı bir bütçenin ortaya çıktığı görülmektedir” ifadesini kullandı.
BAZI ÖĞRENCİLER, KAYITLARINI DONDURDUKLARI İDDİA EDİLMEKTEDİR
Toğrul açıklamalarına şu şekilde devam etti: ‘‘Üniversite yerleşme sonuçlarının açıklanması ve yüz yüze eğitim kararının alınmasıyla birlikte yurt ve barınma ihtiyacı öncelikli konu olmuştur. Yükseköğretimde öğrenci sayılarında büyük bir artış yaşanırken Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) bünyesinde bulunan yurtların kapasitesi aynı oranda artmamıştır. Buna bağlı olarak; üniversite öğrencileri, devlet yurtlarına yerleşemedikleri için ciddi bir yurt ve barınma sorunu yaşamaktadırlar.
Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçme kararıyla birlikte, derslerin başlamasına sayılı günler kala Gaziantep’te de öğrenci hareketliliği başladı. Ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de üniversitelere kayıt yaptıran binlerce öğrenci barınma ve yurt sorunu yaşamaya başladı. Yurt kayıtlarının açıklanmasıyla birlikte açıkta kalan çok sayıda öğrencinin barınma sorunundan kaynaklı kayıtlarını bir yıl dondurdukları iddia edilmektedir.
Türkiye’de toplam öğrencilerin yüzde 10’nun bile barınma ihtiyacı karşılanamamaktadır. Gaziantep’te ise bu durum çok daha kötüdür. Şuan Gaziantep’te 4 üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerde yaklaşık olarak 55.000 civarında üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Gaziantep’te yetersiz olan yurt sayısı, öğrencileri ev kiralamaya sevk etmektedir. Fakat öğrenciler kiralık ev bulmakta da zorlanıyorlar. Üç dört öğrenci birleşip bir ev kiralamaya çalışmaktadır. Üniversiteye yakın bazı bölgelerde 1+1 ev için 3 bin liraya varan aylık kira maliyetleri karşısında öğrenciler adeta şok geçiriyor. Mevcut koşullarda Gaziantep genelinde 2+1 bir evin aylık kira bedeli 1.500 – 2.000 TL’nin kesinlikle altında değildir. Kira için ödenen depozito bedeli, evin döşenmesi için gerekli ihtiyaçları da üst üste ilave ettiğimizde oldukça zorlayıcı bir bütçenin ortaya çıktığı görülmektedir.’’ dedi.
ŞU SORULARI YÖNETTİ
Toğrul, Bakan Özer’e şu soruları sordu:
1- 2021-22 Eğitim yılı için Gaziantep’teki toplam yükseköğrenim öğrenci sayısı kaçtır? 2021-2022 Eğitim yılı için Gaziantep’te KYK yurtlarına başvuran toplam öğrenci sayısı kaçtır?
2- Gaziantep’te KYK yurtlarına kaç tane üniversite öğrencisi yurt başvurusu yapmıştır? Bu öğrencilerden kaçı açıkta kalmıştır? Öğrencilerden yüzde kaçı yerleştirilmiştir? Yerleştirilenlerin cinsiyet dağılımı nasıldır? Yerleştirilme kriterleri nelerdir?
3- Gaziantep’te yükseköğrenim öğrencilerinin kalabileceği yurt sayısı ve yurt kapasitesi kaçtır? Bu yurtlardan kaçı kamu kaçı özeldir?
4- Gaziantep’te yapımı devam eden veya yeni açılacak KYK yurdu var mıdır? Var ise bu yurtlar ne zaman açılacaktır? Ve açılacak olan KYK yurtlarının kapasitesi ne kadar olacaktır?
5- Kamu ve özel yurtlar arasında fiyat farkı ortalama olarak ne kadardır? Özel yurt fiyatlarıyla ilgili denetimler yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise ne sıklıkta ne yapılmaktadır?
6- Yurt yerleştirme süreçlerinde ayrımcılık, kayırmacılık ve torpil vakalarının önlenmesi amacıyla hangi denetim mekanizmaları işletilmektedir?
7- Yurtlara yerleştirilmeyen öğrenciler için alternatif barınma imkanlarının sağlanması amacıyla hangi çalışmalar yürütülecektir? Yüksek kiralara yönelik kiralara bir üst sınır getirilmesi konusunda bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?
8- Gaziantep’te 2015-2021 yılları arasında üniversiteyi terk eden öğrenci sayısı kaçtır? Üniversite terk nedenleri içerisinde “barınma koşullarının sağlanmasının etkisi” üzerine bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur? Bu kapsamda Gaziantep’te yurt ve barınma imkanı sağlanmadığı için üniversite eğitimine devam edemeyen öğrenci sayısı kaçtır?
9- Yurt imkanı sağlanmayan öğrencilere “kira destek bursu” verilmesi yönünde bir çalışmanız mevcut mudur? Ev kiralayan öğrencilere yönelik hangi destekler sunulmaktadır? Ev kiralayan öğrencilere yönelik ayrımcılığın önlenmesi amacıyla hangi çalışmalar yapılmaktadır?
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.