Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin TBMM Genel Kurulunda dile getirdiği yüksek maliyetli üretim ve yüksek fiyatlı satış politikasının tarım ve hayvancılığa ağır darbe vuracağını söyleyen Uçar; “Bu politika hem çiftçiyi hem de tüketiciyi kaderine terk etmek manasına gelir. Hükumet tarımda mazot, gübre, tohum ve yem maliyetlerine acil müdahale etmeli.” dedi. Uçar’ın açıklamasının satırbaşları şöyle:
* Çiftçilerimiz üre ve dap gübresini geçtiğimiz yıl 2.000 TL’den alırken bu yıl gübre fiyatları neredeyse 6 katına çıktı. Üre ve dap gübresi 14.500 -15.000 TL civarlarında satılması çiftçilerimizin ekimde gübre kullanmamasına veya daha az gübre kullanılan ürünlere yönelmesine neden oldu. Yükselen girdi maliyetleri özellikle buğday gibi kritik öneme sahip ürünlerin ekiminde ciddi düşüşe neden oldu. Hükumetin gübre fiyatlarına zamanında müdahale etmemesi önümüzdeki yıl raflara yansıyacak. Uzmanlar gübresiz tarım nedeniyle ekimden alınan verimin düşmesini bekliyor ve olası bir gıda krizine dikkat çekiyor. Verimin düşmesi gıda krizine neden olabileceği gibi en iyimser tabloda raf fiyatlarına doğrudan yansıyacak. Bunun yansımanın bedelini de maalesef hep birlikte ödeyeceğiz.
* Dolardaki yükselişin hükumet tarafından mazot fiyatlarına doğrudan yansıtılması çiftçilerimizin geçtiğimiz yıl dönümünü 1.200 liraya sürdüğü tarlasını bu yıl yaklaşık 3.000 liraya sürmesine neden oldu.
* Buğday tohumu geçtiğimiz yıl 3 lira iken bu yıl 5,5 TL’ye , arpa tohumu 2,5 TL’den 5,00 TL’ye, kırmızı mercimeğin tohumu 7 TL’den 13,5 TL’ye yükseldi. Özellikle arpa tohumunda meydana gelen artışın yem fiyatlarına yansıması halinde hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimizi de zora sokacak. Yem fiyatları karşısında çiftçilerimiz desteklenmezse ya hayvanlar kesilecek ya da et ve süt fiyatlarına fahiş zamlar gelecek.
* Çiftçi tarlasını sulamak için kullandığı elektrik enerjisini yüksek fiyattan alıyor. Döviz kurlarındaki yükselme ve paramızın değerini yarı yarıya kaybetmesi elektrik fiyatına da doğrudan yansıdı. Üretici tarlasını sulamak için kullandığı elektriğe geçen yıla göre iki kat fazla para ödüyor.
* AKP hükumetinin 20 yıldır sürdürdüğü tarım politikası ile tarımda sermayeleşme derinleşmiş ve çiftçimiz kendi toprağında köleleştirilip, üretimden uzaklaştırmıştır. Çiftçilerimiz ilk defa bu hükumet döneminde borcunu borçla ödemekte ve atasından miras olan arazilerinin icra yoluyla satılarak borçların ödenmesine katlanmak zorunda bırakılmıştır. 2002 yılında 2. 4 milyar TL olan çiftçi borçları, 2020 yılında 56 kat artarak 134 milyar TL'ye ulaşmış ve bu durum son 18 yılda 654 bin çiftçinin üretimden ayrılmasına neden oldu.
* CHP iktidarında çiftçilerimizin sorunları karşısında yalnız bırakılmasına son vereceğiz, AKP hükumetinin izlediği neoliberal politikaları sonlandıracağız. Türkiye'nin de çiftçilerimizin de çözülemeyecek hiç bir sorunu yoktur, çiftçinin sorununu çözme kabiliyeti olmayan liyakatsiz yöneticiler vardır. CHP iktidarında sorunları tüm paydaşlarla bir araya gelerek, çiftçilerimizi karar alma süreçlerine dahil ederek sorunları çözeceğiz.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.