Bora Kanevetci, inşaat sektöründeki öngörülemeyen fahiş fiyat artışlarından dolayı üyelerinin mağduriyetinin artarak devam ettiğine dikkat çekti. Maliyet artışlarının döviz kurlarındaki artıştan önce de yaşandığını, ancak kurdaki düşüşten sonra fiyatlarda hiçbir gerileme olmadığı gibi, artışın devam ettiğini söyleyen Kanevetci “Maliyet artışlarının aşağı yönlü geri çekilmesi için hükümetimizden destek talep etmekteyiz” dedi.
İnşaat sektörünün bacasız sanayi olduğunu ve 300’e yakın alt sektörünü de dikkate aldığımızda yaklaşık 4milyona yakın insanın bu sektörden geçimini sağladığına dikkat çeken Bora Kanevetçi, sektörün girdiği darboğazdan çıkabilmesi için üreticilerin iç piyasadaki fiyatlarını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Kanevetci, vatandaşın konuta erişimi ve sektörün ayakta kalabilmesi için bunun bir zorunluluk haline işaret etti.
Kanevetci “Çimento, beton, demir başta olmak üzere cam, pvc, ahşap ve birçok temel girdi malzemelerindeki maliyet artışları sebebiyle pek çok inşaat firması başlamayı düşündükleri projeleri ya iptal etmekte ya da ertelemektedir. İster istemez bir süre sonra paydaş gördüğümüz üretici firmalar da sektörün yaşadığı sıkıntıdan etkilenecektir. Malzeme üreticilerinin de sektörün önünün tıkanmaması adına ellerini taşın altına koymaları ve sektördeki istikrarı devam ettirecek fiyat politikasını iç piyasada uygulamaları gerekmektedir” diye konuştu.
Maliyet artışlarından kaynaklı hem özel sektör, hem de kamu müteahhitlerinin ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade eden GAİMDER Başkanı Bora Kanevetci “Müteahhitlerimizin başladığı ve devam etmekte olan projelerinde, öngörülemeyecek şekilde maliyetler artmış, bu fiyatların konut maliyetine yansıtılması zorunluluk haline gelmiştir. Dolayısıyla, bu sıkıntıdan dolayı vatandaşımızın konut alım gücü daha da azalmıştır” dedi.
Kamu müteahhitlerinin yaşadığı sıkıntının, pandeminin başladığı ilk günden bu yana artarak devam ettiğine işaret eden Kanevetci “Kamudan taahhütle alınan işlerin tamamlanması imkansız hale gelmiş, fiyat farkı düzenlemesi de aciliyet kazanmıştır. Hükümetimiz ve ilgili bakanlığımız bu konudaki çalışmasını daha da hızlandırıp, ilgili yasayı bir an önce çıkartmalıdır. İMKON nezdinde de Genel Başkanımız Sayın Tahir Tellioğlu ve Yönetim Kurulu’muzun bu konudaki ısrarlı çalışmaları devam etmekte olup, fiyat farkı düzenlemesinin mağduriyetleri giderecek şekilde yapılması en büyük beklentimizdir” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.