Suç duyurusu hakkında açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, TÜİK, yöneticilerinin Türkiye İstatistik Kanun’unun amaç ve ilkelerine aykırı hareket ettiklerini ifade etti. “Çarpık enflasyon rakamlarını kabul etmiyoruz. TÜİK sahte belge üretmekten vazgeçmeli, gerçekleri açıklamalı” şeklinde konuştu.
HALKIN YÜZDE 79’U RESMİ ENFLASYON RAKAMINA İNANMIYOR
TÜİK verilerine kamuoyunda güven kalmadığını söyleyen Parlakçı, şunları söyledi:
* TÜİK verilerine göre 2003 yılından itibaren adım adım düşerek bugün hiç kalmamış olacak ki, sadece bir şirketin değil, birçok ‘kamuoyu araştırma’ şirketinin yaptığı anketlerde ‘Yurttaşlarımızın yüzde 70’in üzerinde bir sonuç ile’ kurumun açıkladığı ‘rakamlara inanmadığını’ ortaya koyuyor. Bazı özel araştırma şirketlerine göre halkın yüzde 79’u resmi enflasyon rakamına inanmıyor. Halkın yüzde 43’ü ise enflasyon rakamlarının yüzde 40’ın üzerinde olduğuna inanıyor.
* Resmi yıllık enflasyon her ne kadar Kasım 2021’de yüzde 21,31 olsa da, 2022 yılından geçerli olacak asgari ücrete yüzde 50,4 oranında zam yapıldı. 2020 Aralık- 2021 Aralık arasındaki dolar kuru artışı tüm dalgalanmalar göz ardı edilse bile yüzde 51,11. Merkez Bankasının 50 katılımcıyla gerçekleştirdiği anket de enflasyon için fikir veriyor. 2021 yılında TÜFE beklentisi, bu anket döneminde yüzde 23,85 olarak açıklandı. Öte yandan, Ekim 2021’de Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık yüzde 34,26 ve Kasım 2021 Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 24,35 artması ile Sanayii Yİ-ÜFE yıllık rakamının yüzde 54,62 olması da göz önüne alındığında TÜİK’in açıkladığı rakamlar arasında bile enflasyon çelişkisi kamuoyunun TÜİK’e olan güvenini iyice yitirmesine neden oluyor.
* TÜİK tarafından 3 Aralık tarihinde açıklanan enflasyonun gerçeği yansıtmıyor. Tüm yurttaşların derinden hissettiği ekonomik krizin siyasi etkilerini azaltmak amacıyla, objektif olması gereken kurumun, enflasyon oranı gerçeğe aykırı olarak düzenleyip kamuoyuna açıklaması kurumun ilkeleri ile de bağdaşmıyor. Oysa TÜİK’ in görevi gerçek rakamları açıklamak. Ülkemizde yurttaşlarımızın hissettiği yıllık enflasyon oranı yüzde 50’nin üzerinde iken; TÜİK tarafından Kasım ayı verilerine göre yıllık enflasyon oranı yüzde 21,31 olarak açıklandı.
*TÜİK, kamu gücü ve kamu kaynaklarını kullanarak elde ettiği verileri, gerçeğe aykırı olarak işliyor. Bağımsız ve tarafsız, alanında uzman ekonomist bilirkişilerce hesaplanacak olan gerçek enflasyon oranları, TÜİK yetkilileri tarafından resmi belgede sahtecilik suçunun işlendiğini şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koyacak. Savcılığınız tarafından bahsi geçen suç şüphesi üzerine soruşturma başlatılması ve gerçek enflasyon oranlarının, alanında uzman bilirkişilerce hesaplatılması talebimiz. Bilgi güvenliğinin sağlanması, TÜİK’in varoluş nedeni olan vazifelerin ifası, yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve kurumsal itibar açısından son derece önemlidir. İzah edildiği üzere ihbar edilen kurum yetkilileri 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunun amaç ve ilkelerine aykırı hareket etmektedirler.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.