s_NaPV9.jpg

Sanayide, yapılarda ve ulaşımda uygulanabilecek enerji verimliliği çalışmalarının ekonomik etkilerinin konuşulduğu Güneydoğu Enerji Forumu (GEF2021) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.



6 Aralık 2021 Pazartesi
Gaziantep

Gaziantep Ticaret Odası 27 Nolu Mimarlar, Mühendisler ve Yapı Denetim Firmaları Meslek Komitesi, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi ve Gaziantep AB Bilgi Merkezi işbirliğinde düzenlenen Foruma,  Enerji Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, AB Türkiye Delegasyonu Ticaret ve diğer AB Politikaları Başkanı Müsteşar Bartos Przywara, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağlı, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı ve çok sayıda davetli katıldı.

Sanayide Enerji Verimliliği” ile “Yapılarda ve Ulaşımda Enerji Verimliliği” başlıklarında iki oturum gerçekleştirilen Forumun özel söyleşi konuğu ise Stratejik Yönetim Danışmanı ve FED Eski Araştırma Direktörü Erkin Şahinöz oldu.

Ana Sponsorluğunu SANKO Enerji’nin, Sponsorluklarını EnerjiSA ve Efelyum Yazılım’ın üstlendiği forumda ayrıca, GEF2021 kapsamında ““Verimli Enerji, Güçlü Ekonomi İçin Bir Fikrim Var Yarışması”nda dereceye girenlere de ödülleri takdim edildi.

"Güneydoğu Enerji Forumunun" 2019 yılında da “Enerjimiz Güneş Olsun” sloganıyla düzenlenmesine öncülük eden GTO 27 Nolu Mimarlar, Mühendisler ve Yapı Denetim Firmaları Meslek Komitesi Başkanı Caner Sezer, Komite Başkan Yardımcısı Ahmet Onur Karabay, Meclis ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özgözükara, Komite ve Meclis Üyeleri Necdet Kılıç ve Ömer Saraçoğlu da  “Verimli Enerji, Güçlü Ekonomi” temalı GEF2021’e katılım ve katkı sağladılar.

YILDIRIM: 2022 YILI ÇALIŞMA ODAĞIMIZ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE VE YEŞİL EKONOMİ

GEF 2021’in açılış konuşmasını yapan Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, her geçen gün artan enerji ihtiyacının beraberinde getirdiği sorunların çözümünde herkesin üzerine düşen görevler olduğunu belirterek, GTO’nun 2022 yılı çalışma odağının iklim değişikliği ile mücadele ve yeşil ekonomi olduğunu söyledi.

Yıldırım, “ Her geçen gün enerjiye çok daha fazla ihtiyaç duyuyoruz ve bu artan ihtiyaç, başta ekolojik dengede bozulma olmak üzere, fiyat artışı, rekabette zorluklar, kaynakların azalması, bütçe ve cari dengede bozulma, dışa bağımlılık gibi birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu sorunların çözümünde ise bireyler, devletler, kurumlar ve firmaların yani herkesin üzerine düşen görevler, alması gereken aksiyonlar var. Gaziantep Ticaret Odası olarak, 2022 yılı çalışma odağımızı iklim değişikliği ile mücadele ve yeşil ekonomi olarak belirledik. GEF2021’in en büyük hedefi de iş dünyası olarak üzerimize düşenleri işin uzmanları ile masaya yatırmak, bir farkındalığımızı artırmak.” Diye konuştu.

İKLİM KRİZİNE DUR DEMENİN YOLU ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE TEMİZ ÜRETİMDEN GEÇİYOR

İklim krizinin dalga gibi büyüyen olası etkileri için acil ve uzun soluklu önlemlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirten Yıldırım şöyle devam etti: “Açıkçası tüm araştırmalar gösteriyor ki; iklim krizine dur demenin yolu enerji verimliliği ve temiz üretimden geçiyor. İşte bu noktada Avrupa Yeşil Mutabakatı da bir iklim politikasından öte ekonomik bir dönüşüm programı olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan ülke olarak, Paris İklim Anlaşması ile küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmayı taahhüt ediyoruz. Bir başka ifade ile karbonsuz üretimi taahhüt ediyoruz. Bu taahhüt için kamunun alacağı önlemler kadar sanayicilerimizin atacağı adımlar da büyük önem arz ediyor. Tüm bunlar gösteriyor ki; işletmelerimizde enerji maliyetlerini düşürmek için hiç vakit kaybetmeden enerji verimliliği çalışmalarına odaklanmamız gerekiyor.”

ARIKAN: ÇEVREYE DUYARLI VE TOPLUMSAL SORUMLULUKLARA ODAKLI ÜRETİM YAPMALIYIZ

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Başkanı İslim Arıkan ise konuşmasında üretimin artık çevreye duyarlı ve toplumsal sorumluklara odaklı olması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Dünyadaki tüm Ülkelerin gündeminde olduğu gibi Ülkemizin gündeminde de; Paris İklim Anlaşması, AB Yeşil mutabakatı var. Yeni gelecekte sadece üretmek yetmiyor, çevreye duyarlı, toplumsal sorumlulara odaklı, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir rekabet dönemi başladı. Gelecek hedeflerimizi revize etmemizi zorunlu kılıyor. O nedenle 2019 yılında güneş enerjisi odağı ile düzenlediğimiz Güneydoğu Enerji Forumu’nu bu yıl ülkemizin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını maksimum seviyede kullanmayı,  çevreye duyarlı, toplumsal sorumluklara odaklı, kapsayıcı ve sürdürülebilir çalışmalara ve stratejilere katkı sağlamak hedefi ile düzenledik.”

KARADAĞLI: YEŞİL ŞEHİR GAZİANTEP İÇİN PROJELER ÜRETİYORUZ

Gaziantep’in Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından Yeşil Şehir yatırım planına dahil edildiğini belirten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağlı da konuşmasında gündemin artık enerji verimliliği ve iklim değişikliğiyle mücadele olduğuna dikkat çekerek, 2011 yılında ilkim değişikliği master planını yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Yeşil Şehir’ kapsamında enerji ve çevre alanında yaptığı  çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

PRZYWARA: GAZİANTEP YEŞİL EKONOMİYE GEÇİŞİN ÖNEMİNİ ERKEN BİR AŞAMADA FARK ETTİ

Avrupa Yeşil Mutabakatı hakkında katılımcıları bilgilendiren Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ticaret ve diğer AB Politikaları Başkanı Müsteşar Bartos Przywara ise “Gaziantep, yeşil ekonomiye geçişin önemini erken bir aşamada fark ettiği için Türkiye'de öncü bir şehir olarak öne çıkıyor” diyerek şunları söyledi:

“Gaziantep, yeşil ekonomiye geçişin önemini erken bir aşamada fark ettiği için Türkiye'de öncü bir şehir olarak öne çıkıyor. İl, çevre sorunları konusunda farkındalığı artırmak, kenti sürdürülebilir bir kente dönüştürmek, iklim değişikliğini hafifletmek ve uyum sağlamak için 2010 yılının başından itibaren bir dizi girişimde bulunmaya başladı. Gaziantep Ticaret Odası'nın da Yeşil Teknoloji ve KOBİ'ler için Eğitim Merkezi gibi bazı yeşil dönüşüm projeleri üzerinde çalışmaya başladığını ve bir süredir bunun gibi enerji verimliliği ile ilgili etkinlikler düzenlediğinizi biliyorum.”

GAZİANTEPLİ SANAYİCİLER TÜRKİYE'NİN KARBONDAN ARINDIRILMASINA DOĞRUDAN KATKIDA BULUNACAK

Avrupa Yeşil Mutabakatının tarımdan ulaşıma, enerjiden inovasyona ve endüstriyel dönüşüme kadar birçok alanı kapsayan yeni ekonomik büyüme stratejisi olduğunu ifade eden Przywara, “Türkiye, AB'nin altıncı en büyük ticaret ortağıdır. Bildiğiniz gibi iklim politikası öncelikleri artık AB-Türkiye ilişkilerinin önemli bir bileşenini oluşturuyor. Bu Enerji Forumu gibi faaliyetlerle ve iklim değişikliği konusunda yerelde farkındalık yaratan diğer faaliyetlerle bu diyalog sürecine dolaylı olarak katkıda bulunuyorsunuz. Bundan daha da önemlisi, Gaziantepli sanayiciler daha enerji verimli hale gelerek Türkiye'nin karbondan arındırılmasına doğrudan katkıda bulunacaklardır.”

TANCAN : SANAYİCİLERİMİZİN ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJELERİNE HİBE DESTEĞİ SUNUYORUZ

Enerjinin dünya, Türkiye ve Gaziantep’teki görünümüne ilişkin bir sunum gerçekleştiren Enerji Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan ise dünyanın enerji kriziyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. 

Yenilenebilir enerji kurulu gücünde Türkiye’nin dünyada 12’nci, Avrupa’da ise 5’inci olduğunu söyleyen Tancan, sanayicilerin enerji verimliliği projelerine hibe desteği verdiklerini belirtti.

Tancan, “Bunu fiyatlardan görüyoruz. Bütün emtialar gibi arz sıkıntısı yaşandığı takdirde fiyatlar nasıl anormal bir şekilde yükseliyorsa aynı durum enerji içinde geçerli oluyor. Doğal gaz fiyatları Avrupa’da 2020 yılında 115 dolar 2021 Eylül ayında ise 808 dolar. 2021 Ekim ayında bin 99 dolar olmuş 10 katı artmış. Kasım aylarında biraz gevşemiş ve 976 dolara kadar gerilemiş. Yani 2020 ile kıyasladığımızda 8-9 katı olan bir artış söz konusu. Tabi bunlar elektrik piyasasına yansıdı. Elektrik fiyatları Avrupa’daki İtalya, Fransa, Almanya gibi ülkelerde 2021 yılının başlarında 60-70 Avro arasındayken bugün 200 avroya kadar çıktığını görüyoruz. Buna rağmen ülkemizde çok büyük artışlar olmadı. Biz bakanlık olarak verimlilik arttırıcı projeleri destekliyoruz. Özellikle sanayicilerimizin enerji verimliliği konusundaki projelerinde hem hibe desteği sunuyoruz hem de sanayicimiz fabrikasındaki enerjiyi daha az kullanmış oluyor. Bugüne kadar Türkiye genelinde 132 milyon TL’lik destek verdik. 470 milyon TL’lik yatırım yapıldı ve yılda 238 milyon TL’lik bu yatırımlardan kazanç elde etmişiz” şeklinde konuştu.

ENERJİ VERİMLİĞİ 2 OTURUM 1 ÖZEL SÖYLEŞİ BÖLÜMÜNDE KONUŞULDU

GEF 2021 açılış konuşmalarının ardından iki oturum ve 1 söyleşi ile devam etti.

Moderatörlüğünü  Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’nin yaptığı “Sanayide Enerji Verimliliği” konulu  1.Oturumda, forum ana sponsoru Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım “Karbonsuz Yeni Ekonomik Düzende Enerji Sektörünün Rolü”, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Daire Başkanı Dr. Abdullah Buğrahan Karaveli “Dünyada ve Türkiye’de Enerji Verimliliği ve Yeşil Mutabakat Çalışmaları” ve Güneş Enerse­ Topluluğu Derneği­ (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli de “GES Yatırımlarında Sürecimiz” konularında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

“Yapılarda ve Ulaşımda Enerji Verimliliği” konulu 2. Oturum ise ODTÜ Fizik Bölümünden Prof. Dr. Bülent Akınoğlu moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturumda, “Binalarda Enerji Verimliliği Mevzuatları ve Uygulamaları” hakkında Çevre ve Şehirci­li­k Bakanlığı Meslek­ Hizmetler Genel Müdürlüğü Enerj­i Verimliliği­ ve Tes­isat Dai­resi­ Başkanı Murat Bayram,  Aydınlatma Türk Millî Komitesi Başkanı Prof. Dr. Sermin Onaygil “Verimli Aydınlatmalar”, Türkiye Elektrikli­ ve H­ibri­tli­ Araçlar Derneği­ (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram “Elektrikli Araçlara Hazırlık Aşamaları” ve  Enerji­ ve Tabi­­ Kaynaklar Bakanlığından Burhan Güldibi de “Enerji Verimliliği Destek Programları” hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Forumun özel söyleşi bölümünde ise Stratejik Yönetim Danışmanı ve FED Eski Araştırma Direktörü Erkin Şahinöz enerji verimliliği ile şirket yönetimi, Yeşil Mutabakata uyum ve ekonomik büyüme ilişkisi hakkında sunum gerçekleştirdi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Güneydoğu Enerji Forumu 2021 programında, “Verimli Enerji, Güçlü Ekonomi İçin Bir Fikrim Var Fikir” yarışmasında dereceye girenlere de ödülleri takdim edildi.

Yarışmada birinciliği, “Toplumda Enerji Verimliliği Alanında Bilgi Ve Farkındalığın Artırılması İçin Mobil Bilgi Yarışması Oyunu” projesi ile Neyre Tekbıyık Ersoy alırken diğer ödül ve projeler ise şöyleydi.

İkincilik: “Geri Dönüşümde Karekod Uygulamaları” – Mahir Çetinkaya

Üçüncülük: “Solaryum Enerjisiyle Tarımsal Ürünlerin Sağlıklı Kurutulması” – Murat Nural

Mansiyon : “Yenilenebilir Enerji Üzerine Sürdürülebilir Akıllı Yeşil Ev” – Nursena Yazıcı






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi