Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Bozkurt, dün bir köşe yazısı kaleme almış, o yazısında son dönem de özellikle ekonomi alanında yaşanan gelişmelerin sanayiciyi, iş dünyasını ve firmaları zor durumda bıraktığını, ancak GTO Başkanı Tuncay Yıldırım’ın başta enerji krizi olmak üzere, birçok konu da üyelerinin sorunlarını gündeme getirmediğini ve hiçbir şey yokmuş gibi davrandığına dikkat çekmişti.
ATSO BAŞKANI, BOTAŞ’A ÇAĞRI YAPTI
Tuncay Yıldırım böyle davranırken, bugün bazı gazeteler de, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Başkanı Davut Çetin’in enerji kesintileri ile ilgili açıklaması yer aldı. Yazılı bir açıklama yapan Çetin, sanayideki enerji kesintilerinin kaotik bir belirsizliğe yol açtığına dikkat çekerek, ’’BOTAŞ’ın bir an önce basın toplantısı yaparak kamuoyundaki sorulara cevap verilmeli, belirsizliği ortadan kaldıracak açıklama yapılmalı" çağrısında bulundu.
Çetin, açıklamalarına şöyle devam etti:
* Doğalgaz sıkıntısı sanayi sektörü doğalgaz ve elektrik tedarikinde kesintilerin ötesinde kaotik bir belirsizliğe yol açmıştır.
* Perşembe günü genel bir açıklama yapılması, arkasından sanayi ve elektrik üretiminde yüzde 40 doğal gaz kesintisi, onun ardından 3 günlük elektrik kesintisi uygulanacağının bildirilmesi kaotik bir belirsizlik yaratmış, firmalar birkaç gün içinde üretimi durdurmak zorunda kalmışlardır.
* Bir ülkede, bütün sanayi sektöründe üretimin bir anda durması normal bir durum olmayıp, bir plansızlığa işaret etmektedir.
* BOTAŞ yönetimi, basın toplantısı yaparak kamuoyundaki sorulara cevap vermeli, belirsizliği ortadan kaldıracak bir açıklama yapmalıdır.
* Kesintisiz çalışması gereken üretim bantlarının bir gün, üç gün veya birkaç saat durması konutlardaki kesinti gibi değildir, bazı sektörlerde telafisi zor kayıplara ve çok yüksek ilave maliyetlere neden olmaktadır.
* Bütün sanayi sektöründe çarkları durduran böyle bir kesinti yerine ulusal enerji tasarrufu ile sanayide üretimin devam etmesi sağlanmalıydı, acil olarak bu yönde önlemlere geçilmelidir.
* EPDK verilerine göre, geçen yıl Ocak ayında doğalgazın yüzde 43’ünü konutlar, yüzde 22’sini elektrik santralleri, yüzde 5,9’unu Organize Sanayi Bölgeleri, yüzde 4,2’sini ticarethaneler, yüzde 4’ünü resmi daireler, yüzde 2,7’sini kimya, kalan kısmını, rafineriler, demir-çelik, cam, çimento gibi sektörler kullanmıştır.
* Bugünlerdeki tüketim dağılımının da benzer yapıda olduğunu söyleyebiliriz.
* Dolayısıyla, sanayide tam üretim kesintisi yerine konut, resmi daire kullanımlarında da tasarrufa gidilerek bu sıkıntının atlatılması mümkün görünmektedir. Bu tür alternatif çözümlere rağmen neden ani bir şekilde sadece sanayide enerji tedarikinin kesildiği sorusunun cevabı halen verilmemiştir.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.